VALEA CERULUI. „Mládežnícky Folklórny Čerpotok 2022” a adunat comunitatea slovacă în localitatea Valea Cerului (comuna Suplacu de Barcău) sâmbătă și duminică, 16-17 iulie.
[eadvert]
După ce Francisc Merka a declarat deschisă ediția a XVI-a a festivalului, de pe scena în aer liber, deputatul Adrian Merka, care este și președintele UDSCR, Leo van Doesburg, director European Christian Political Movement (ECPM) și primarul Nicolae Tivadar au adresat cuvinte de bun venit invitaților și numerosului public prezent.
„După doi ani de pandemie, cu mari pierderi și provocări, încercăm să revigorăm tradițiile noastre culturale. Vreau să cred că tinerii noștri înțeleg în continuare ce înseamnă promovarea identității. Trebuie să fie mândri că aparțin unei minorități slovace cu tradiții puternice”, a spus Adrian Merka, prezentând și salutul din partea premierului Slovaciei și a ministrului Justiției, Cătălin Predoiu.
„Acest festival este parte din patrimoniul cultural european. Este foarte important ca tradițiile și cultura slovacă să fie transmise mai departe generațiilor următoare”, a spus Leo van Doesburg.
Primarul Tivadar a afirmat că Suplacu de Barcău „este o comună mulți-etnică. Îi mulțumesc lui Adrian (n.red. – Merka) pentru modul în care se implică în organizarea acestui festival unic în țară, ajuns la ediția a XVI-a”.
În debutul festivalului, ansamblul folcloric Cerovina și grupul vocal din Valea Cerului, ansamblul folcloric Lipka din Budoi, ansamblul folcloric Datelinka din Vărzari și grupul vocal Srdiecko din Borumlaca au pus în scenă o șezătoare, care pe vremuri se făcea iarna, când nu se putea lucra la câmp. Printre protagoniștii momentului artistic s-a numărat chiar deputatul Adrian Merka.
Cei care participau la șezătoare cântau, povesteau, dansau, iar seara se termina cu o petrecere pe cinste.
Cam așa au stat lucrurile și la festivalul de la Valea Cerului, pe scenă derulându-se dansuri tradiționale slovace în costume populare, care de care mai frumoase, cântece puse în scenă de ansamblurile Karpaty Bratislava, Salasan Nodlac, Sarisan Preșov sau Fijalocka Butin, iar seara de sâmbătă s-a încheiat cu un bal.
Festivalul este organizat de Uniunea Democrată a Slovacilor și Cehilor din România (UDSCR), Departamentul pentru slovacii din diaspora, Consiliul Local al comunei Suplacu de Barcău, proiectul cultural fiind finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.
Festivalul a fost înființat în 2004, când s-au sărbătorit 150 de ani de la sosirea slovacilor la Valea Cerului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!