O zi de miercuri mohorâtă, la Ioaniş. De îndată ce te abaţi de la şoseaua principală, dai peste o zonă defavorizată, cu uliţe neasfaltate, cu noroi bătătorit. Pe lângă case, retraşi, copiii şi părinţii discută între ei şi cu vecinii de vizavi. Ceva se întâmplă… Tot mai mulţi sunt curioşi şi ar dori ca autoutilitara Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea să se oprească în dreptul casei lor. Apare o doamnă mai în vârstă, rezemată de baston, dar şi adulţi, alături de copii, întrebând dacă ei sunt norocoşii care vor primi pachete cu mâncare.
Avem un ghid care ne ajută să descoperim beneficiarii pachetelor cu alimente şi scutece. Corina Andraş, coordonatorul Centrului After School de la Ioaniş, cunoaşte oamenii locului, dar şi problemele acestora. Copiii, cu toţii, vor să-i sară în braţe şi să o îmbrăţişeze. Însă se retrag trişti când află de la aceasta că, din cauza distanţării fizice impuse de autorităţi, pentru a preveni răspândirea noului Coronavirus, doar la toamnă vor putea primi gesturile mult aşteptate. Până atunci, doar pachete cu alimente.
Aici şi sărăcia are o ierarhie. Astfel, voluntarii au descoperit care sunt familiile cele mai nevoiaşe, asistate constant de Asociaţia Caritas Eparhial Oradea. Drumul către aceste familii arată o lume lipsită de speranţe, care se zbate în sărăcie. Familii cu câte patru, cinci sau mai mulţi copii, mari, mici, fete şi băieţi.
De pe o zi pe alta
„Nu avem niciun venit, nu avem unde merge să lucrăm. Nu ne primeşte nimeni. Este foarte important pentru noi acest ajutor pe care ni-l oferiţi. Am două fetiţe”, a spus Estera, una dintre femeile care s-a bucurat de darurile oferite de ONG-ul orădean.
„Un ajutor cât de mic, pentru noi înseamnă foarte mult. Încercăm să ne descurcăm cum putem şi să le oferim copiilor strictul necesar. Abia reuşim. Cu toate acestea, avem nevoie de tablete ori calculator, de internet, ca să poată să participe la cursurile online. Este foarte greu în perioada asta. Avem un telefon, dar ne ia o zi întreagă, de dimineaţa până seara. Avem doi copii la şcoală şi trebuie să-l împartă amândoi”, a dezvăluit Maria, o altă asistată.
Pentru aceştia, singurul mijloc de trai este asigurat din alocaţiile de stat pentru copii şi ajutorul social. Fiindcă, susţin ei, e imposibil să găsească un loc de muncă pentru a se angaja undeva.
„De lucru nu există, nici măcar la sapă, acum cu restricţiile ăstea. Nu e nimic pe aici, de aceea suntem în situaţia asta”, ne-a mărturisit un cap de familie.
Cu sprijinul Episcopiei Greco-Catolice, Asociaţia Caritas Eparhial din Oradea a oferit pachete cu alimente şi scutece de copii pentru peste 40 de familii din localitatea Ioaniş. Alimentele au fost distribuite familiilor copiilor care frecventează Centrul After School Ioaniş, înființat și gestionat de organizaţia orădeană. La cursurile after school, în perioada şcolii, participă, în condiţii de gratuitate, peste 60 de copii din localitate.
Daruri inestimabile
„Pentru mine, este o oportunitate extraordinară de a dărui timp, muncă, cunoaştere, unor oameni ajunşi, dependent, dar de cele mai multe ori, independent de voinţa lor, în situaţii-limită”, a spus Nicu Vinter, voluntarul care a ajutat la distribuirea alimentelor.
Acesta a mărturisit că a fost profund impresionat de lumina pe care a văzut-o pe chipul oamenilor, de bucuria pe care, împreună cu asistentul social Teodora Boda şi cu preşedintele Asociaţiei Caritas Eparhial, preotul Olimpiu Todorean, au creat-o oamenilor.
„Acest efort colectiv aduce chiar ceea ce are el ca scop în sine: bucurie şi lumină în sufletul oamenilor”, a declarat Nicu Vinter.
În total, de la instalarea măsurilor de urgență, Asociaţia Caritas Eparhial Oradea a distribuit peste 300 astfel de pachete, pe lângă cele 50 de porții de hrană caldă oferite, zilnic, oamenilor fără adăpost sau cu o situație materială precară.
„Am ajuns la 60 de copii, care provin din 40 de familii. Pentru că în unele familii, avem mai mulţi frăţiori. De aceea, avem 60 de copii în 40 de familii. Sunt copiii care frecventează Centrul After School. În alte condiţii, când cursurile nu sunt suspendate, ei primesc, în fiecare zi în care avem activităţi, o masă caldă aici, la centrul de la Ioaniş. Cu toate că sunt suspendate activităţile la centru, menţinem legătura cu aceştia. Comunicăm la telefon, discutăm, împărtășim emoţii, le aflu problemele, îi mai ajut la teme. Îi mai încurajez, pentru că este o perioadă foarte grea. M-a emoţionat profund faptul că azi, copiii aveau dorinţa să mă îmbrăţişeze (a fost reciproc), dar din păcate, nu se poate. Este foarte greu!”, a spus Corina Andraş.
Cei care doresc să susțină proiectele Asociației Caritas Eparhial Oradea pot face donații pe site-ul www.caritaseparhial.ro
Trimite articolul
X“Ne rugăm la Dumnezeu să le dea minte celor care ne conduc ca să ne scoată din nenorocire”…
… spune o băbuță.
“Dacă nouă ne e bine, lor le e bine”… declamă deși în mod evident ei nu îi este bine dar…
politicianului român îi este foarte bine.