Vineri după-amiază, cu ocazia celei de-a zecea ediţii a evenimentului „Fereastră deschisă spre Europa”, pe bulevardele oraşului va defila, din nou, alaiul cu care de flori încadrate de 200 de sportivi şi artişti.
Defilarea de la Oradea este o extensie a „Carnavalului Florilor” organizat în Debreţin şi ajuns deja la a 46-a ediţie. Cu ocazia acestui eveniment, viceprimarul Huszar Istvan şi Mircea Oaie, şeful Direcţiei de Organizare Evenimente din cadrul Primărie au expus, ieri, detalii legate de evenimentele din 21 august.
Vicele a anunţat că Oradea va fi reprezentată în acest an, în capitala judeţului vecin, de un car comun Oradea-Debreţin şi de două grupuri artistice care vor defila alături de cei 2000 de artişti la Carnaval.
Cele două formaţiuni, Exclusive Dance Oradea – clubul de dans modern care la finalul săptămânii trecute a obţinut la Berlin locul 5 la dans modern, respectiv Csillagocska Neptancegyuttes – formaţie de dans popular cu o tradiţie de peste 11 ani în Oradea, vor lua parte şi a doua zi, la Oradea, la evenimentul Ferestră deschisă spre Europa.
„În acest an pregătim peste două sute de persoane, mebri în formaţii de dans popular, trupe pop, majorete şi şcoli de dans de renume din Oradea şi multe altele, care vor însoţi carele alegorice pe traseul tradiţional, iar în Parcul 1 Decembrie orădenii vor avea posibilitatea să se pozeze cu carele alegorice şi să ia parte la diferite activităţi de creaţie”, spus Mircea Oaie.
Huszar Istvan a informat că la Carnavalul Florilor din Debreţin din data de 20 august vor defila 16 care alegorice. Şase dintre acestea, între care şi cel mixt, vor defila şi în Oradea, pe traseul tradiţional. Carul comun Oradea-Debreţin va fi împodobit cu pasărea Phoenix – emblema oraşului Debrecen, o fereastră, leul şi îngerul din stema Oradiei, respectiv macheta Cetăţii Oradea. „Poate că cheltuiala s-a împărţit 50%-50% dar decoraţiunile de pe carul comun sunt preponderent reprezentări ale Oradiei”, menţionează viceprimarul.
Conform tradiţiei anilor trecuţi, carele alegorice vor sosi în vamă vineri noaptea. Alaiul se va forma la blocurile Zig-zag de pe bulevardul Dacia şi va porni pe traseu la ora 16:00.
Vor parcurge oraşul pe traseul B-dul Dacia – Parcul Petofi – B-dul Magheru – mega-giraţie – strada Independenţei – Parcul 1 Decembrie. La finalul defilării, alaiul va poposi câteva ore în Parcul 1 Decembrie, unde va fi amenajată o scenă pentru spectacole, până la ora 19.30, când carele alegorice vor porni înapoi spre Ungaria. În parc se vor asigura zone în care personajele de basm, mascotele, arcaşii, trăsura cu cai şi călareţi, vor face poze gratuit cu doritorii din publicul participant. De asemenea, se va asigura o zonă în care copiii vor putea opta pentru pictură pe faţă cu modele florale, gratuit.
200 de membri în alaiul carelor alegorice
Trăsură cu 2 cai
4 călăreţi
* Car alegoric nr. 1
10 arcaşi din grupul Lupii din Pustă – clanul Ordaş şi Solyom din Oradea şi Aleşd în colaborare cu Asociaţia Judeţeană de Tir cu Arcul – coord. Mircea Stroe
5 personaje de basm care împart flori publicului participant de pe traseu
7 mascote din grupul Prietenii Veseliei – Mickey şi Minnie Mouse, Minion, Olaf, Hello Kitty, Winnie de pluş, Bugs Bunny care împart flori publicului participant de pe traseu
*Car alegoric nr. 2
Ansamblul Folcloric Crişul Oradea – coord. Ciontoş Cristian
Ansamblul Folcloric Junii Bihorului din Oradea – coord. Larisa Chirtoc
Grupul Vocal Florile Bihorului din Oradea – coordonator Gal Anamaria
*Car alegoric nr. 3
Formaţia de dans popular maghiar Gorboc din Mişca
Formaţia de dans popular maghiar Csillagocska din Oradea
*Car alegoric nr. 4
Trupa de majorete Mystique Oradea – coord. Varga Friderika
Camion muzică boxe
Trupa de majorete Koral de la Şcoala Generală nr. 11 Oradea
*Car alegoric nr. 5
Clubul de dans Exclusive din Oradea – coord. Florin Culda
Camion muzică boxe
Clubul de dans Unique Dance Studio – coord. Simon Noemi
Formaţia de gimnastică acrobatică Sunshine Oradea – coord. Szabo Timea
*Car alegoric nr. 6
Trupa de dans Replay Dance – coord. Căvăjdan Mihai
Clubul de dans Quasar din Oradea – coord. Velcu Radu
Concerte în Parcul 1 Decembrie
Carele alegorice vor ajunge Parcul 1 Decembrie în jurul orei 17,00 – 17,30 şi vor fi amplasate în jurul Statuii Ostaşului Român, unde vor sta până în jurul orei 19,30. În acest interval de timp vor putea fi admirate, fotografiate etc., nefiind permisă însă atingerea lor, care ar putea să aducă distrugeri aranjamentului floral.
După ce carele alegorice şi întreg alaiul vor ajunge în Parcul 1 Decembrie, pe scena amplasată în zona fântânilor arteziene vor urca pe rând, conform desfăşurătorului de mai jos, fiecare ansamblu şi formaţie, trupă etc. care au compus alaiul, pentru o demonstraţie şi pentru a li se înmâna o diplomă de participare, după cum urmează:
1. Grupul Vocal Florile Bihorului din Oradea – coordonator Gal Anamaria
2. Ansamblul Folcloric Crişul Oradea – coord. Ciontoş Cristian
3. Formaţia de dans popular maghiar Gorboc din Mişca – coord. Hodgyai Edit
4. Formaţia de dans popular maghiar Csillagocska din Oradea – coord. Konrad Tomas
5. Trupa de majorete Mystique Oradea – coord. Varga Friderika
6. Trupa de majorete Margareta din Sintion – coord. Cupas Tiberiu
7. Trupa de majorete Eiszisz din Sălacea – coord. Vida Erika
8. Trupa de majorete Koral de la Şcoala Generală nr. 11 Oradea – coord. Kor Nora şi Kor Maria
9. Clubul de dans Exclusive din Oradea – coord. Florin Culda
10. Clubul de dans Unique Dance Studio – coord. Simon Noemi
11. Formaţia de gimnastică acrobatică Sunshine Oradea – coord. Szabo Timea
12. Trupa de dans Replay Dance – coord. Căvăjdan Mihai
13. Asociaţia Culturală Vivere – coord. Miscutia Valeria.
Citiți principiile noastre de moderare aici!