Politicienii bihoreni apără votul dat de Senat, care a arobat miercuri mai multe amendamente depuse de doi senatori UDMR, prin care să se actualizeze din nou indemnizațiile demnitarilor (parlamentari, miniștri, primari, viceprimari, președinți de consilii județene și prefecți), cu salariul minim din 2021.
[eadvert]
Salariul minim a crescut anul trecut, de la 2.080 lei în 2019 la 2.300 lei. Totodată, senatorii au votat un amendament prin care majorează cu 25% salariile angajaților din Secretariatul General al Guvernului, Parlament, Consiliul Legislativ și Administrația Prezidențială, implicați în procesul legislativ, pe durata desfășurării acestei activități.
Decizia controversată vine în plină criză, într-o perioadă în care analiștii lansează în spațiul public previziuni sumbre pentru la iarnă. Cu toate astea, politicienii consideră majorarea adoptată una necesară și complet justificată. Ba mai mult, politicienii au reușit să cadă de acord, fără prea multe discuții, când vine vorba de majorarea salariilor demnitarilor și aleșilor locali. Toți parlamentarii PSD, PNL, AUR și UDMR au votat amendamentele introduse în Senat. Însă, când vine vorba de majorarea salariul minim și a pensiilor începând cu 1 ianuarie 2023, politicienii încă poartă negocieri. Guvernanții spun că înainte de a luat o decizie fermă în coaliție, pe acest subiect, trebuie să vadă proiecția bugetară pe anul viitor.
Kelemen Hunor, vicepremier și președintele UDMR, susține că aceste creșteri salariale s-au făcut la presiunea primăriilor, care nu pot crește veniturile angajaților și care rămân fără funcționari, din cauza salariilor mici. „În legea salarizării scrie foarte clar că nimeni nu poate să aibă un salariu mai mare decât viceprimarul. Degeaba creşti pentru funcţionarii publici, că te blochezi în acest articol. Şi atunci sunt foarte multe primării care rămân depopulate, unde pleacă oamenii. (…) E greşit să ducem discuţia în direcţia de a creşte sau a nu creşte indemnizaţiile parlamentarilor, fiindcă nu asta era ideea. Şi presiunea nu din zona parlamentară a venit, a venit din partea primăriilor, şi nu neapărat din partea primarilor, din partea funcţionarilor, fiindcă există această prevedere că nimeni nu poate să aibă salariu mai mare decât viceprimarul. Şi aici cu toţii am spus, da, această situaţie trebuie rezolvată”, a explicat Kelemen Hunor, citat de G4media.ro.
Jurnal bihorean a încercat să afle părerea primarului de Oradea, Florin Birta, pe acest subiect, însă până la publicarea acestui material nu a răspuns la telefon și nici nu ne-a răspuns întrebărilor transmise prin mesaj.
Salarii în județ
Am studiat însă situația salariilor din câteva primării din județ. Astfel, la Oradea, primarul are un salariu de bază de 18.820 de lei, iar viceprimarii 16.640 de lei. Un șef serviciu are 10.461 de lei, un referent superior 5.273 lei, un îngrijitor între 3.600 și 4.000 de lei, un muncitor calificat între 4.200 și 5.000 de lei, portarul 4.000 lei. La Beiuș, primarul are un salariu de bază de 12.400 de lei, viceprimarul 10.400 de lei, iar un șef de birou între 8.600 și 9.200 lei. Un consilier debutant câștigă 3.600 de lei, un îngrijitor 4.000 de lei, iar un muncitor necalificat între 3.600 – 3.900 de lei.
La Sânmartin, primarul are un salariu de bază de 14.300 de lei, viceprimarul 11.700 de lei, un șef de birou 8.000 de lei, un consilier debutant 3.500 la 4.400 de lei, un muncitor calificat 3.600 lei, un șofer 3.800 de lei, iar un muncitor necalificat între 2.500 – 3.400 de lei. Am verificat și comuna Curtuiușeni. Documentele privind salarizarea din primărie nu au fost actualizate din anul 2021. La acea vreme, primarul avea un salariu de bază de 9.300 de lei, viceprimarul 7.280 lei, un inspector grad superior 5.882 lei, un referent între 5.100 – 5.700 lei, un muncitor necalificat 3.000 de lei, un paznic de noapte 2.500 lei, iar un asistent personal începând cu 2.300 lei. Angajații Primăriei Curtuiușeni au posibilitatea să primească indemnizații de până la 50% din salariul de bază, în funcție de poziția pe care o ocupă și performanțe. Totodată, aceștia au și o indemnizație de hrană, de 347 lei pe lună.
Cât câștigă angajații CJ și ai Prefecturii
În privința angajaților Consiliului Județean Bihor, salariile sunt următoarele: președinte 18.720 de lei, vicepreședinți 16.640 de lei, consilierii președintelui între 6.300 – 7.000 de lei, consilierii de la Achiziții Publice au între 5.400 – 7.200 de lei, iar un consilier debutant 3.570 de lei. La Prefectura Bihor, în august 2022, personalul contractual câștigă între 2.300 și 5.500 de lei net, funcționarii publici începând cu 2.900 de lei și pot ajunge până la aproape 11.000 de lei pentru cei cu funcții de conducere. Ofițerii de poliție câștigă de la 2.500 de lei, până la 7.700 de lei, iar agenții de poliție au un venit salarial net de 2.670 de lei, până la 4.081 de lei.
Politicienii bihoreni vor majorări salariale
Imediat după votul din Senat, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, a declarat că veniturile demnitarilor români sunt foarte mici, în comparație cu alte țări din uniune. „De multe ori am fost la reuniunile Consiliului de miniştri şi întâmplător sau nu discuţiile despre ceea ce înseamnă salarizare şi felul în care desfăşoară activitatea miniştrii omologi, nivelurile lor de salarizare depăşesc 15.000 de euro în timp ce un demnitar al României ajunge la 2.500 de euro. Deci acest lucru spune foarte multe despre ceea ce înseamnă sistemul de salarizare românesc al demnitarilor pe care poate îl criticăm faţă de ceea ce înseamnă omologii din străinătate… Să nu credeţi că avem niveluri de salarizare care în comparaţie cu ale altor demnitari sunt sfidătoare. Sunt de bun simţ”, a afirmat Marcel Boloş, potrivit G4media.ro.
Și Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, crede că majorările sunt justificate. „(…)Pot să vă spun ca şi idee, pot să vă spun că pe administraţia publică locală în ultimii 4 ani nu a fost niciun fel de creştere salarială, nici măcar legat de inflaţie”, a afirmat Cseke Attila, potrivit News.ro. „Eu vă spun punctul de vedere al UDMR. Deci, pe inflaţie aşa cum toţi bugetarii au primit o creştere salarială, şi vă spun încă o dată specific că este punctul de vedere al UDMR, este corect din punctul nostru de vedere ca adminsitraţia locală să beneficieze de acelaşi regim. Nu cunosc amendamentul pe care îl invocaţi”, a completat Cseke, potrivit sursei citate.
Szabó Ödön, președinte executiv UDMR Bihor, a declarat în emisiunea Talk News de la Profit News TV că „nu e bine ca la nivelul admnistraţiei publice locale, să blocăm toată administraţia publică locală la nivelul salariului viceprimarului din 2018 şi să nu avem nici măcar o compensare cu rata inflaţiei”. El a spus că pentru unele categorii de bugetari, cum ar fi medicii, salariile au crescut deja. „Şi, atunci eu nu înţeleg această mânie proletară prin care inclusiv colegi de-ai noştri anatemizează zona administraţiei publice locale şi demnitarii aleşi de parcă ar fi nişte chiaburi, ca şi în comunism”, a subliniat Szabó Ödön, potrivit sursei citate. „Ăsta este baiul României, întotdeauna, aprobăm o lege, suntem de acord cu ea şi după aceea, din populism, spunem nu o mai aplicăm, că nu e corect”, a mai adăugat parlamentarul UDMR.
Majorări neconstituționale
Decizia din Senat a fost luată în aceeași zi în care Curtea Constituțională a admis o sesizare USR, care împiedica majorarea de salarii din sistemul public prin Parlament. „Nu e prima dată când încearcă să-și crească salariile sperând că nu o să observe nimeni. Pe 31 mai, prin Legea 21/2022, au încercat același lucru. USR a votat împotrivă și a depus sesizare la CCR. Prima dată am reușit să îi oprim. CCR a admis azi (n.red. miercuri) contestația noastră și a decis că majorările de salarii pentru politicieni nu sunt constituționale”, a transmis USR printr-un comunicat de presă.
Trimite articolul
XDe ce nu spuneti ca salariile trecute in material este salarul brut!
primariile de comuna nu au oameni pentru ca nu vine nimeni la un salar de baza net de 1.800 lei cu studii superioare din care sa platesti eventual si naveta.
-
Stimabile, arata-ne un fluturas de salariu cu suma pe care o vehiculezi! Asta e o minciuna sfruntata. Nu exista salariu in nicio primarie din tara asta care sa fie mai mic de 3-4000 lei net cu toate sporurile, bineinteles (poate doar portarii avnd mai putin de 3000 lei net). Ganditi-va numai la salariile politistilor comunitari din primarii care au salarii intre 5000-10000 lei net, desi multi sunt prosti de bubuie. Si cand ma gandesc ce salariu am dupa mai bine de 30 de ani vechime si cu multa scoala facuta …
Le aveti mici ?
Da’ mai Bolos si mai Odon, va plangeti ca omologii vostri din alte tari au salarii mai mari de 5 ori decat voi. Dar stiti voi ca in acele tari oamenii care muncesc au un salariu mai mare decat cei care muncesc in Romania de 10 ori, iar pensionarii lor au o pensie mai mare decat amaratii pensionari din Romania de 20 – 30 de ori? Sau astea nu va mai intereseaza? Rusine sa va fie nemernicilor si nesimtitilor!
-
Așa este. Ai perfectă dreptate.
Acești aleși hotărăsc ca plebea sa ia minim 2550 impozabili dinacesti bani sa traiasca iei și familie lor asta le doresc și mai votați clasa politica actuala
Nesimțiți de politruci parveniți și ordinari au salarii grase pentru care nu fac aproape nimic și lipsiți de bun simt le vor și mai mari, în loc să fie tăiate ele se măresc mereu iar pentru cei cu salarii mici nu sunt niciodată bani. Rușine clasa politică, la viitoarele alegeri trebuie lăsați fără mandate.
“Sărăcuții” aleși locali… Vai de noi, ce am ajuns…
Să le mărească ! Daca au avut pile si relații şi au ajuns bughetari merită să aibe bani gârlă, nu ca noi, plebea care cotizăm pentru ei !
Asta-i bataie de joc! Nici acuma nu v-ati hotarat daca veti majora sau nu pensiile de la 1 ianuarie 2023, dar salariile voastre le-ati majorat deja urgent, de la 1 noiembrie anul acesta. Chiar nu aveti rusine ?!