[eadvert]
În Casa Darvas la Roche va fi prezentat patrimoniul Art Nouveau al Serbiei prin expoziția „Feţele (ne)obişnuite ale Art Nouveau”. Evenimentul este realizat în parteneriat cu Institutul pentru Protecția Monumentelor Culturale din Serbia, iar vernisajul va avea loc joi, de la ora 13:00.
Expoziția /Un/Usual Face of Art Nouveau prezintă șapte clădiri din Subotica, Novi Sad și Belgrad ce evidențiază una dintre principalele trăsături ale mișcării Art Nouveau – decoraţiunile.
De la frumusețea florală curbă a Sinagogii Subotica până la rozetele inspirate în stil Morava de pe clădirea telegrafului din Belgrad, arhitectura Art Nouveau ia diferite forme în Serbia de astăzi.
Unic în Serbia, oraşul Subotica are cele mai multe clădiri construite în stil art nouveau. Primăria (construită în 1908–1910) și Sinagoga (1902) sunt de o frumusețe remarcabilă. Acestea au fost construite de aceiași arhitecți, Marcell Komor și Dezső Jakab, din Budapesta. Un alt exemplu excepțional de arhitectură art nouveau este actuala clădire Likovni susret, care a fost construită în 1904 de Ferenc J. Raichle.
Vizitatorii vor avea ocazia să descopere și clădiri din Oradea ce prezintă similitudini în decorațiuni cu cele din Serbia. Alegerea clădirilor nu s-a făcut așadar în funcție de importanța și reprezentativitatea clădirilor, ci subliniind priceperea creatorilor acestora de a aduce noutăți în tratarea arhitecturală a fațadelor și interioarelor.
Trimite articolul
X„…clădiri din Oradea ce prezintă similitudini în decorațiuni cu cele din Serbia”
Normal! Nu doar arhitecții au fost aceeași, Oradea și orașele din Serbia de azi erau aceeași țară atunci când aceste clădiri au fost proiectate și construite.