Minerii de la Băiţa vor intra în greva foamei. Cei 172 de angajaţi ai minei din Bihor nu şi-au primit banii pe luna februarie şi martie. Mineral Mining, firma care administrează mina, a trimis 119 angajaţi în şomaj tehnic, în timp ce 53 dintre angajaţi lucrează zilnic pe promisiuni. Angajaţii sunt într-un impas. Pe de-o parte, ar vrea să nu meargă la lucru până nu-şi primesc banii, pe de altă parte sunt conştienţi că în cazul în care nu evacuează apa din mină, în maximum 24 de ore, apa ar mătura satele din vecinătatea minei (Fânaţele şi Nucetul).
„Aşa este constituţia minei. Dacă nu evacuăm apa din mină se sparge iazul de acumulare, care ţine şi hala de steril, în care există milioane de metri cubi de apă”, a explicat Doru Filip, unul din maşiniştii minei.
„Am cerut statului român să intervină în remedierea problemei. Am făcut sesizări la Prefectură, la primul-ministru, la Ministerul de Externe, la SRI, la Ministerul Comerţului şi la Preşedenţie, dar toţi ne-au răspuns că problema ţine de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor. ITM-ul i-a amendat, însă pe noi asta nu ne încălzeşte cu nimic. Singurul care ne-a ajutat să ne recuperăm banii şi să luăm legătura cu patronul suedez a fost prefectul Gavrilă Ghilea”, a spus Alexandru Iştoc, liderul sindicatului minerilor din Băiţa.
„Suntem disperaţi”
„După nenumăratele proteste pe care le-am organizat în luna februarie şi la intervenţiile prefectului Gavrilă Ghilea, abia ne-am primit salariile pe lunile decembrie şi ianuarie. De bonurile de masă, angajatorii au uitat însă. Din 26 februarie, săptămânal am luat legătura cu administratorul suedez al Mineral Mining, Per-Goran Carlsson, pentru că presimţeam că angajaţii vor rămâne fără salarii de Paşte. De fiecare dată am fost amăgiţi cu tot soiul de promisiuni. Ba ne-au spus că mai au o rundă de negocieri cu investitori străini, ba că ne vor da banii în săptămâna care urmează. L-am sunat vinerea trecută şi ne-a spus că ar trebui să ne bucurăm că ne-au dat salariile pe ianuarie şi decembrie. Alteori ne-a spus că investitorii cu care poartă negocieri vor să vadă cât de loiali sunt angajaţii minei pe timp de criză. E un mincinos! Până nu ne vedem banii în conturi nu mai credem în nicio promisiune. Vom intra în greva foamei. Altă variantă nu avem”, a declarat Alexandru Iştoc, liderul de sindicat al minerilor de la Băiţa. Acesta crede că şansele ca minerii să-şi primească banii sunt foarte slabe.
„I-am cerut să vină în ţară ca să stea de vorbă cu noi şi să ne spună dacă închide mina sau nu. Ne-a spus că va veni atunci când vor veni şi investitorii. I-a trimis directorului general un comunicat pe care să-l transmită angajaţilor. Comunicatul nu ţine de foame, nici de miel de Paşte sau de haine”, a mai spus Alexandru Iştoc.
„Suntem disperaţi. Nu avem niciun ban. Majoritatea avem copii mulţi, soţiile noastre nu lucrează şi am ajuns în situaţia în care trăim doar din alocaţia copiilor. Nu avem nicio altă sursă de venit. Ne-am angaja în altă parte, dar nu avem unde. Frigiderul nostru este gol şi peste două zile sunt Paştile”, s-a plâns Doru Filip, unul din maşiniştii minei.
Directorul Minei de la Băiţa, Dorel Jude, îi asigură pe angajaţi că îşi vor primi bani în cel mai scurt timp.
„Până acum nu s-a pus problema încetării activităţii. Deocamdată ştiu că se poartă negocieri cu investitorii străini. Ştiu că nu le este uşor, însă angajaţii îşi vor primi drepturile salariale în cel mai scurt timp. ”, a asigurat Dorel Jude.
Prefectul Bihorului, Gavrilă Ghilea, le-a promis minerilor că şi de această dată va avea discuţii cu patronul, pentru că – spune el – „lucrurile nu s-au limpezit la Băiţa”.
C.D.,V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!