Apoi, lacul a şi încheţat, nuferii şi speciile protejate fiind puse în pericol de dispariţie pentru prima oară! Atunci, muzeografii de la Muzeul Ţării Crişurilor, ce se ocupă de rezervaţia naturală, au găsit o soluţie de ultim moment, pentru a salva situaţia, măcar temporar: au alimentat lacul dintr-un foraj aflat în zonă.
În luna august, în plin sezon estival, s-a constatat o nouă scădere drastică a nivelului apei de la Ochiul Mare. Semn că izvoarele din subteran nu mai fac faţă. Muzeografii au alertat din nou autorităţile. Radu Huza, muzeograful ce se ocupă ce aria protejată din Băile 1 Mai, a cerut monitorizarea şi identificarea forajelor ilegale de apă geotermală din Băile 1 Mai şi Băile Felix.
L-a nivelul Prefecturii s-a constituit o comisie mixtă, formată din reprezentanţi ai comunei Primăriei Sânmartin şi ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, precum şi angajaţi ai Prefecturii, de la Garda de Mediu, Poliţie şi Agenţia de Protecţie a Mediului. Controalele au avut loc în perioada 17 – 30 august.
Au fost controlate 161 de locaţii, din care 112 aparţinând persoanelor juridice şi 49 persoanelor juridice. 31 de locaţii aveau piscine. Prefectul Claudiu Pop a spus că s-au controlat toate facilităţile de cazare din Băile 1 Mai şi Băile Felix, precum şi acelea despre care se dispuneau informaţii că ar deţine foraje de apă geotermale.
Foraje cu probleme
În ciuda problemelor de la Ochiul Mare, foraje cu probleme s-au descoperit în doar câteva locaţii. În satul Cordău e vorba despre un foraj adânc de 130 de metri, aparţinând SC Antimos SRL. S-a dispus cimentarea acestuia, lucru care s-a şi întâmplat deja. De altfel, e singura locaţie în care s-a pus deja în practică măsura cimentării forajului, dispusă de comisia mixtă. Toţi ceilalţi au fost păsuiţi până pe 20 septembrie. Tot în Cordău, dar de astă dată la o persoană fizică – Ţărmurean Dorelu Gavrilă – s-a depistat un foraj pentru extragerea apei geotermale în scop personal, dar pentru care n-avea aprobare de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM). Ţărmurean a cerut să i se prelungească termenul pentru cimentarea forajului, până la lămurirea situaţiei cu ANRM. Cererea i-a fost acceptată.
În Băile Felix, la nr. 73/A, la Pavel Soane s-a descoperit un foraj ce iniţial era proiectat pentru apă rece, „obţinându-se în timpul execuţiei apă geotermală”, se arată în raportul comisiei, precizând că apa geotermală e folosită la încălzirea cu pompe de căldură. Deşi cetăţeanului i s-a pus în vedere să îşi cimenteze forajul, sub ameninţarea întocmirii un plânge penale pentru săvârşirea infracţiunii de desfăşurare activităţi miniere neautorizate, Pavel Soane a chemat în judecată Agenţia Naţională de Resurse Minerale!
S-a descoperit un foraj de apă termală şi la subsolul Casei de Cultură din Băile Felix – Club Art. În raport se arată că apa este deversată în pârâul Hidişel, fără a fi utilizată. Aici, însă, există un contract de închiriere, iar proprietar este Primăria Oradea. De aceea, comisiei mixte i s-a solicitat să ia legătura cu proprietarul de drept, deoarece chiriaşii – Romfelix Consulting SRL – nu pot proceda la cimentarea forajului.
Şi la Pensiunea Davidof din Băile Felix s-a găsit un foraj pentru care proprietarii nu aveau acte. S-a constatat că termperatura apei din piscină era mai scazută decat cea geotermală cunoscuta în zonă, fiind de circa 25 grade. Măsura cimentării forajului nu a fost încă pusă în aplicare, deoarece fima Dav Ram SRL a solicitat prelungirea termenului până pe 15 septembrie, pentru efectuarea de analize care să arate tipul de apă extras prin acel foraj.
Şi la firma SC AGRO DUMPEX SRL Mediaş – Sânmartin, str.Mihai Eminescu nr.105, s-a constatat existenţa unui foraj de apă, neutilizat la data controlului. Comisia nu a găsit însă pe nimeni în incintă. „Piscina era goală şi prezenta urme ale depunerilor caracteristice a apei geotermale. În căminul de lângă piscine există un schimbător de caldură”, se arată în raportul comisiei, precizându-se că pe 30 august comisia nu a găsit pe nimeni la adresa respectivă, iar somaţia de cimentare a forajului era tot în acelaşi loc în care fusese afişată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!