În fiecare an, pe 20 iulie, Biserica Ortodoxă și Greco-Catolică sărbătorește ridicarea la cer a Sfântului Mare Proroc Ilie Tesviteanul. Este a doua personalitate a Vechiului Testament care s-a înălțat cu trupul la cer. Minunea a fost văzută de către ucenicul său, iar el s-a înălțat la cer pe o căruță de foc trasă de cai.
[eadvert]
Unul dintre cei mai importanți prooroci din Vechiul Testament, Sfântul Ilie este celebrat ca un mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă. El este cel care a adus, prin rugăciunea sa, seceta asupra poporului din Israel, iar apoi ploaia care a salvat poporul de la moarte. Sfântul și marele Prooroc Ilie a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide și închide cerurile. El era de origine din Tesvi, în Galaad.
În tradiția populară, Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor și a rămas ca un exemplu de credință și curaj demn de urmat.
Pe de altă parte, în popor se crede că atunci când se întâmplă fenomene meteorologice spectaculoase, Ilie traversează de fapt cerul cu căruța lui de foc, pentru a ne ocroti. El este mereu și mereu în slujba binelui. Dreptatea si autoritatea precumpănesc în raport cu alte virtuți ale sfinților din Noul Testament. Fiind unul dintre Profeții evrei, Biserica Ortodoxă îl cunoaște sub numele de Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanul.
Peste 127.000 de români își serbează ziua onomastică cu această ocazie. Dintre aceștia, peste 110.000 sunt bărbați, iar peste 15.000 sunt femei, conform statisticilor de la Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD).
Cele mai multe persoane sărbătorite în această zi poartă numele de Ilie, urmați de Iliuță și Lică. La prenume masculine, cel mai întâlnit este Ilie – 95.391. Între derivate se întâlnesc: Eliade – 251, Elias – 3.809, Elie – 33, Elis – 794, Ilia – 347, Iliev – 3, Ilieş – 85, Iliuş – 15, Iliuţă – 3.451, Lică – 2.087. Un număr de 22.228 de românce poartă numele Ilinca. Alături de acest prenume se mai întâlnesc: Eliana – 1.124, Elis – 540, Ilia – 135, Iliana – 3.618, Ilincuţa/Ilincuta – 88, Iliuţa – 389, Lia – 6.023 şi Lica – 1.645.
Sfântul Ilie este considerat protectorul apicultorilor (în această zi, la sate, apicultorii recoltau mierea de albine, activitate cunoscută sub denumirea de „retezatul stupilor”) și ale Forțelor Aeriene Române.
Trimite articolul
XLa mulţi ani, promisiune!
Sfantul Ilie Bolovan, aducatorul de amenzi !