Preambul perfect pentru Zilele Oraşului Aleşd 2017. Adevărat campion al proiectelor finanţate în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală 2017, primarul Aleşdului Ioan Todoca a anunţat că „pe 16 august 2017 s-a semnat, la sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord- Vest Cluj Napoca, proiectul european «Creşterea calităţii vieţii urbane-amenajare parc Arena Sportivă ANL»”. Totodată, şeful Primăriei Aleşd a precizat că acesta este „ primul proiect european câştigat ”, exprimându-şi totodată speranţă că vor urma multe altele.
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc în prezenţa vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Traian Bodea, a deputatului liberal Ioan Cupşa, a delegaţiei din Stara Lubovna (Slovacia) şi a românilor de peste Prut, din localitatea Bacioi. La eveniment au venit şi membrii unei delegaţii din Kaba, Ungaria, localitate înfrăţită cu Aleşdul.
Prezent la Zilele Aleşdului, preşedintele Organizatiei Locale Aleşd a Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, Adrian Fora, a explicat prezenţa oaspeţilor slovaci la Aleşd: „Începând de vineri 18 august, în orașul Aleşd se află o delegaţie a oraşului slovac Stara Lubovna, pentru a continua relaţiile de colaborare cu primăria și organizația locală a UDSCR. Cele două oraşe sunt similare din punct de vedere administrativ, din perspectiva reliefului, a numărului de locuitori, dar şi din perspectiva faptului că sunt puternic minoritare, deoarece în Aleşd trăiesc un număr mare de slovaci, iar în Stara Lubovna un număr mare de evrei”.
Un loc aparte în cadrul zilelor oraşului l-au avut manifestările sportive. Acestea s-au derulat având ca moto „in memoriam Cătălin Mănoiu ”, fost fotbalist, antrenor şi consilier local, care a plecat anul acesta dintre noi. Tonul l-a dat chiar primarul Ioan Todoca care a intrat în competiţia de tenis de masă, anunţând ulterior, cu umor, că a fost elliminat în sferturile competiţiei. Nu s-au dat în lături de la o partidă de tenis nici deputatul Ioan Cupşa, ori vicepreşedintele CJ Bihor Traian Bodea.
La masa de şah am remarcat o altă prezenţă oarecum neaşteptată, cea a reputatului ginecolog Ioan Suciu, care a candidat pe lista PNL pentru un loc în Senat, şi care, cu onoare, ar fi putut ocupa scaunul de Ministru al Sănătăţii, date fiind şi conexiunile pe toate continentele ale managerului de la Clinica de Obstetrică şi Ginecologie „Polizu”. Ca urmare a faptului că mulţi aleşdeni au practicat karatele, cei dornici au putut simţi din nou emoţia de a îmbrăca kimonoul şi de a concura. Adevărate exemple au fost copiii cu sindrom Down, campioni naţionali. Cross –atletism, cross-biciclete, fotbal, karate, tenis de masă, tenis cu piciorul, şah, table şi cărţi (cruce) au constituit o întreagă paletă de manifestări sportive, dedicate tuturor categoriilor de vârstă. Duminică, participanţii la eveniment au putut exersa tirul cu arcul în cadrul atelierele Clubului de arcaşi RedPoint din Oradea.
Au fost organizate jocuri cercetăşeşti – sub stricta coordonare a celor de la Cercetaşii Romaniei, organizaţia Oradea.Cel mai savuros concurs din cadrul evenimentului a fost “ Ceaunul cu bunătăţi“ , un concurs de gulyas pe echipe. La acest concurs au fost invitate toate instituţiile publice din Oraşul Alesd precum şi principalii sponsori ai evenimentului. Rezultatul cocursului de gulyas :locul1 RDS-RCC; locul2 :Colegiul Alexandru Roman şi locul3, echipa Salubri. „ Felicitări tuturor, dar eu cred că cel mai mult a contat voia bună şi distracţia. Sper că cei care au gustat bunătăţile s-au bucurat din plin de ele!”, a spus primarul Todoca.
Demonstraţia de arte marţiale, Grupul vocal “Traian Mosoiu” din Oradea, Trupa de dans Metaphoric , Grupul de dansuri populare “Poleanka” din Aleşd, al U.D.S.C.R., Mădălina Ilea, Ansamblul folcloric “ Moşut ” din Vadu Crişului, Ansamblul folcloric “Auşana” din comuna Auşeu, Trupa de teatru ARTX, Grupul de dansuri populare “Mlădite Aleşdene “, Ansamblul Folcloric “Palisada” împreuna cu Ina Rus din Pădurea Neagră, soliştii de muzica populară Nicoleta şi Marius Ştef, Ansamblul folcloric “ Datina” din Aleşd, Ansamblul Folcloric “Vergelul” din Oradea, Tinu Vereşezan- împreună cu orchestra, Trupa “Noaptea Târziu “- o trupa cover, cu un success enorm pe Youtube şi Trupa “ IRIS ”, plus un prezentator mereu inspirat- Victor Mihalcea, au fost ingredientele unei sărbători perfecte încheiate la lumina focurilor de artificii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!