După ce trudesc din greu in Italia, în decembrie românii fac orice pentru a se întoarce în ţară şi a petrece alături de cei dragi. După sărbătorile de iarnă, autocarele şi maşinile încărcate cu bunătăţi româneşti reiau acelaşi drum, unii mai liniştiţi, alţii din contră, cu inimile mai strânse.Cel care observă toate bucuriile, dar mai ales greutăţile prin care trec ai noştri dincolo, este preotul Ioan Cătălin Lupăştean, de la Parohia Sf. Marcu din Trento, care funcţionează din 2003. Preotul din Trento a oficiat în cei şase ani de când se află în Italia peste 70 de botezuri şi 10 căsătorii, parohia lui numărând momentan peste 5000 de suflete, din care 800 sunt din Republica Moldova.
„Rolul principal al unui preot este acela de a le oferi asistență duhovnicească, iar după asistență, ajutor din toate punctele de vedere. Încercăm să găsim împreună soluțiile cele mai bune pentru a-și putea rezolva problemele”, spune acesta.
Sărbători albe
Crăciunul şi Anul Nou sunt însă mai melancolice pentru cei care nu îşi permit luxul de a face aceste călătorii, şi rămân în Trento. Oraşul italienesc îi mai face să îşi uite dorurile, fiind superb împodobit, atât de zăpadă, cât şi de sute de beculeţe. Babbo Natale sau Moş Crăciun poposeşte ca în fiecare an în Mercatino di Natale, un târguşor deschis timp de mai bine de o lună, unde poţi găsi mâncăruri şi băuturi tradiţionale, dar şi fel de fel de podoabe de Crăciun.
„O bună parte din români reușesc să-și păstreze tradițiile, obiceiurile și credința şi aici, peste hotare, rămânând în contact direct sau indirect cu țara sau cu punctele românești din Trento. Se bucură de sărbători, după o perioadă de post şi rugăciune, dar şi de pregătiri de ordin material”, spune Ioan Cătălin Lupăştean.
Pentru a-i face să se simtă mai aproape de casă, Parohia Ortodoxă din Trento organizează concerte, momente artistice, excursii şi pelerinaje. În acest sens, colaborarea bisericii cu autorităţile italieneşti şi Consulatul din Trento este bună, cele mai multe proiecte realizându-se în sectorul cultural şi religios.
Preotul îşi cunoaşte destul de bine credincioşii şi spune că sunt trei categorii de români: unii care au deja cetăţenie italiană şi trăiesc în Trento de peste zece ani, alţii cu câţiva ani buni la activ şi sezonierii, care vin iarna la muncă sau pentru agricultură.
„În general se acomodează repede și bine, având un avantaj foarte important, limba. Actual sunt 122 de firme a căror patroni sunt români, deci aceștia deja au pus pe picioare o activitate, chiar dacă mică, dar care le oferă avantajul de a lucra la același nivel cu frații italieni”.
Carmen Brehoi
Citiți principiile noastre de moderare aici!