Singura parohie din judeţul Arad aparţinătoare de Dieceza Greco-Catolică de Oradea – parohia Beliu, a îmbrăcat, duminică, straie de sărbătoare. Întreaga comunitate greco-catolică din localitatea Beliu s-a bucurat de sfinţirea Bisericii Greco-Catolice cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” după lucrările de renovare a lăcaşului de cult. Slujba de resfinţire a bisericii a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu PSS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.
Alături de oficialităţile locale şi judeţene, politicieni şi oameni de cultură, la eveniment au luat parte credincioşii din comună, dar şi din localităţile învecinate.
Slujba a debutat la orele 10 ale dimineţii de duminică când, în timp ce participanţii au înconjurat lăcaşul de cult, episcopul a uns pereţii cu Sfântul Mir, fiind urmată de sfinţirea altarului. În piciorul mesei altarului, a fost pus hrisovul de sfinţire – act semnat de PSS Virgil Bercea, protopopul de Oradea, Gavril Buboi, preotul paroh Ioan Cosmin Farcaş, vicarul responsabil cu preoţii, pr. Antoniu Chifor, pr. Anton Cioba, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea, protopopul de Chişineu Criş, pr. Dănuţ Ciuban, precum şi de ceilalţi preoţi prezenţi şi participanţi, între care primarul localităţii Beliu, Pavel Ţica, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca.
Casa Domnului
„Astăzi suntem prezenţi la slujba de sfinţire a lăcaşului, în care se săvârşesc Sfânta Liturghie şi toate celelalte taine şi slujbe religioase pentru credincioşii comunităţii greco-catolice din Beliu şi de pretutindeni. Biserica aceasta, care este un dar al oamenilor făcut către Dumnezeu, devine prin slujba de sfinţire darul lui Dumnezeu către oameni, pentru că la acest edificiu nu ne raportăm ca la o clădire oarecare, ci ne raportăm ca la Casa lui Dumnezeu şi casa noastră, a tuturor, pentru că prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, prin stropirea cu agheasmă şi apoi prin săvârşirea Sfintei Liturghii, edificiul acesta, construit în anul 1834, într-o arhitectură bisericească specific transilvăneană cu influenţe de baroc târziu, a devenit Casa Lui Dumnezeu şi casa celor care constituie trupul tainic al Lui Hristos. Biserica este o clădire însufleţită, pentru că a primit cele trei taine: botez, mirungere şi apoi Sfânta Liturghie, după cum fiinţei umane i se aplică la Botez trei sfinte taine”, au fost cuvintele rostite de episcopul Virgil Bercea, care a îndemnat la susţinere reciprocă, la înţelegere, iertare şi iubire şi a apreciat efortul depus de preotul paroh Cosmin Farcaş, împreună cu credincioşii, la renovarea totală a Bisericii.
Cu acest prilej, a fost inaugurat şi un Muzeu al Bisericii, în cadrul căruia se pot admira obiecte de o valoare inestimabilă.
La final, preotul Cosmin Farcaş a mulţumit tuturor preoţilor şi credincioşilor prezenţi la eveniment şi tuturor „dreptmăritorilor creştini pentru că s-au ostenit şi au ajutat Biserica”. În semn de apreciere, preotul Cosmin Farcaş le-a înmânat celor implicaţi în acest act de ajutorare diplome de recunoaştere a meritelor. Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frăţească pregătită cu atenţie şi dragoste de credincioşii Parohiei Greco-Catolice „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!