Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) va începe înregistrarea sistematică a proprietăților în evidențele de cadastru și carte funciară în 228 de comune din 36 de județe. Lucrările se desfășoară în cadrul Programului național de cadastru și carte funciară (PNCCF) și sunt gratuite pentru cetățeni. Finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020.
În judeţul Bihor şase comune vor fi cadastrate gratuit în perioada ce urmează. Este vorba despre comuna Abram – 5.963 hectare, Biharia- 6.299 hectare, Ciumeghiu-10.124 hectare, Spinuş-2.811 hectare, Tămăşeu-4.389 hectare şi Tileagd-6.816 de hectare.
Etapizat
ANCPI, instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), a anunțat zilele acestea că a semnat contractele cu prestatorii lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pentru 228 de unități administrativ-teritoriale (UAT), care vor fi cadastrate integral din fonduri europene. Potrivit sursei citate, în cele 228 de comune, cu o suprafață totală estimată de 1.166.414 de hectare, lucrările vor începe în această vară și vor dura aproximativ 24 de luni.
„Prima etapă a lucrărilor de cadastru constă în campania de informare desfășurată la nivel local. Este un prim pas necesar pentru ca cetățenii să înțeleagă ce se întâmplă, cum se întâmplă, ce are de făcut fiecare dintre actorii implicați în acest proces și care sunt avantajele înregistrării sistematice a proprietăților. Ulterior, prestatorii serviciilor de cadastru vor colecta copii ale actelor de proprietate și vor face măsurători în teren. În fiecare etapă, cooperarea cetățenilor este extrem de importantă, astfel încât lucrările de cadastru să poată decurge cu respectarea termenelor legale”, a precizat Hajnalka Ildiko, președinte – director general al ANCPI.
ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, care completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de cadastru pentru 5.758.314 de hectare din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României.
Valoarea totală a proiectului este de 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 de euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 de euro – cofinanțare de la bugetul de stat.
Trimite articolul
XAceste lucrari de cadastru sunt de o proasta calitate facute, din birou fara masuratori si trasari pe teren ceea ce este inadmisibil, bani cheltuiti aiurea doar ca sa se ruleze banii,
-
Un exemplu in acest sens este comuna Batar, varza totala la terenuri
Daca intrebi topograful acest-ti spune ca pt banii alocati nu misca degetul, probabil e clar cum se fac acolo unde cineva le face, din pix dupa un calculator! Un topograf lucrezaza pe 300 ron min pe schita, acestia cu cadastrarea lor dau sub 100 ron. E clar ca nu se inghesuie nimeni. Daca ar fi topografi mai multi, pretul ar fi altul insa cerere / oferta, pretul e stabilit.
-
Poti recomanda pe cineva care face cu 300? Multumesc.
-
E vorba de eficienta. Administratia Bolojan e cea mai eficienta din tara. E si normal ca nu plateste toti hotii cu cat cer, ci cu cat vrea.
In Bors cand s-a facut noul cadastru, s-a facut totul din pix din birou….tot satul este decalat de la 30cm pana la chiar si 2 metri!
Varza totala….adica “noul” meu teren es o parte din casa vecinului…ahahaa