Sala de festivități a Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” a devenit neîncăpătoare vineri, 23 ianuarie, de mulţimea de elevi venită la întâlnirea elevilor cu colonelul în rezervă Vasile Ilica, veteran de război interzis în Ucraina şi fost refugiat din nordul Bucovinei, membru de onoare al Asociației Naționale „Cultul Eroilor” și membru al Societății pentru Cultura Românescă „Mihai Eminescu” din Cernăuți.
Evenimentul a fost organizat de Cercul Militar Oradea prin generalul în rezervă Vasile Creț. Acesta le-a prezentat elevilor importanța momentului 24 ianuarie 1859. Totodată, prof. dr. Livia Ghiurcuța a subliniat însemnătatea istorică a Unirii Principatelor.
În deschiderea activității directorul liceului, prof. dr. Ioan Vasile Micu a rostit un mesaj de bun venit tuturor invitaților prezenți în sală, membrilor Asociației Veteranilor și Militarilor în Retragere și Rezervă Bihor, cât și elevilor prezenţi (de la „Aurel Lazăr” și de Colegiul Tehnic „C-tin Brâncuși”). La manifestare a fost prezent şi Tiberiu Morar, președintele Asociației „Morărița.
În semn de recunoștință, Vasile Ilica a donat bibliotecii liceului cărți scrise de el, dar și altele din biblioteca personală.
Sărbătoarea închinată Unirii Principatelor a fost presărată şi cu momente artistice susţinute de elevele Flavia Sferle, Georgiana Golpoian și ansamblul folcloric al liceului „Florile primăverii”. La final, cei prezenți s-au prins în Hora Unirii.
Sâmbătă, 24 ianuarie, prof. Rodica Turcaş, împreună cu un grup de eleve îmbrăcate în costume populare au depus, în semn de recunoștință față de înaintașii lor, o coroană de flori la Statuia lui Mihai Viteazul, iar luni, 26 ianuarie, seria de manifestări dedicată unirii de la 1859 a continuat cu un concurs interdisciplinar cu titlul „Un vis a devenit realitate”. Au participat 13 echipaje formate din doi elevi din clasele a VII-a și a VIII-a ai liceului. Elevii s-au pregătit minuțios pe baza unei bibliografii din timp anunțată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!