Marţi „înflăcărată” pentru mulţi bihoreni şi pompieri. Nu mai puţin de şapte incendii au avut loc în Oradea şi judeţ, dintre care şase s-au produs la terenuri virane de la Oradea, Râpa, Cociuba Mare, Haieu, Şuşturogi şi Valea lui Mihai. Cele şase incendii la vegetaţie uscată au ars 73 de hectare.
La Oradea, focul a izbucnit pe str. Valea Frumoasă, iar pompierii militari de la Detaşamentul 2 Oradea au salvat gospodăriile aflate la aproximativ zece metri distanţă de flăcări. La Şuşturogi, pompierii chemaţi să stingă incendiul de vegetaţie uscată au reuşit să împiedice arderea pomilor fructiferi dintr-o livadă situată în apropierea focarelor de incendiu.
La Râpa, incendiul izbucnit la un teren viran s-a propagat atât de repede la o pădure de salcâmi, încât pericolul mistuirii acesteia (potenţat de condiţiile meteorologice caracterizate prin temperaturi înalte şi vânt puternic) a fost foarte mare. Echipajele Gărzii de Pompieri Tinca au reuşit însă să stingă repede flăcările, înainte ca acestea să cuprindă şi coronamentul arborilor şi implicit distrugerea pădurii, suprafaţa de litieră afectată fiind de aproximativ 300 metri pătraţi.
Ce e de făcut
Pentru a se evita pagube mari şi pierderi de vieţi omeneşti din cauza acestui tip de incendiu, la vegetaţie uscată pe timp de vară, pompierii reamintesc faptul că utilizarea focului deschis pentru arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale trebuie făcută conform legislaţiei în vigoare.
Astfel, arderea vegetaţiei uscate, gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu măsuri pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii, spun pompierii.
Resturile vegetale, gunoaiele, deşeurile şi miriştile se ard numai pe baza permisului de lucru cu foc. Acesta se emite de şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau de către persoana desemnată în acest sens (doar în curţi şi gospodării nu e nevoie de permis de lucru).
În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor, iar în zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă în mod obligatoriu de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor, transmite Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana Bihor.
De reţinut că distrugerea prin ardere a deşeurilor, resturilor menajere şi vegetaţiei uscate se efectuează cu acceptul Agenţiei de Protecţie a Mediului şi informarea în prealabil a serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate (pentru arderea miriştilor, stufului sau vegetaţiei ierboase).
Sancţiunile pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare sunt până la 2.500 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!