Biblioteca Judeţeană «Gheorghe Şincai» a găzduit, joi, evenimentul „Valori naturale în Ţara Crişurilor”, organizat de Asociaţia Pescarilor Sportivi (APS) «Aqua Crisius». În prima şi ultima parte, orădenii interesaţi au vizionat mini-documentare intitulate sugestiv „Liliacul carpatin – Perla Văii Iadului”, „Bujorul banatic – Să-l protejăm!”, „Impactul negativ asupra scoicii mici de râu”, „Dansul nupţial la corcodel”, „Rolul ecologic al speciilor buhai de baltă cu burtă galbenă şi roşie”, „Impactul negativ al distrugerii zăvoaielor cu salcie şi plop” şi „Iernarea păsărilor pe lacurile de acumulare Fughiu, Tileagd şi Lugaş”. Iar între cele două reprize de proiecţii a fost vernisată şi expoziţia foto realizată de Andrei Posmoşanu pentru un catalog de prezentare a frumuseţilor naturale din cele şapte situri Natura 2000 aflate în custodia APS Aqua Crisius: cursul Crişului Repede în amonte de Oradea, lunca inferioară a acestuia, lacurile de acumulare de pe Crişul Repede, zona Diosig, Valea Iadei, defileul Crişului Negru respectiv cursul Crişului Negru.
„Am început cu fotografiile toamna cam târziu, când vieţuitoarele căutate de noi se pregăteau deja de hibernare. A trebuit să întoarcem pădurea cu fundul în sus ca să găsim ce căutam, dar satisfacţia a fost cu atât mai mare”, a spus Andrei Posmoşanu înainte de a ghida asistenţa de-a lungul holului ticsit cu instantanee deosebite, precum o zglăvoacă surprinsă cu un alt peşte în gură.
Deşi co-autori ai catalogului de prezentare, gazdele Mihai şi Andrei Togor s-au axat pe comentarea scurt-metrajelor realizate cu sprijinul regizoral al lui Şerban Carţiş. I impresie plăcută prin mesajul educativ au lăsat filmările cu grupele de elevi care au răspuns întrebărilor rangerilor Aqua Crisius despre rolul broscuţelor „buhai de baltă” şi al altor vieţuitoare valoroase din situri.
Cântec local despre bujor
Cu titlu de inedit absolut a fost surprinderea în filmul despre bujorul banatic din rezervaţia Dealul Pacău a unei melodii populare din zonă dedicate special acestei flori endemice. Mesaj puternic (inclusiv sonor, prin bătutul potcoavei încinse pe nicovală) l-a avut şi filmarea din atelierul unei familii de fierari din Defileul Crişului Negru.
Iar împletirea vieţii obşteşti cu bio-ritmurile vegetale au fost surprinse în documentarul «Omul şi natura în Defileul Crişului Negru», realizat de Şerban Carţiş, după un scenariu de Paul Pintea. Asistenţa a putut să se convingă de autenticitatea ritualurilor şi melodiilor cu accente vegetale care însoţesc din vremuri îndepărtate nunta, botezul şi înmormântarea din zona Defileului Crişului Repede. Rolul primordial al semănatului, aratului, cositului şi creşterii animalelor a mai reieşit şi din filmarea discuţiilor purtate cu săteni cărunţi şi ridaţi dar încă harnici din Dumbrăviţa de Codru şi Borz.
Pe de altă parte, custozii siturilor au evidenţiat şi riscurile prezente în siturile amintite, prin depozitările de deşeuri lângă râuri, supra-exploatarea de nisipi şi prundiş din albii, tăierile nejustificare de arbori etc.
Toţi participanţii la eveniment – organizat în cadrul unui proiect european de promovare şi conservare a 6 situri Natura 2000 – au primit câte un catalog de prezentare a siturilor precum şi îndemnul de a anunţa prietenii că foto-expoziţia lui Andrei Posmoşanu va rămâne la Bibliotecă încă cel puţin două săptămâni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!