În zilele acestea, când mulţi bihoreni sacrifică porci pregătindu-se pentru Crăciun, inspectorii sanitari fac apel la prudenţă pentru a evita îmbolnăvirile de la trichinella spiralis.
„În această perioadă, conform tradiției, în gospodăriile populației sunt sacrificați porcii în vederea consumului de carne, care asigură un important aport nutritiv pentru sezonul friguros”, spun medicii, care explică faptul că trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume, fiind determinată de un nematod (vierme microscopic) numit Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conţine larve vii sau chisturi viabile. La om, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă există și forme clinice de boală cu evoluție severă, care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului. Doctorii spun că următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febră, edeme palpebrale (ale pleoapelor) și faciale însoțite de conjunctivită (inflamație a conjunctivei, care se manifestă prin roșeață, senzație de corp străin în ochi, secreție abundentă), dureri musculare și adinamie (scăderea forței musculare), precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată. De reţinut că boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt: consumul cărnii de porc sau vânat neexaminate trichineloscopic, unele obiceiuri culinare (prepararea termică „în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, șuncă), achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate, tăierea clandestină a animalelor.
Măsuri anti-trichineloză
Pentru prevenirea îmbolnăvirii de trichineloză, DSP Bihor recomandă populației să respecte următoarele măsuri:
1. să achiziţioneze animale de la unități avizate sanitar;
2. să achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar;
3. să trimită la examen trichineloscopic probe din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare și să respecte recomandările acestora;
4. la tocarea cărnii de porc/vânat să folosească o mașină de tocat destinată acestei activități; curățarea acesteia înainte și după folosire, cât și a tuturor suprafețelor și a instrumentelor folosite, este obligatorie;
5. să pregătească carnea în bucăți optime pentru refrigerat (15 cm grosime) și pentru gătit;
6. în timpul gătirii, să asigure atingerea de 71 grade Celsius în toată masa de carne pentru o perioadă îndelungată de timp sau până când se modifică culoarea cărnii din roz în gri;
7. să prelucreze termic resturile/măruntaiele/sângele provenite de la vânat/porc, care urmează să fie hrană pentru animale.
Atenționăm populația că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Recomandăm persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate să se prezinte la medic în cel mai scurt timp posibil.
Citiți principiile noastre de moderare aici!