Proiectul Impuls, organizat de Departamentul de Arte Vizuale al Facultăţii de Arte din cadrul Universității din Oradea și de Asociația Culturală Ars Nobilis în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, are ca obiectiv stimularea, evidențierea și promovarea atât la nivel local cât și la nivel național a artiștilor studenți performanți.
[eadvert]
„Arta înseamnă, înainte de orice altceva, dialog. Dacă atelierul este spațiul în care studentul învață, experimentează și creează sub privirea ocrotitor-îndrumătoare a profesorului, galeria de artă este spațiul în care se împlinește cu adevărat menirea acestui parcurs educațional, este locul privilegiat în care creația artistică intră în contact cu cel căruia îi este destinată: publicul. Ieșirea din spațiul atelierului și pătrunderea în spațiul galeriei constituie pentru studentul-artist un adevărat examen, având menirea de a confirma reușita întregului său travaliu”, se precizează în proiect.
Şi în acest an, studenții Departamentului de Arte Vizuale care au dorit să participe la acest proiect şi-au prezentat portofoliile formate din mape cu lucrări, inclusiv în format digital. În urma unui dialog cu fiecare dintre participanți, comisia formată din organizatorii proiectului a ales un singur portofoliu de la fiecare program de studiu. Portofoliile au putut să conţină atât lucrări de semestru cât și lucrări personale extrauniversitare indiferent de tehnică, dimensiune ori tematică. Criteriul principal de selecție a fost legat de calitatea artistică a lucrărilor și de coerența profilului artistic prezentat.
În urma selecției din cadrul proiectului Impuls, comisia a decis următorii reprezentanți pentru programele de studiu ale Departamentului de Arte Vizuale: Julia Zsigmond, „Pasărea Dodo”, Pictură, anul III, coordonator conf.univ.dr. Paul Blînda; Casian Kerezsi, „Codex Serafinum”, Modă. Design vestimentar, anul II, coordonator conf.univ.dr. Mihaela Tătulescu; Marta Mociar, „Comuniunea om-natură”, Arte Decorative, anul II, coordonator lect.univ.dr. Corina Baciu; Irina Galagan, „Slow Design”, Design, anul II, coordonator lect.univ.dr. Ana Maria Abrudan; Andreea Anca, „Grădina bunicii”, Grafică, anul III, coordonator conf.univ.dr. Teofil Știop; Adela Călini, „Shadow Self”, Arte plastice și Multimedia, anul I, coordonator conf.univ.dr. Fekete Tiberiu, Simona Modog, „Metamorfoze”, Design de obiect. Modă și ambient, anul I, coordonator lect.univ.dr. Corina Baciu.
„Plecând tocmai de la premisa că expunerea este o împlinire firească și necesară a creației, în urma unei selecții riguroase, ne propunem să prezentăm publicului iubitor de artă din Oradea profilurile artistice ale celor mai performanți șapte studenți ai momentului de la Departamentul de Arte Vizuale din cadrul Universității din Oradea”, spun organizatorii proiectului.
Cei şapte studenţi selectaţi vor avea expoziții personale, cu lucrări reprezentative pentru specificul celor șapte specializări din cadrul departamentului, cinci la nivel de licență: Pictură, Grafică, Arte Decorative, Modă, Design și două la nivel de master: Arte Plastice și Multimedia, Design de obiect: Modă și Ambient.
Expozițiile vor fi vernisate în primăvara anului viitor şi se vor desfășura în spațiile secţiei Muzeului oraşului Oradea din cadrul Muzeului Țării Crișurilor – Complex muzeal. Pe lângă promovarea în mass-media, proiectul își propune și lansarea unui catalog care să cuprindă șapte portofolii de sine stătătore pentru fiecare student dintre cei șapte selectați, portofoliu care poate să contribuie la creionarea profilului său profesional.
Citiți principiile noastre de moderare aici!