Șase clase de a III-a de la Colegiul Național „Onisifor Ghibu” vor intra în schimbul doi, din acest an școlar. Decizi administrației colegiului i-a nemulțumit pe părinți, care spun că vor face vineri o petiție către conducerea unității de învățământ și către autoritățile locale.
„Copiii de clasa a III-a vor face ore după masa. Directorul a luat singur hotărârea, fără să întrebe părinții. Noi vrem să facem vineri o petiție și să mergem cu ea la director”, a scris o mămică a unui copil de clasa a III-a.
CA a decis
Directorul instituției de învățământ, prof. Iulius Timar, spune că decizia nu a fost luată „de capul său”, așa cum acuză unii părinți, ci în Consiliul de Administrație al colegiului, în ședința din 31 august 2023.
„Având în vedere numărul mare de elevi înscriși în învățământul primar, avem un minus de 18 săli de clasă în școală. Avem 12 săli închiriate de la Centrul Creștin Salem. Drept urmare, vom avea șase clase în schimbul doi. În ședința din 31 august 2023 a Consiliului de Administrație s-a decis să se intre în schimbul II cu clasele de a III-a. Legea, prin ROFUIP (Regulament – cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar – n.r.), nu ne permite să aducem la școală, înainte de ora 8 sau după orele 14, clasele pregătitoare, I și a II-a. Cum clasa a IV-a este terminală, aveam de ales între a aduce la școală clasele a III-a sau cele de gimnaziu ori de liceu. Dacă aduceam în schimbul doi clasele de gimnaziu sau pe cele de liceu, elevii ar fi încheiat cursurile la ora 21 și era foarte târziu. Astfel, cea mai potrivită variantă a fost să venim în schimbul II cu clasele a III-a. Acestea vor începe cursurile la ora 12.00 și vor termina la ora 16.00”, a declarat directorul Timar.
Cum până acum relația părinte – elev – școală a fost una armonioasă, Iulius Timar speră ca, și de acum încolo, părinții și familia să fie un partener bun în educarea copiilor și să înțeleagă această situație.
[eadvert]
Întrebat de ce nu a refuzat elevii dornici să intre în pregătitoare la Colegiul Ghibu, știind că există probleme cu spațiul, acesta a declarat: „Metodologia de înscriere ne obligă să luăm toți copiii dacă au domiciliul sau reședința în circumscripția noastră. Noi suntem în situația aceasta datorită unor părinți care se folosesc de o portiță din lege și-și fac flotant pentru a ajunge la noi la școală, cum sunt mulți din clasa a III-a, inclusiv doamna Filip”, a declarat prof. Iulius Timar.
Acesta speră ca Primăria Oradea să finalizeze noua școală din Parcul Adona și atunci elevii să revină la regimul obișnuit de studii. Astfel problema lipsei spațiului ar urma să fie soluționată.
„Domnul primar Florin Birta ne-a asigurat că, în septembrie 2025, va fi gata. Urmează ca municipalitatea să scoată la licitație proiectarea și execuția lucrării. Primarul ne-a asigurat că, în primăvara lui 2024, vor începe lucrările. Voi fi doi ani mai grei, cu clase în schimbul doi. Nu suntem singurii în această situație. În plus, și eu, ca elev, am făcut școala în schimbul II și m-a format mai bine”, a spus Timar.
Colegiul Național „Onisifor Ghibu” începe noul an școlar cu peste 2.100 de elevi. Unitatea de învățământ a încheiat anul școlar 2022-2023 cu cinci clase de a IV-a și începe noul an școlar cu 11 clase pregătitoare.
Și în județ
Inspectorul școlar general Horea Abrudan spune că, în județul Bihor există șase unități de învățământ în această situație. Este vorba de Școala Gimnazială „Zelk Zoltan” din Valea lui Mihai și Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita, unde, datorită lucrărilor, elevii vor merge la școală în schimbul II. Și elevii de la Școala „Kazinczy Ferenc” din comuna Șimian – structura Șilindru, și cei de la Școala Gimnazială nr. 1 Avram Iancu – structura Tămașda vor merge în schimbul II pentru că structura școlară nu le permite altfel.
„Numărul de săli este mai mic decât numărul de clase”, a precizat șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
Totodată, Școala Gimnazială nr. 1 și Școala Gimnazială nr. 2 din localitatea Bogei, comuna Tăuteu, vor intra cu două clădiri în reabilitare și astfel micuții din clasele primare vor merge în schimbul II.
În județul Bihor, patru școli și-au relocat activitatea pentru lucrări de reabilitare.
Trimite articolul
XCred ca și la Ciocaia se merge in schimburi, din cauza flotanților din Cadea!! Cică încă 6 scoli, in localități de care nici nu ai auzit! Nesimțiților, mulțumim analfabetului care conduce “colegiul”
-
Nesimțită , deocamdată persoana care conduce colegiul este director al acelei instituții ! Tu câte clase ai ( pe bune ) ?!
Oare de ce reprezentantii parintilorr nu au fost chemati la sedi ta? Ca sa li se bage pumnu’-n gura si sa nu mai aiba ce comenta? Daca tot s-au facut 11 clase la Ghibu de cand se stia numarul de inscrisi? De ce s-a asteptat pe ultima suta de metri? Oare pentru a nu reusi parintii sa-si mute copiii? Asa putem declara ca, vezi doqmne, avem cerere? Daca tot au stiut sa-si ceara mariri de salariu, de ce n-au cerut si spatii de munca? Totusi cei de liceu ar putea merge si pana la ora 21 ca, teoretic, is mai rezistenti la stres ca un copil de a 3a. E binr ca in oras stau pana dimineata dar, la scoala din parti. Oare pentru ca nu mai au profii posibilitatea de a da meditatii? Mama lor azi si maine de nesimtiti!
-
…după cum scrii și ce scrii și tu ai umblat cam pe lângă școală , dar pretenții văd că ai , mama ei de pretenție și repetenție !
De ce nu se postează mesajele împotriva conducerii PNL-Timar!!
1. De 2 ani ne mint ca fac scoala noua!
2. “birta” declara acum câteva luni ca învățământul de calitate se face intr-un singur schimb!
3. Timar pune presiune pe Învățători sa ne duca cu zăhărelul, ca nu vom avea prea multe teme, ca scoala va fi mai lejera!!!
4. Niciodată la înscrie NU am fost înștiințați ca exista șansa sa mergem de după masa, decât ca putem fi repartizați la Salem!
5. Cei care fac sport de după masa ce vor face???
6. De ce cei cu flotant fictiv nu sunt verificați de autorități???
7. Unde este doamna Nica, cea care ne amenință ca a venit sa crească nivelul in învățământul din județ??
8. Timar poți sa ameninți cât vrei părinții ca ești doar o marioneta pusă politic in acel scaun!!
9. Cum pentru Bălcescu s-a găsit o soluție pt noi de ce nu se poate ???
10. Presa controlată!!!
Nici bine nu a început școala și hop deja cu petiții !!! Ba că-i schimbul doi , ba că-i departe scoala , ba că nu se dă și o masă caldă ! Da pe copii i-ați învățat în vacanță ce înseamnă respectul față de profesori sau sunteți străini de această noțiune deoarece nici voi nu ați asimilat-o … dacă tot vorbiți de scoală , școala de la care așteptați să facă și ceea ce era de datoria voastră să faceți ca părinte ???
-
Cât ai reusit sa bei pana la ora asta??
-
Aici e vorba de mersul in 2 schimburi la aceatsa super – laudata – scoala, asta este nemultumirea parintilor.
Despre actul educativ inca nu s au spus critici, inca nu e 11/09 . -
Cooilul meu stie ce e respectul pentru ca asa l-am crescut dosr ca tara asta isi cam bate joc de el di de noi in acelasi timp. Ulterior se mira ca inca, se pleaca din tara si nu raman sa profeseze aici. Hai fii sincer, crezi ca un copil de 9, maxim 10 ani poate da randament de la 12 la 16 dupa ce pana pleaca la sciala trebuie sa-si faca lectiile? Oare un ekev de liceu n-ar fi fost nai rezistent si mai capabil sa stea de unul singur.
Domnul Timar sa ma scuteasca de exemplul personal ca a facut scoala dupa-masa pentru ca atunci erau alte vremuri. Si eu am crescut vu chria-n gat dar, atunci rrau 5 madini pe steada si nu se intamplau asa multe “prostii”.