Acum un an, RER Ecologic Service – firmă ce deţine monopol pe salubrizare în Oradea – reuşea să-şi păstreze în administrare doar trei din cele nouă parcuri pe care Primăria le scoatea la licitaţie. Mai mult decât atât, în cazul a două dintre cele trei parcuri – Parcul Traian şi Parcul Libertăţii – RER câştiga de pe locurile patru, respectiv trei! Atunci, Emil Benţan, director adjunct, responsabil pe spaţii verzi în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei, ne explica că peste tot unde firma desemnată câştigătoare a avut o ofertă ca preţ mai scumpă decât a concurenţei, s-a întâmplat aşa deoarece celelalte societăţi au avut probleme la capitolul „documente justificative”. Metodele Primăriei au produs nemulţumiri în rândul ofertanţilor de atunci, dovadă că un alt ofertant, firma Kaluna SRL, contesta la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor felul în care s-au atribuit unele parcuri de către municipalitate. Curând şi-a retras însă contestaţia, deşi fusese lăsate total pe dinafară în bătălia pentru parcuri…
În schimb, alte trei nume noi încheiau contracte de concesiune cu Primăria Oradea: Adenandra SRL Oradea, pentru Parcul 1 Decembrie, Parcul Brătianu şi Parcul Petofi, firma locală Nikolson Trading (pentru Parcul Arenei Antonio Alexe) dar şi bucureştenii de la Garden Center Grup (pieţele Devei şi Ghioceilor). Ultimele două societăţi nu au participat însă şi acum la licitaţia municipalităţii orădene, deşi miza era o concesiune şi mai generoasă, pe trei ani de-acum înainte.
Nu e doar preţul…
La licitaţia demarată luna trecută, s-au prezentat patru firme: RER, Kaluna, Adenandra şi Total Prest Eco, toate din Oradea. RER Ecologic Service a oferit preţul cel mai mic pentru şase dintre cele nouă parcuri. Doar pentru Parcul Libertăţii, Parcul Antonio Alexe şi pentru Piaţa Devei RER nu a putut oferi preţuri sub cele ale concurenţei.
La fel ca anul trecut, şi acum s-au luat în calcul şi alte criterii decât preţul. Firma Total Pres Eco a fost descalificată, deşi avea oferta cea mai ieftină pentru parcul din jurul Arenei Antonio Alexe, respectiv pentru Piaţa Devei.
„Au fost descalificaţi întrucât au depus garanţia la casierie în loc să vină cu o garanţie bancară, aşa cum cerea OG 34. Şi nici nu au avut cifra de afaceri necesară pentru a participa la licitaţie”, ne-a relevat directorul tehnic adjunct din Primărie, Emil Benţan, membru în comisia de licitaţie. Deşi s-a situat pe locul doi pentru Arena Alexe, RER nu a primit concesiunea acolo deoarece nu a oferit Primăriei clarificările ce i-au fost cerute. Astfel, contractul li s-a atribuit celor de la Kaluna. La fel s-a întâmplat şi în cazul Parcului Petofi, unde RER avea chiar oferta cea mai bună. Până la urmă, aici câştigătoare a fost desemnată Adenandra SRL. Însă tot RER a profitat de descalificarea Total Prest Eco, obţinând contractul pentru Piaţa Devei.
Termenul pentru depunerea contestaţiilor este data de 24 ianuarie, inclusiv.
Parcuri date
Parc 1 Decembrie
Câştigător:
RER Ecologic Sevice – 466.474 lei
Alt ofertant:
Adenandra SRL – 506.825
Parcul Libertăţii
Câştigător:
Kaluna SRL – 152.870
Alţi ofertanţi:
RER Ecologic Service – 154.994
Adenandra SRL – 157.392
Parcul Arena Antonio Alexe
Alţi ofertanţi:
Total Prest Eco SRL – 70.031
RER Ecologic Service – 72.619
Câştigător:
Kaluna SRL – 75.820
Parcul Onisifor Ghibu
Câştigător:
RER Ecologic Service – 32.710
Parcul Brătianu
Câştigător:
RER Ecologic Service – 364.076
Alt ofertant:
Adenandra SRL – 369.575
Parcul Petofi
Alţi ofertanţi:
RER Ecologic Service – 290.585
Total Prest SRL – 319.382
Câştigător:
Adenandra SRL – 297.498
Piaţa Devei
Alt ofertant:
Total Prest SRL – 20.602
Câştigător:
RER Ecologic Service – 22.486
Piaţa Ghioceilor
Câştigător:
RER Ecologic Service – 61.850
Alţi ofertanţi:
Total Prest SRL – 62.400
Kaluna SRL – 64.498
Parcul Traian
Câştigător:
RER Ecologic Service – 72.580
Alt ofertant:
Kaluna SRL – 77.790
Călin Corpaş
Citiți principiile noastre de moderare aici!