Fostul şef al Băncii Naţionale, sucursala Bihor, are un mod inedit de a-şi marca zilele de naştere şi onomasticile. Domnia sa şi-a făcut un obicei din a mai adăuga încă o carte la zestrea culturală a Bihorului cu fiecare an când mai rupe o filă în calendar. Se întâmplă şi de Sfântul Ion. Azi, 7 ianuarie a.c., la orele 14:00, la Hotel „Continental”, va avea loc lansarea celui de-al doilea volum din antologia de studii Crișana tradițională, un proiect inițiat și finanțat de Ioan Degău, coordonatorul lucrării. Despre carte vor vorbi prof. univ. dr. Viorel Faur, Ioan Laza, Blaga Mihoc, Ligia Mirișan. Primul voluml al cărţii a fost lansat în octombrie, la Continental Forum Oradea, când a avut loc un dublu eveniment: au fost lansate şi volumele „A treia carte Cântecul de după cântec”, de Ioan Degău şi Miron Blaga, reeditarea Oradea – Cetatea Bihor, străveche vatră voievodală de Titus L. Roşu, şi sărbătorirea d-lui Ioan Degău, la împlinirea frumoasei vârstei de 76 de ani.
Cu acest prilej va fi sărbătorit şi fostul şef al Băncii Naţionale a României, sucursala Bihor, Ioan Degău, printr-un spectacol folcloric la care își vor da concursul interpreții Violeta Gherman, Andreea Pușcaș, Anca Pavel și Tania Bodea, precum și Taraful din Ortiteag (Sorin Costea, Nelu Rus, Gabriel Bodea, Marian Lascu și Sergiu Pelle).
Ioan Degău se numără printre puţinii oameni cu potenţial financiar din Bihor, care au înţeles că investiţia în cultură este o necesitate. Fostul director al BNR Bihor a susţinut financiar apariţia unor cărţi, a căror costuri se ridică la aproximativ 2 miliarde lei vechi. Ioan Degău este iniţiatorul, finanţatorul şi coordonatorul principal al monumentalului studiu monografic „Beiuşul şi lumea lui”, a publicat, în trei volume Pagini din istoria BNR, Monografia comunei Bunteşti, dacă ar fi să enumerăm doar câteva dintre titlurile care l-au consacrat ca publicist.
Iremediabil îndrăgostit de cultură şi folclor, Ioan Degău explică gestul său. „Am încercat să deschidem un drum şi în acelaşi timp, să nu lăsăm uitarea să se depună peste mesagerii cântecului românesc din Bihor, şi totodată, poate cu îndreptăţire sau nu, să vă propunem atenţiei o pleiadă de tinere talente, sugerându-le acestora calea autenticităţii”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!