În baza buletinului de analiză emis de IDSA în cursul săptămânii trecute, a fost diagnosticat un focar de pestă porcină africană (PPA) la porcul domestic. Focarul este într-o gospodărie din localitatea Valea lui Mihai, situată într-o zonă împădurită, izolată, în apropierea graniței cu Ungaria. Această gospodărie se află situată în cadrul fondului de vânătoare FV 1 Curtuișeni, fond în care boala evoluează la porcii mistreți, de mai bine de un an. În prezent, numărul total de focare active de PPA din județul Bihor este de şapte.
Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatației afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatației, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.
Fără restricţii
De asemenea, în această perioadă au fost stinse focarele de PPA declarate în localitățile Marghita și Valea Tarnei – județul Bihor, fiind ridicate restricțiile sanitare veterinare stabilite pentru aceste localități.
În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, în această perioadă nu au fost diagnosticate cazuri noi, numărul total al fondurilor de vânătoare afectate de PPA fiind de 11.
Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni. Acest virus are însă impact la nivel social, din punct de vedere economic.
DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!