Grupa „Elfilor” de la Grădinița Waldorf din Oradea a organizat vineri, 20 octombrie, Sărbătoarea Recoltei, la manejul „Poveşti scrise de cai” din Săcădat. „Este al doilea an în care copiii de la Waldorf sunt invitați să sărbătorească Ziua Recoltei în această frumoasă locație. Mulțumim familiei Magda pentru invitație”, spune Cornelia Borz, directoarea Grădiniței nr. 34 Oradea. Grădinița nr. 5 Waldorf este una din structurile Grădiniței nr. 34. La Sărbătoare Recoltei au participat cadrele didactice, copiii și părinții acestora. Specifică pedagogiei Waldorf este implicarea părinților în activitățile pe care copiii le desfășoară. Cu toții au celebrat Sărbătoarea Recoltei prin cântece și joc, iar la final au încins o horă mare, a bucuriei și belșugului.
După încheierea programului pregătit de copii, cu toții s-au adunat în jurul unei mese sărbătorești, pe care au tronat plăcinte, nuci, prăjituri, struguri și alte bunătăți pregătite din darturile aduse de Zâna Toamnă. Nelipsit de la Sărbătoarea Recoltei este mustul care, la fel ca în anii precedenți, a fost pregătit la fața locului și savurat de toți participanții. Anul acesta Sărbătoarea Recoltei de la grupa „Elfilor” a fost coordonată de edcuatoarea Delia Meze.
Sărbătoarea Recoltei este un eveniment emblematic pentru grădinițele și școlile Waldorf, care îi învaţă pe copii să fie recunoscători pentru darurile pe carele primesc de la natură. Sărbătoarea recoltei este sărbătoarea bucuriei pentru bogățiile pe care le aduce toamna.
Grădinița Waldorf este un loc unde se cultivă fantezia și creativitatea. Copiii folosesc jucării create din materiale naturale. Toate grupele sunt eterogene, având copii între trei și șase ani. Este cultivat spiritul de întrajutorare, cei mai mari fiind încurajați să ofere ajutor colegilor mai mici. Astfel, activitățile din grădinițele Waldorf își propun să încurajeze relațiile umane sănătoase și durabile.
Grădinița Waldorf are ca obiectiv să hrănească viața interioară a fiecărui copil și să îi permită să se dezvolte în propriul lui mod, ajutându-l să își atingă potențialul maxim. Specificul grădinițelor Waldorf este permanenta conectare cu natura. Așa cum s-a întâmplat la Sărbătoarea Recoltei de anul acesta, copiii au fost în mijlocul naturii, înconjurați de animale.
[eadvert]
Pedagogia Waldorf în România
În România, învățământul Waldorf funcționează atât ca învățământ de stat, cât și ca învățământ privat, organizat de Ministerul Educației, în baza Acordului General de Cooperare, încheiat în anul 1996 cu Federația Waldorf România, fiind o alternativă la sistemul tradițional de învățământ.
Federația Waldorf asigură calitatea învățământului Waldorf din România prin monitorizare la nivelul fiecărei instituții acreditate de această federație, precum și prin organizarea periodică a unor cursuri care duc la îmbunătățirea demersului pedagogic.
În prezent în România există 39 de unități Waldorf, care se împart în grădinițe, școli primare, gimnaziale și liceale. Orașele în care se găsesc unități de tip Waldorf sunt: Timișoara, Alba Iulia, Baia Mare, Bistrița, Cluj-Napoca, Oradea, Buzău, București și Târgu Mureș etc.
Trimite articolul
XEducatia WALDORF este o arta in formarea cu sens a copiilor si pregatirea lor pentru viata.