Sunt doar câteva dintre rezultatele proiectului DLI Diosig – Dezvoltare Locală Integrată în comuna Diosig, un proiect finanțat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, care a avut recent conferința de închidere.
[eadvert]
Proiectul a fost implementat de către comuna Diosig în parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 1 Diosig, Fundația Creștină Diakonia din Cluj-Napoca și Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România (APPAR), valoarea acestuia fiind de 9.612.536,36 lei, din care valoarea cofinanțării UE a fost de 8.170.655,92 lei.
„Obiectivul general al proiectului a fost reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitatea marginalizată rromă/nerromă din comuna Diosig, prin furnizarea de servicii integrate vizând toate domeniile vieții: domeniul educației, domeniul ocupării forței de muncă, domeniul dezvoltării și furnizării de servicii medicale, sociale, socio-medicale, domeniul îmbunătățirii condițiilor de locuit, domeniul acordării de asistență juridică pentru reglementări acte personale și acte de proprietate, respectiv domeniul combaterii discriminării și promovării multiculturalismului”, explică Mados Attila, primarul comunei Diosig. În acest fel, consideră primarul, s-a contribuit în mod direct la realizarea obectivului specific al POCU, respectiv „reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate în care există populație aparținând minorității rrome, prin implementarea de măsuri integrate”. La acest capitol, putem aminti fie doar și faptul că au fost amenajate 35 de locuințe cu camere de baie. Ca urmare, 50 persoane în risc de sărăcie și excluziune socială au acum condiții de igienă îmbunătățite, prin acces la container sanitar. „În urma pandemiei, acestea au fost puse în funcțiune începând cu luna iulie 2020, iar lunar avem peste 120 de acțiuni de spălat. Trei dintre firmele subvenționate au contribuit în mod voluntar, în colaborare cu Primăria, la construirea unei terase la containerele sanitare. Tot la capitolul rezultate ale proiectului, amintim faptul că 85 de persoane au fost angajate în cadrul proiectului, după ce au fost ajutate de către expertul din cadrul primăriei să-și găsească locuri de muncă. „În perioada 2015-2016, când a fost elaborat proiectul, problema cea mai mare a fost lipsa locurilor de muncă, iar în 2019, problema era forța de muncă”, a concluzionat primarul.
Rezultatele proiectului:
– peste 830 de persoane în risc de sărăcie și excluziune socială recrutate (inclusiv 12 promotori comunitari), din care peste 720 de persoane au beneficiat de minimum un serviciu în cadrul proiectului
– 314 vizite de teren la familii în risc de sărăcie și excluziune socială, 308 dosare de familie cu fișe personale completate
– 12 acțiuni organizate cu implicarea celor 12 promotori comunitari
– 6 promotori comunitari premiați în cadrul competitiilor. Primăria i-a premiat și pe ceilalți 6 promotori
– peste 170 de persoane au fost sprijinite prin servicii de informare și orientare profesională și mediere pe piața muncii
– peste 180 persoane au fost sprijinite prin dezvoltarea competențelor sociale și civile, în cadrul a 11 cursuri de inițiere cu câte 40 de ore de curs, cu peste 160 de persoane care dobândesc o calificare la încetarea calității de participant
– au fost înființate 26 de firme care au semnat contractul de subvenție de 25.000 euro, însă două au renunțat din motive personale. În cadrul acestor întreprinderi, s-au creat 51 de noi locuri de muncă.
– aproximativ 100 de persoane în risc de sărăcie și excluziune socială, aflate în stare de patologie cronică sau dependențe de consumul de alcool, au fost sprijinte prin consiliere psihologică în cadrul unui program terapeutic holistic. Programul a conținut câte 20 de ore de terapie pentru fiecare persoană, timp de circa 5 luni, cu servicii subcontractate cu un cabinet de psihologie.
– 55 de persoane în risc de sărăcie și excluziune socială care au primit un act de identitate / de stare civilă vor avea astfel acces mai ușor la drepturile fundamentale.
– peste 90 de locuințe cu acte de proprietate reglementate. Documentația a fost depusă la Prefectura Bihor. O parte dintre acte au fost validate, iar restul urmează în ianuarie și februarie, pentru obținerea documentelor finale de proprietate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!