Primăria a lansat în dezbatere publică tabloul fiscal orădean de anul viitor. Majoritatea impozitelor pe propritetate, în general, cresc în limita inflaţiei comunicate de Ministerul Finanțelor Publice, de 4,6%. Din această suplimentare, ecomomiştii Primăriei estimează că vor încasa în plus peste 2,6 milioane de lei.
Supraimpozitare
Validându-şi, din nou, inventivitatea în a face bani pe seama orădenilor, executivul local introduce supraimpozitarea pe mai multe criterii, între care şi soluţia de încălzire a locuinţei.
Sub motivarea reducerii poluării, măsura e aplicată la grămadă şi în folosul evident şi direct al celor de la Termoficare şi Distrigaz.
„La impozitarea clădirilor, se propune adoptarea unei cote majorate de 50% pentru clădirile care sunt racordabile (prin branșamente și racorduri, fără a necesita extinderea rețelei), dar nu detin contracte de furnizare a energiei termice în sistem centralizat sau de furnizare a gazelor naturale”, se arată în proiect.
Măsura se referă la cei care încălzesc locuinţa cu „sobe pe combustibil solid, cazane/centrale pe combustibil solid/lichid, instalații de încălzire pe lemne sau derivate din lemn etc” şi îi exceptează pe cei care folosesc „soluţii de încălzire pe bază de energie electrică (centrală electrică, pompe de caldură, panouri radiante/fotovoltaice), cazane pe gaz petrolier lichefiat, soluții de încălzire cu grad redus de poluare”.
Impactul e estimat la 2-3.000 de cazuri, iar argumentele invocate de executiv în susţinerea acestei măsuri sunt: „gradul de poluare al soluțiilor de încălzire bazate pe combustibil solid (lemne, cărbune), creșterea densității rețelei și premisele pentru investiții viitoare ale operatorilor, costuri reduse în cazul unor branșamente comune/colective, aplicarea măsurilor privind zona unitară de încălzire etc”.
„Ilegalitatea”, +50%
Proiectul pus în dezbatere introduce şi „o cotă adițională de 50% pentru impozitul pe clădirile realizate fără autorizație de construire”, aplicabilă până la intrarea în legalitate a construcției.
Executivul propune ca „majorarea impozitului pe terenurile neîngrijite să se mențină la 500%” şi de asemenea, să fie păstrată supraimpozitarea cu 50% a terenurilor construibile dar neocupate cu edificii, situate în Centrul Istoric sau pe arterele principale.
Deşi aşa numitul regulament pentru centrul-mall e atacat în justiţie, executivul insistă cu „majorarea cu 50% a impozitului pe terenul aferent clădirilor din aria teritorială de aplicare descrisă în HCL nr. 827/2017, privind aprobarea regulamentului pentru stimularea dezvoltării Centrului Istoric al Municipiului Oradea, unde există spații comerciale în care nu se desfășoară activități economice (neutilizate/închise) mai mult de 30 de zile calendaristice într-un an”.
„În cazul rezidenților parcurilor industriale din municipiul Oradea, care au aplicat pentru o schemă de ajutor de minimis/regional, impozitul pe teren se reduce cu 50% față de nivelul standard”, mai spune proiectul.
Linişte!
Din 2020, executivul ar umbla şi la taxa de emitere a acordului pentru jocurile de artificii: „se propune adoptarea unui regulament privind responsabilizarea proprietarilor de săli de evenimente, pentru a verifica emiterea acordului și de a anunța, imediat, la dispeceratul Poliției Locale, cazurile în care sunt organizare jocuri de artificii fără să se prezinte acordul primăriei. Autorizația de funcționare a sălilor va putea fi retrasă în situația în care acestea nu anunță dispeceratul Poliției Locale. Cuantumul amenzii pentru nedeținerea acordului va fi unul fix, de 2.500 lei”. JB – C.GH.
Ar reduce bonificaţia
Din 2020, executivul propune ca bonificația fiscală pentru plata integrală a impozitelor şi taxelor până la 31 martie, să fie de 4% față de 5%, în cazul achitării în numerar. Pentru plata online, s-ar menţine nivelul din anul anterior, la 8%.
Se păstrează
Introdusă în anii anteriori ca măsură de creştere a gradului de racordare la canalizare, măsura supraimpozitării pe acest criteriu se păstrează şi în 2020:
– „Majorarea impozitului pe clădiri cu 50%, în cazul nedeținerii unui contract de furnizare a serviciilor de canalizare menajeră, acolo unde există rețea publică, iar descărcarea apelor uzate este posibilă gravitațional, fără realizarea unor investiții de către proprietar.
– Majorarea se aplică tuturor construcțiilor edificate, identificate la numărul administrativ respectiv.
Trimite articolul
XLA ANUL VIN ALEGERILE LOCALE ,TREBUIE SA MULTUMIM STIMABILULUI PENTRU MAJORAREA IMPOZITELOR SI INTRODUCEREA DE NOI IMPOZITE.
Cum va da in cap Bolovanul asta dragi votanti din Oradea,va aduce la sapa de lemn.Asa ca mare băgare de seama ,asta e pus pe dictatura nu gluma….
Psd a ieşit în alegerile anterioare când a dat.
Când sa scris în presa de acel chestionar sa zis ca se vrea ca acele case care nu au confort sa nu plătească impozit la fel de mare ca cele care au comfort deci nea mințit pe fata adică eu ziceam și atunci ca nu degeaba face el acele hârtii chestionare vezi doamne ca tu săracule care nai centrala și gaz băgat sa nu plătești impozit ca cel care are gaz centrala etc concluzia fraților e ca asta te minte în fata și îți ia și banii plm a mai văzut asa ceva dar stai sa vezi casele care aparțin de primărie care nau decât sobe marea majoritate cum e ala nu poluează? Ca proprietar e primăria nu chiriașii deci bolo sa dea toate belile în tine om de nimic care se plimba pe centru cu stoarfa aia de zici ca e ficasa mar om mai ești bun exemplu tu și andrica kktu ala care la fel și. A lăsat familia pt niște bitoxate de 50 de euro în Amsterdam baaaaa noi le plătim și gata nu plângem după ele voi le luați acasă aparte de alții 1000 bravo ma felicitari
dictatorul poate asigura viitorul mafiotilor din Oradea doar prin taxare si mai mare a oamenilor normali
Îi zice sarcina,e ok..dar pare aparuta în urma unui act fara consimțamânt.
ce prostii si idiotenii comite executivul local care in fiecare an vine cu majorari netemeinice si nelegale, ar trebui modificata legea si desfintate toate impozitele si taxele.
Cei tari se infrãţirã în cercul lor de legi.
numai atata stiu, sa majoreze toate taxele, nu conteaza ca multi nu au bani sa plateasca impozitele
maresc ca sa aibe ce sa fure