Până acum şase vietăţi de la Vivariul Muzeului Ţării Crişurilor au fost adopatate. Primele trei animăluţe au fost adoptate de doi copii frumoși, Sofia și George. Sofia a fost cea care a adoptat veverița zburătoare, care, deocamdată, se numește Lolly, iar George a adoptat șarpele de lapte și broasca țestoasă, care acum se numesc Leon și Jake.
[eadvert]
În urma solicitărilor de la potențialii adoptatori, fiecare viețuitoare poate fi adoptată de mai multe persoane și va purta mai multe nume.
Au urmat alte două animăluţe, adoptate de Cristina și Răzvan. Cristina a fost cea care a adoptat veverița zburătoare, care, deocamdată, se numește Chip, iar Răzvan a adoptat ariciul pitic african care acum se numește Youssef.
Proiectul muzeal „Adoptă o vietate de la Muzeul Țării Crișurilor” continuă și în 2021. Anul acesta, pe 21 ianuarie, a fost rândul cameleonului să fie adoptat de către un puști simpatic pe nume Matei. Drept urmare, cameleonul se numește de acum Jack.
Pentru cei care vor să se alăture acestui proiect, adopția unui animal presupune exclusiv ajutorul material acordat de către orice persoană fizică sau juridică, timp de un an de zile, cu o sumă dedicată îngrijirii și hranei animalului adoptat – 60 lei/an persoanele fizice, 120 lei/an persoanele juridice. Adoptatorii vor putea da un nume animalului pentru care au optat și, de asemenea, vor primi o legitimație pe baza căreia vor beneficia de o intrare gratuită pe lună la Vivariu pentru a-l vizita.
Înscrierile se fac la numărul de telefon 0259/706101, secția Relații Publice şi Expoziţii, între orele 10.00 şi 15.00 sau direct la sediul muzeului (Str. Armatei Române nr.1/A). Persoana de contact pentru înscrieri şi informaţii suplimentare este Lavinia Ungureanu, muzeograf Secție Relații Publice şi Expoziții.
Corpul A1, închis
Dacă aţi vizitat Vivariul, nu ezitaţi să vizitaţi şi celelalte expoziţii ale Muzeului Ţării Crişurilor. Dar înainte de asta trebuie să ştiţi că începând de luni, 25 ianuarie 2021, corpul A1 al clădirii Muzeului Țării Crișurilor, unde se aflau expozițiile temporare ale Secției de Artă, se închide pentru o perioadă de două luni în vederea finalizării sălilor respective, conform proiectului tehnic aprobat. Ca urmare, expozițiile „Donația Iosif Fekete” și „Artiști plastici orădeni din perioada interbelică nu vor mai putea fi vizitate”.
În schimb, în săptămâna 25-31 ianuarie 2021, la Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal în afară de Vivariu se pot vizita următoarele expoziţii: Expoziția permanentă de Științele Naturii, Expoziția permanentă de Arheologie și Istorie; Lapidariul (expoziție permanentă), Expoziția de tarantule vii The Taranterra Project, organizată de Muzeul Țării Crișurilor în parteneriat cu colecționarii Andrei Lazar și Bogdan Biris, la Vivariu; Expoziția Arhimede și invențiile sale, toate la sediul Muzeului Ţării Crişurilor, şi Expoziţia Bihorul „… la spargerea lumii” (12 octombrie 1918-20 aprilie 1919), organizată la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” şi Expoziția Muzeului Memorial” Ady Endre.
Suveniruri
De asemenea, din decembrie, după ce aţi vizitat expoziţiile nu plecaţi cu mâna goală pentru că puteţi achiziţiona o amintire de la sediul Muzeului Ţării Crişurilor. În fosta sală de proiecţii pe care o găsiţi cum urcaţi primele scări, pe stânga, puteţi achiziţiona publicații din domeniul arheologiei, istoriei, etnografiei, artei și științelor naturii, numere ale revistelor Crisia, Biharea sau Nymphaea. De asemenea găsiţi și obiecte de artă populară realizate de meșteri populari precum oale din lut, fusuri, linguri din lemn, sticluţe decorative „sporul casei” sau obiecte din paie. De asemena, puteţi cumpăra magneţi sau sacoşe personalizate cu emblema muzeului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!