Oradea. Actriţă la bază, Diana Lupescu spune că are un mare respect faţă de actori şi credinţa sa este aceea că „ei trebuie să-şi asume personajul cu temperamentul lor”. Regizorul a mărturisit că nu are cerinţe „împotriva credinţei lor, fiindcă ei pot să-şi asume ceea ce le ceri un spectacol-două, dar la al treilea fac cum cred ei şi atunci spectacolul nu mai creşte, este ca un aluat care curge pe lături, dar care nu mai creşte ca un cozonac frumos”. Diana Lupescu a exemplificat ceea ce a experimentat cu Trupa Samuil Vulcan, profitând de prezenţa la conferinţa de presă a frumoasei actriţe Denisa Vlad, care se consideră o dură şi care a reuşit să intre în pielea unui personaj „complex, cald, care are două-trei straturi de simţire, de emoţie”.
„Contre- emploi”
Atât Denisa Vlad, care joacă în premieră într-o comedie bulevardieră, cât şi Daniel Vulcu consideră că joacă rolul unor personaje „contre emploi”. Probabil că în asta stă şi priceperea regizorului.
Diana Lupescu spune că a răspuns cu drag invitaţiei de a lucra cu actorii orădeni. „Vin de la 18 ani la Oradea, fiindcă vin în Felix. Nu mi-am închipuit însă că voi lucra aici. Mi-a plăcut nu numai repertoriul care e nu numai divers, ci şi foarte complex. Asta arată spirit de echipă, pasiune şi generozitate pe scenă. În oferta largă de spectacole, genul bulevardier e cerut de public din dorinţa de relaxare, cu condiţia ca spectacolul să fie bine făcut, fără vulgarităţi. Am respectat structura dramatică (de altfel, foarte bună), replicile pline de haz, iar personajele frumoase şi complexe au rămas identice cu cele închipuite de Jean Poiret. Textul sancţionează cu umor slăbiciunile omeneşti. Mă bucur că distribuţia îşi asumă ceea ce am dorit să transmitem, în condiţiile destul de grele prin care trece teatrul de limbă română- spaţii restrânse pentru repetiţii. Dacă vom colabora şi în continuare? Publicul va hotărî! Dacă va fi un succes…”.
Scrisă în anul 1980, piesa „Sărbători fericite!” a devenit deja un spectacol clasic al teatrului de bulevard. Textul lui Poiret a devenit celebru prin ecranizarea sa în anul 1984 cu o distribuţie de excepţie, între care se disting Jean-Paul Belmondo şi Sophie Marceau în rolurile principale. Pe scena teatrului, piesa a fost reluată de multe ori din anul 1982 până în prezent cu mult succes, fiind jucată inclusiv la Teatrul Palatului Regal din Paris. „Aceasta nu este prima dată când un text a lui Jean Poiret este jucat pe scena Teatrului Regina Maria din Oradea. „Cabaret în familie”, un spectacol ce s-a bucurat de mare succes şi al cărui scenariu este bazat pe textul Colivia nebunelor, a avut premiera în 14 ianuarie 2001, în regia lui Daniel Vulcu”, a precizat Victoria Balint, director artistic al Teatrului Regina Maria. „Sărbători fericite” este cea de-a şasea premieră a stagiunii 2013-2014. Spectacolul va avea loc sâmbătă, 26 aprilie 2014, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria. Scrisă de Jean Poiret, acţiunea piesei se petrece tocmai în preajma sărbătorilor Pascale. Biletele s-au pus în vânzare la agenţia teatrului, deschisă de luni până vineri între orele 10:00-19:00, sâmbătă şi duminică între orele 10:00- 13:00, cât şi online, pe site-ul www.biletmaster.ro. În această lună, dat fiind programul special de sărbători, agenţia va fi închisă duminică, 20 aprilie 2014 şi luni, 21 aprilie 2014. Biletele pot fi procurate şi cu o oră înaintea începerii spectacolului.
FACT BOX:
Distribuţia:
Ştefan: Daniel Vulcu
Magda: Denisa Vlad
Silvia: Corina Cernea
Ingrid, femeia de serviciu: Anca Sigmirean
Doamna Walter: Mirela Lupu
Domnul Walter: Ion Ruscuţ
Fred Walter, fiul lor: Andrei Gliga
Marilena: Elvira Platon Rîmbu
Regia artistică: Diana Lupescu
Scenografia: Vioara Bara
Traducerea şi adaptarea: Petre Bokor
În regia Dianei Lupescu:
-Fii cuminte, Cristofor! de Aurel Baranga, Teatrul George Ciprian, Buzău, Premiera: 9 martie 2007.
-Sirena şi Victoria de Alexander Galin Teatrul George Ciprian, Buzău, 17 mai 2008.
-Ritmuri, după un scenariu propriu, Teatrul Nottara
-Umor, amor, fior de dor… în Bucureşti, după un scenariu propriu, Teatrul Nottara
-Opera de trei parale de Bertolt Brecht, Teatrul Nottara, 20 mai 2009
-Nu vorbiţi cu actorii de Tom Dudzick, Teatrul Nottara, 9 decembrie 2011
-Vacanţă în Guadelupa de Pierre Sauvil şi Eric Assous, Teatrul George Ciprian, 11 decembrie 2011
Citiți principiile noastre de moderare aici!