Guvernul a decis: Sarkady Zsolt (UDMR) e subprefectul sacrificat în Bihor. Aceasta deşi în zilele dinaintea anunţului, multă lume înclina să-l dea pe Cristian Bitea (PDL) drept omul ce va pleca din Prefectura Bihor, în virtutea protocolului PDL-UDMR. Iată însă că socoteala de acasă a udemeriştilor bihoreni nu s-a potrivit cu cea a decidenţilor din Capitală. Astfel, la Prefectură rămân la conducere doar oameni susţinuţi de PDL: prefectul Ghilea şi subprefectul Bitea.
Dacă e sacrificat omul uneia dintre cele mai importante filiale UDMR, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre oamenii Uniunii din judeţe din afara arcului carpatic, cu o populaţie maghiară insignifiantă. Sarkady a fost sacrificat în timp ce la Vaslui rămâne prefect UDMR (!). La fel, la Argeş, UDMR va continua să aibă un suprefect…
Ideile lui Kiss
Potrivit surselor noastre, UDMR a trebuit să aleagă între subprefectul de Bihor şi cel de Satu Mare. Din nefericire pentru Kiss, Odon şi compania, Marko Bela a optat pentru păstrarea subprefectului de Satu Mare. Această alegere a deranjat destul de mult conducerea locală a UDMR. Drept urmare, joi Kiss Alexandru a invitat mass-media locală la un mic-dejun. Printre altele, Kiss a aruncat indirect mănuşa conducerii centrale a UDMR, lansând o idee pentru reducerea cheltuielilor bugetare şi, implicit, încurajarea mediului privat. Practic, Kiss a militat pentru un model de contabilitate folosit în SUA, care ar avea implicaţii pozitive prin scăderea funcţionarilor din Finanţe şi încurajarea firmelor. „Absolut toate cheltuielile unei firme ar trebui clasificate în contabilitate la «ieşiri» iar impozitul ar trebui luat doar pe diferenţa dintre «intrări» şi «ieşiri». Astfel, firmele nu ar avea nevoie de fel de fel de specialişti iar armata de funcţionari de la Finanţe ar putea fi redusă. Vă daţi seama că, în condiţiile în care vorbim de tăieri şi reducerea cheltuielilor, ar putea fi făcute reduceri de 500.000 de persoane, care numai cu asta se ocupă?!”, a propus Kiss, ce nu-i vede cu ochi buni pe cei din Finanţe care, în opinia sa, hărţuiesc societăţile private nu întotdeauna în scopuri ortodoxe.
Apatie UDMR?
Întrebat dacă a vorbit cu liderii Uniunii pentru ca viziunea lui Kiss să fie impusă la nivelul Guvernului, şeful UDMR Bihor a răspuns: „Aşa par eu, că sunt omul care merge prima dată şi vorbeşte cu presa? Sigur că am vorbit!”, a replicat Kiss, cu tâlc. Aşadar, fără să o spună direct, Kiss ne transmite totuşi că el are idei bune pentru societatea românească, însă nici măcar UDMR-ul lui Marko nu pare a avea puterea sau/şi interesul de a le promova, dintr-un motiv sau altul.
Un motiv ar fi râca dintre Kiss şi Marko, care datează din perioada când Kiss i-a cerut lui Marko demisia, urmată de un vot de încredere, ca urmare a faptului că în decembrie 2008 e eşuat în a aduce UDMR la guvernare. Astfel, un an UDMR a stat departe de Puterea binomului PDL-PSD.
Sarkady aşteaptă oferta UDMR…
Joi, Sarkady Zsolt părea a se simţi destul de inconfortabil, deşi nu primise încă hotărârea de eliberare din funcţie. Aflase însă că nu va mai fi subprefect. A adoptat, totuşi, un ton diplomatic, deşi nu înţelegea de ce trebuie sacrificat un subprefect UDMR într-un judeţ precum Bihorul, cu sute de mii de etnici maghiari. Aceasta în timp ce UDMR conduce în Prefecturi din afara arcului carpatic. „Nu văd logica. Poate că este, dar eu nu cunosc acum criteriile după care s-a decis… Pot să vă spun însă că am avut o relaţie extraordinară cu prefectul Gavrilă Ghilea”, ne-a spus Sarkady, care nu ar refuza de-acum un post de director într-o deconcentrată, oferit de UDMR. Totuşi, nu s-ar autopropune şi nici nu s-ar duce oriunde. „Şi până acum mi s-a propus, nu am mers eu să cer. Nu aş vrea totuşi să conduc o instituţie unde nu mă precum. Cum ar fi CET-ul, de exemplu”, mai spune Sarkady. Dacă nu se iveşte nimic la orizont, subprefectul eliberat din funcţie ar la îndemână varianta unei catedre la Universitatea Partium.
Subprefectul păstrat, Cristian Bitea, a ţinut să felicit cotidianul nostru pentru obiectivitate în tratarea subiectului ce-l privea pe el şi pe Sarkady. Acelaşi Bitea a ţinut să sublinieze că „nu totul s-a redus la simple negocieri politice. S-a mers şi pe principiul că «omul e titular pe funcţie (Bitea – n.r.), atunci hai să negociem în jurul lui»”. Bitea e înalt funcţionar public, ocupând într-o perioadă posturi în conducerea Institutului Naţional de Administraţie.
C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!