Au fost încheiate şapte proiecte la Universitatea Oradea, finanţate din Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat, lansat de Ministerul Educaţiei. Au fost proiecte de un an câştigate prin competiţie. Managerii de proiect au trebuit să realizeze proiectele între luna mai şi 15 decembrie.
Conf. univ.dr. ec. Delia Pop a răspuns de proiectul care a gestionat activitatea societăţii antreprenoriale studenţeşti. Proiectul a avut ca scop dezvoltarea susţinerii culturii antreprenoriale a studenţilor din Universitatea Oradea. Proiectul a avut la dispoziţie un buget de 125.000 de lei şi o cofinanţare din partea UO de 55.000 de lei. Cu acest proiect s-a vizat susţinerea studenţilor în ceea ce înseamnă abilităţile lor antreprenoriale prin trei direcţii. Una este partea de activităţi directe cu studenţii prin propagarea informaţiilor. S-au organizat două cursuri, unul de antreprenoriat şi unul de marketing digital, patru workshopuri în care, printre altele, studenţii au interacţionat cu tineri antreprenori dar au avut ocazia şi să înveţe printr-o serie de jocuri pe tema antreprenoriatului.
A fost inclus şi un eveniment la care au fost invitaţi reprezentanţi ai ANAF, ITM, o bancă şi de la Mega IT din Oradea care au arătat studenţilor care sunt paşii pentru a deschide o afacere. S-au realizat de asemenea vizite în firme dar şi un concurs naţional de planuri de afaceri şi o activitate de antreprenoriat social şi de voluntariat. S-a realizat şi o platformă în care antreprenorii se pot înscrie, îşi oferă competenţele şi formele prin care pot colabora cu universitatea, dar şi un hub antreprenorial studenţesc.
Marele Daniela de la Facultatea de Protecţia Mediului a gestionat un proiect cu un buget de aproximativ 330.000 de lei legat de sustenabilitatea Staţiunii de cercetare şi dezvoltare pomicolă a Universităţii Oradea în contextul schimbărilor climatice. Proiectul şi-a propus să înceapă să dezvolte infrstructura sustenabilă necesară diversificării activităţilor de cercetare, să identifice şi să adopte măsuri necesare care să fie implementate pentru asigurarea sustenabilităţii staţiunii.
Printre altele, proiectul a avut în vedere dezvoltarea infrastructurii, stimularea studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor în activitatea de cercetare dar şi identiicarea de noi soluţii pentru a contracara efectele induse de schimbări climatice prin organizarea de activităţi instructiv educative de cercetare aplicativă. S-a urmărit şi perfecţionarea personalului auxiliar din cadrul staţiunii de cercetare, valorificarea rezultatelor cercetărilor obţinute prin participarea la conferinţe, workshopuri dar şi valorificarea materială a acestora dar şi publicarea rezultatelor cercetărilor.
S-a transformat un spaţiu existent într-un spaţiu de valorificare a produselor rezultate în urma cercetărilor. S-au amenajat şi două laboratoare, un spaţiu de conferinţe şi s-a modernizat o hală de lucru.
Conf. univ. dr. Cristina Matiuţă de la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative s-a ocupat de un proiect de internaţionalizare cu un buget de aproximativ 300.000 de lei. S-a avut în vedere colaborarea academică pentru promovarea cunoaşterii şi dezvoltării sustenabile, scopul proiectului fiind consolidarea imaginii Universităţii din Oradea în mediul academic internaţional prin promovarea ofertei educaţionale, prin stimularea activităţii cadrelor didactice şi a studenţilor.
Printre activităţile desfăşurate se numără participarea la o întâlnire internaţională de prezentatre a ofertei educaţionale a UO la Roterdam, realizarea unui film de prezentare în limba engleză a universităţii, achiziţionarea unui abonament la o platformă internaţională de promovare a ofertelor educaţionale care include peste 5000 de instituţii partenere.
S-a organizat şi o Şcoală de Vară în perioada 24-27 iulie cu un grup de studenți și masteranzi ai Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, în cadrul căreia au avut loc mai multe activităţi. În cadrul proiectului a fost publiat şi volumul „The War în Ukraine and its Impact on Global Politics and Security” semnat de Cristina Matiuţă şi Raluca Viman-Miller, care a apărut în tiraj de 100 de exemplare dar care va fi disponibil gratuit online. Este rodul colaborării a 11 profesori (6 americani şi 5 români) de la Universitatea Oradea şi Universitatea North Georgia din Statele Unite ale Americii, care pe viitor au în plan o şcoală de vară comună.
[eadvert]
Cercetare şi orientare în carieră
Dr. ing. Codruţa Bendea a coordonat un proiect pe domeniul cercetare cu buget de 284.000 de lei din partea FDI şi 80.000 de lei cofinanţare UO. Denumit Cercetări inovative pentru sustenabilitate la Universitatea din Oradea, proiectul a fost realizat de două echipe, una formată din cadre didactice şi cercetători, dar şi o echipă de tineri cercetători, respectiv o doctorandă.
Obiectivul principal a vizat susţinerea ecosistemelor de cercetare asociată specializărilor inteligente, respectiv mobilizarea către inovare în domeniile prioritare: energie, mediu, schimbări climatice, eco, nano tehnologii şi materiale avansate, respectiv sănătate, cu întărirea cercetării ştiinţifice prin îmbunătăţirea infrastructurii de cercetare şi crearea condiţiilor optime în spaţiile destinate cercetării cu echipamente de cercetare de ultimă generaţie. S-a reabilitat un laborator, s-au achiziţionat materiale, lucrări de reparaţii pentru echipamentele de cercetare. S-au orientat şi spre absolvenţii care să devină mai întâi doctoranzi şi apoi să îmbrăţişeze cariera de cercetare organizând un workshop.
Diseminarea rezultatelor ativităţii de cercetare s-a concretizat prin trei brevete de invenţie susţinute financiar iar două lucrări au fost publicare în reviste de specialitate.
Lect. univ. dr. Laura Bochiş a coordonat un proiect de consiliere şi orientare în carieră şi corelarea ofertei cu cerinţele pieţei muncii, cu un buget de 150.000 de lei. S-au implementat activităţi extracuriculare care să îmbunătăţească tranziţia studenţilor pe piaţa muncii.
A avut loc o conferinţa studenţească Planning Progress care s-a desfăşurat în 29-30 mai la care au participat studenţi din întreaga universitate pe trei secţiuni de prezentare de lucrări, una fiind în limba maghiară, un workshop legat de obţinerea unui loc de muncă la care au participat studenţi deja angajaţi dar şi studenţi aflaţi în căutarea unui loc de muncă. A avut loc şi Tărgul educaţional al carierei, devenit deja tradiţional, la care au participat 13 instituţii publice şi private care au oferit studenţilor interesaţi 300 de oferte de angajare şi 170 de locuri de practică. S-a îmbunătăţit şi relaţia cu instituţiile angajatoare prin şase parteneriate.
Consiliere şi calitate
Conf. univ. dr. Mihai Marian a coordonat proiectul intitulat „Şanse egale pemtru accesul la învăţământul superior prin îmbunătăţirea serviciilor de consiliere educaţională” în valoare de 200.000 de lei, care s-a încheiat în 15 decembrie. Proiectul şi-a propus creşterea gradului de vizibilitate a UO printr-un film. De asemenea, studenţi „ambasador” au participat la activităţi de prezentare a facultăţilor în judeţul Bihor, în localităţi cu sub 10.000 de locuitori. O altă activitate a fost creşterea gradului de colaborare dintre universitari şi consilierii şcolari din şcolile din judeţ, în acest sens organizându-se trei workshopuri şi o masă rotundă pentru a identifica problemele cu care se confruntă aceştia.
Șef lucrări doctor Mihaela Toadere a coordonat un proiect axat pe conceptul de calitate, cu un buget de aproximativ 264.000 de lei, la care au lucrat 18 universitari. Proiectul a vizat creşterea capacităţii instituţionale pentru susţinerea calităţii învăţământului superior prin implementarea conceptului de calitate 4-0. Printre obiective s-au numărat crearea unui centru de colectivitate cu tehnologiile digitale proiectându-se şi finalizându-se lucările necesare. Spaţiul amenajat şi dotat este folosit pentru realizarea de materiale didactice necesare lucrărilor, laboratoarelor, proiectelor sau pentru susţinerea creaţiei, realizarea machetelor şi a materialelor pentru expunere..
Cele şapte proiecte finanţate din Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat au avut un buget total de 1.476.000 lei plus cofinanţarea de 364.000 de lei din partea Uniersităţii Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!