Cu toate că e perioada când se fac provizii pentru iarnă, clienţii nu se prea înghesuie. Spre disperarea hoţilor de buzunare care adoră aglomeraţiile, mediul prielnic lor pentru a-şi desfăşura activitatea.
Producătorii se plâng de lipsa clienţilor, iar clienţii de preţurile prea mari. „Dacă înainte piaţa mai mergea cât de cât spre sfârşitul săptămânii, acum, toate zilele sunt la fel. Poate cu un mic plus pentru zilele când se primesc salariile şi pensiile”, ne-a declarat A.P., o vânzătoare din Piaţa Cetate.
Preţuri şi produse
Astfel, un kilogram de roşii se vinde cu 2 – 3 lei, unul de ardei de la 2 lei în sus, iar un kilogram de gogoşari 3 – 4 lei, în funcţie de calitate. Varza costă 1 leu kilogramul, conopida – 2 lei, vinetele 1 – 2 lei/kilogram, salata verde 1,5 lei căpăţâna, iar cartofii între 1 leu şi 1,5 lei/kilogram. Zarzavatul pentru supă se vinde cu 1 leu/legătura, sfecla roşie cu 2 lei/kilogram. „Sunt scumpe produsele, nu ne permitem prea multe la pensiile mici”, se plânge o pensionară.
În ceea ce priveşte fructele, acestea se găsesc şi ele din belşug la piaţă. Strugurii se vând cu preţuri cuprinse între 3 şi 5 lei/kilogram, prunele cu 3 lei/kilogramul, merele cu 2 – 3 lei, castanele cu 9 lei/kilogramul, perele cu 4 – 5 lei/kilogram, iar gutuile – 7 lei kilogramul.
„Din păcate lumea nu mai cumpără cum cumpăra înainte. Doar strictul necesar pentru o zi, că mâine nu se ştie ce va mai fi”, spune Bereczki Albert, un producător din Borş, care avea printre alte produse şi praz foarte frumos. „Se spune că este un produs specific Olteniei, dar s-au obişnuit şi bihorenii cu el”, zice Albert baci.
Punctul pe „i” l-a pus o producătoare mai în vârstă. „Noi ne-am trăit traiul şi ne-am mâncat mălaiul, dar este păcat că tineretul de azi nu are nici un viitor”, conchide bătrâna.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!