Universitatea din Oradea a participat, în perioada 16-19 martie, la a VIII-a ediţie a Salonului Internaţional al Cercetării, Inovării, Inventicii „Pro Invent” de la Cluj-Napoca. Universitatea din Oradea a participat cu 17 brevete din diferite domenii: tehnologii neconvenţionale, microunde, geotermalism şi chimie. Orădenii au concurat cu alte centre universitare şi de cercetare, precum şi cu persoane private din ţară şi din străinătate. Delegaţia orădeană a fost condusă de conf. univ. Traian Buidoş. El a fost însoţit şi de fizicianul Mircea Petre Ursu şi de inginerul Aurel Setel de la Centrul de Transfer Tehnologic CNCG-CTT.
Premii
„Participarea la această manifestare a fost dedicată regretatului nostru coleg fizicianul dr. Ştefan Roman, un mare cercetător şi un om deosebit, un adevărat model pentru toţi, care a avut un merit deosebit la realizarea primului magnetron funcţional românesc şi nu numai”, a declarat Traian Buidoş.
Universitarii orădeni i-au impresionat atât pe vizitatori, cât şi pe specialişti şi pe membrii juriului. În urma jurizării, orădenii au primit şase diplome, şi anume: diplomă de excelenţă „Pro Invent”, acordată Universităţii din Oradea pentru invenţiile prezentate; diplomă de excelenţă şi medalie de aur, acordată lui Traian Buidoş pentru un grup de invenţii în domeniul tehnologiilor neconvenţionale; diplomă şi medalie din partea Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală a Republicii Moldova, acordată lui Traian Buidoş şi fizicianului Mircea Petru-Ursu, pentru perspicacitatea şi actualitatea invenţiilor prezentate la Salonul „Pro Invent”; diplomă de excelenţă din partea Forumului Inventatorilor Români, pentru activitatea desfăşurată de Traian Buidoş şi Mircea-Petru Ursu; diplomă de excelenţă din partea Universităţii tehnice a Moldovei, acordată lui Traian Buidoş pentru activitatea didactică şi de cercetare în domeniul tehnologiilor neconvenţionale şi microundelor şi diplomă şi medalie de aur „Pro Invent” acordată chimistei Georgeta Gavriş pentru invenţia „Metodă de epurare recuperativă a ionului de zinc din soluţii reziduale”.
„Juriul a ţinut cont de invenţiile prezentate, de activitatea desfăşurată în scopul valorificării acestora şi de activitatea didactică şi de cercetare a autorilor”, a declarat fizicianul Mircea-Petru Ursu.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!