Încă de dimineaţă, şvabii din Palota au ieşit pe străzi pentru a îndemna localnicii să vină la kirchweih. „Eins, zwei, drei toată lumea la kirchweih!” s-a auzit pe străzile satului. La ediţia din acest an a lipsit fanfara, fiindcă suma pe care această formaţie a cerut-o organizatorilor a fost prea mare. La Palota, kirchweih-ul este legat de Hramul Bisericii Sfântul Anton.
Opera contelui
O biserică impunătoare ca şi construcţie, cu o istorie de aproape 200 de ani. Istoria e strânsă legată de numele contelui Johann Maria Philipp Frimont. Pentru serviciile sale în slujba Majestăţii sale Imperiale, Frimont a fost numit, la 1819, conte de Palota . Contele şi-a investit parte din cei 220.000 de ducaţi primiţi în Palota, unde, pe domeniul cu care Leopold al II-lea i-a răsplătit fidelitatea, a ridicat biserica, şcoala şi mai multe clădiri.Contele Johann Maria Philipp Frimont a construit biserica din Palota între anii 1825 şi 1829 şi a dotat-o cu clopote, orgă şi mobilier. Johann Maria Philipp Frimont, conte de Palota şi prinţ de Antrodocco, este înmormântat într-o criptă din beciul bisericii pe care a ctitorit-o. Este îmbrăcat în mantia lui vişinie şi ţine la piept sabia poleită cu aur, în care a crezut toată viaţa. A dorit ca după ani de bătălii să se retragă cu familia la Palota. A murit însă şi n-a apucat să-şi vadă visul împlinit. Dorinţa sa a fost ca în biserică slujbele să aibă loc alternativ în limbile maghiară şi germană. Sute de localnici, dar şi invitaţi au participat ieri la Palota la slujba organizată cu prilejul hramului bisericii. Parlamentari, reprezentantul Guvernului în teritoriu, dar şi primari din zonă au răspuns invitaţiei gazdelor.
Aufmarş
După slujbă, reprezentanţi ai Consiliului Local Sântandrei, primarul Ioan Mărcuş, deputatul Ştefan Seremi, senatorul Cornel Popa, Prefectura Bihor, grupurile Forumului Democrat German, ale PDL şi PNL, dar şi reprezentanţii Asociaţiei Deportaţilor au depus coroane de flori la monumentul din faţa Bisericii Sfântul Anton. După aceea, sute de oameni au aplaudat prestaţiile dansatorilor din Palota şi Petreu care au prezentat un aufmarş. Toţi localnicii au fost invitaţi apoi la masă, la Căminul cultural. Acolo unde după orele amiezii a avut loc un spectacol cu cântece şi dansuri tradiţionale şvăbeşti, dar şi o tombolă.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!