Chiar dacă autorităţile au vrut să nu rupă tradiţia de a organiza Zilele comunei Rieni, sărbătoarea a avut un gust amar pentru familiile din comună afectate de pe urma pierderii locului de muncă în urma disponibilizărilor anunţate de Grupului de firme European Drinks & Food, cel mai mare investitor din zonă. Situaţia critică prin care trece firma se resfrânge direct asupra calităţii vieţii localnicilor. Aceasta fiindcă, ani de-a rândul primarii din zonă au mizat doar pe o singură carte la capitolul investiţii, cartea European Drinks & Food. În aceste condiţii, localnicii disponibilizaţi au şanse minime în a-şi găsi un loc de muncă. Chiar şi în actualele condiţii, principalii actori ai evenimentului au fost fraţii Micula care au folosit evenimentul pentru a justifica disponibilizările la care sunt obligaţi să recurgă, în plină vară, perioadă în care sucurile European Drinks & Food înregistrează maxim de vânzări. În aceste condiţii, primarul Gheorghe Bota, care promitea la începutul mandatului că va face din Rieni „cea mai bogată comună din România” a fost nevoit să se mărginească la a face un bilanţ al investiţiilor pe care le-a realizat în cei trei ani de mandat: asfaltarea a circa 20 de kilometri de drumuri comunale, introducerea apei curente şi a canalizării, amenajarea a două terenuri de sport sintetice. Şi inaugurarea sălii de sport care a avut loc la finele săptămânii trecute.
Facilităţi
Investiţiile prezentate au fost realizate din bugetul local, dar şi de la cel naţional, în condiţiile în care reprezentanţii Grupului de firme European Drinks & Food susţin că peste 90% din veniturile proprii ale comunei provin din taxele şi impozitele pe care le plătesc, adică peste 10 miliarde de lei vechi anual
Preşedintele Viorel Micula a ţinut să precizeze că firmele pe care le patronează: European Food, Multipack, Starmill, cu susţinerea European Drinks, Rieni Drinks şi TGIE au investit în zonele defavorizate Nucet-Ştei-Drăgăneşti peste 330 de milioane de Euro, în baza unor promisiuni făcute de statul român şi a unei facilităţi pe o perioară de 10 ani. Facilităţi anulate de stat pentru care acum firma se judecă la tribunalele internaţionale. Viorel Micula susţine că a vărsat peste un miliard de euro taxe şi impozite la bugetele locale şi naţionale, bani cu care, luând în considerare un salariu mediu, angajaţii platformelor de la Drăgăneşti-Ştei ar fi putut trăi o perioadă de peste 100 de ani. La capitolul realizări în comună, aşa cum a reieşit din discursul ocazionat de şedinţa extraordinară a CL Rieni, este deputatul Cornel Popa.
Chiar dacă a subliniat că investitorii se bucură de tot respectul său, prefectul Gavrilă Ghilea a fost uşor iritat de turnura electorală pe care au luta-o discuţiile de la Rieni şi le-a cerut fraţilor Micula să precizeze clar în ce perioadă şi-au pierdut facilităţile promise pentru a nu se înţelege că Guvernul Boc este vinovat. Prefectul a fost satisfăcut de faptul că cei doi mari investitorii au precizat că neajunsurile l-i se trag din perioada 2004-2005, adică din perioada Guvernului Năstase. Gavrilă Ghilea a ţinut apoi să puncteze facilităţile de care se vor bucura, după publicarea în Monitorul oficial investitorii din România. Prefectul a precizat că Guvernul pe care îl reprezintă oferă posibilitatea firmelor care doresc să-și plătească datoriile la stat să scape de anumite penalități. Măsură ce pare a veni mănuşă Grupului de firme de la Rieni care figurează în topul primilor zece datornici din ţară .În prezent, când o companie are datorii la stat și dorește să și le achite, trebuie să stingă mai întâi penalitățile și majorările, și abia apoi banii pot merge către plata datoriei principale. Premierul Emil Boc a declarat că această decizie a fost luată deoarece „foarte multe firme, odată ce au o datorie, nu mai reușesc să iasă din spirala penalităților, dobânzilor și a datoriilor față de stat“.O altă modificare importantă atât pentru firme, cât și pentru persoanele fizice care au acumulat restanțe la bugetul central prevede că cei care își vor plăti datoria principală și dobânzile de întârziere existente la 31 august până la 31 decembrie 2011 vor scăpa de plata penalităților de întârziere. Dacă vor reuși să-și achite datoriile până la jumătatea anului viitor, vor fi scutiți numai de jumătate din penalități.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!