Finalul lunii și zilele premergătoare Paștelui 2021 aduc două sărbători importante. În data de 23 aprilie 2021, credincioșii ortodcși și greco-catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. În acest an, sărbătoarea cade în zi de vineri. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători ale primăverii. Aproape un milion de români își sărbătoresc numele de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
[eadvert]
Floriil sunt sărbătorite, an de an, cu o săptămână înaintea Paștelui. Astfel, anul acesta sărbătoarea va avea loc duminică, 25 aprilie 2021.
De Florii, printre persoanele cu nume de flori care își sărbătoresc onomastica sunt: Anemona, Brândușa, Camelia, Codrin, Codrina, Codruţ, Codruţa, Crăiţa, Crenguţa, Crina, Crinu, Crinuţa, Crizantema, Dalia, Delia, Floarea, Flora, Florenţa, Florentin, Florentina, Florica, Florin, Florina, Garofiţa, Gentiana, Gherghina, Iasmin, Iasmina, Iris, Lăcrimioara, Laur, Laura, Laurenţiu, Laurian, Lauriana, Malina, Margareta, Micșunica, Mugurel, Narcis, Narcisa, Panseluţa, Romaniţa, Roza Rozalia, Trandafira, Violeta, Viorel, Viorela, Viorica, Zambila, Zambilica.
Ramuri de salcie
Sărbătoarea comemorează un eveniment menționat de toate cele patru evanghelii: intrarea triumfală a lui Isus Hristos în Ierusalim, în zilele dinaintea Patimilor. Acesta este singurul moment din viața Sa pământeană în care Isus acceptă să fie aclamat ca Împărat.
În timpul Slujbei, preoții vor sfinți duminică ramuri de salcie. Ele amintesc de felul în care a fost primit Mântuitorul în Ierusalim, cu osanale și frunze de palmier, ramuri de măslin și de finic.
În popor se crede că, după sfințire, ramurile de salcie pot vindeca boli, pot opri furtunile și pot alunga duhurile rele. De aceea, oamenii obișnuiesc să le așeze la uși, la geamuri sau la porți. Ei cred, totodată, că în acest fel le va fi apărată casa de rele și de unele evenimente neplăcute.
Alții le împletesc și le leagă de brâu, crezând că în acest fel vor fi protejați de boli și vor deveni mai robuști.
Odată cu Floriile, ortodocșii și greco-catolicii intră în ultima săptămână a Postului Paștelui – Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare. Aceasta este ultima săptămână a Postului Paștelui. Are menirea de a pregăti credincioșii pentru Înviere. Slujbele sunt ținute în fiecare seară în Săptămâna Mare. În acest an, Paștele este sărbătorit pe data de 2 mai.
Trimite articolul
XLa sãrbãtoarea cãrui balaur facem rãu contra oamenilor?