[eadvert]
Şapte artişti sunt invitaţi la o nouă ediţie „smART stories”, care se va desfăşura vineri, 9 iunie, de la ora 19:00 la Fix Makerspace din Palatul Baroc.
În cadrul evenimentului „be smART casual” se vor dezvălui taine din „arta modei” alături de Andrea Szántó (designer vestimentar), Carla Szabó (designer bijuterii), Letiția Apostol (pictură pe pânza), Dorina Morna (designer pălării) și Mircea Bule (designer Stitch’d leather goods). De asemenea, vor susţine un mic concert acustic Dafina şi chitaristul Marius Pop. Cei şapte îşi vor spune povestea lăsând pe cei prezenţi să le descopere creaţiile. Atmosfera se va destinde la un pahar de vin oferit de Crama Corbuț, degustări unice marca Via29 și ciocolată artizanală Chantia.
„Povestea «smART stories» a început la o cafea, în toamna anului 2022, și a pornit din dorința comună de a promova arta, artiștii și cultura orădeană. După un brainstorming îndelungat am considerat că denumirea «smART stories» ne place cel mai mult, pentru că vrem să prezentăm și să spunem oarecum poveștile tuturor artiștilor și oamenilor iscusiți, talentați și plini de idei! Avem de gând să derulăm mai multe proiecte frumoase în viitor și să fim deschiși la provocări, dar în primul rând vrem să creăm o comunitate în care arta și omul să se poată apropia mai bine și unde artiștii să ajungă să se cunoască la rândul lor între ei și poate să și colaboreze pe viitor”, spun Simona Vasadi şi Nikki Lukács, cele două organizatoare ale evenimentului marca Asociația Smartstories Oradea.
Cele două îşi propun ca prin evenimentele lor, să ofere publicului un alt mod de a întâlni arta, o posibilitate de a comunica direct cu artiștii și de a interacționa cu iubitorii de artă și cultură.
Bilete la evenimentul „be smART casual” se pot achiziționa accesând link-ul :
https://www.iabilet.ro/bilete-oradea-be-smart-casual-86232/
Cei şapte artişti
La această ediţie îşi va spune povestea designerul de pălării Dorina Morna. A absolvit Facultatea de Arte Vizuale, secția Artă Decorativă, fiind şi membru în UAPR. „Cum viața mea și pasiunea mea este Pălăria și Arta Florală, particip la diverse Prezentări de Modă și colaborez cu diverse teatre. Pot spune că «Frumosul, este vibrația care mă înconjoară și motivația zilei de mâine!»”, spune artista.
Andrea Szántó este creativul din spatele brandului cu același nume. Fiecare articol vestimentar al său este lucrat cu atenție și dedicare într-un oraș în care contemporaneitatea urbană se amestecă cu istoria, Oradea. Lucrează cu o echipă mică și își pune sufletul în fiecare produs în parte, cu focusul pe sustenabilitate.
Un invitat al Premiilor Grammy USA, Mircea Bule, mărturiseşte că o zi obișnuită în atelierul său „începe cu niște cafea și jazz, înainte ca să încep să îmi schițez și să îmi cos noile idei”. Şi-a stabilit această rutină de peste 35 de ani de lucru cu pielea, creând primele accesorii de inspirație rock și hippie începând cu anul 1987. De-a lungul timpului, a învățat și experimentat aproape tot ce ține de acest meșteșug.
Letiţia Apostol îşi va prezenta „Pasărea măiastră” într-un altfel de vernisaj. Este îndrăgostită de arta decorativă dar ceea ce face este în strânsă legătură cu trăirile sale, cu viața sa așa cum o percep ea, încercând să o împărtășească şi semenilor săi. „Vreau să fie o reprezentare cu accesorii vestimentare și a ceea ce se numește tradiția noastră, acea tradiție care ne reprezintă ca neam și identitate”, spune artista despre colecţia sa.
Carla Szabó, designer de accesorii, este cunoscută mai ales pentru colecţiile de bijuterie contemporană create începand cu 2004. „Sunt designer și mi-aș dori să devin un om bun”, spune artista, ale cărei piese trec fără efort de la design conceptual la piese inteligente.
Pe partea muzicală sunt invitaţi doi artişti, care vor vorbi despre proiectul pe care l-au început împreună. Marius Pop este chitarist și producător. A câștigat numeroase premii, printre care, premiul „Jaden Rose” 2011, la una dintre cele mai prestigioase competiții din lume: Guitar Idol. Este chitarist în trupa lui Smiley din 2008 și chitarist în trupa Celelalte Cuvinte. Produce și orchestrează pentru nume cunoscute, precum Elena Gheorghe sau Damian Draghici, la studio-ul său, Rootz Music Studio. Alături de el va fi Dafina, un artist vizual și songwriter din Oradea. Artista şi-a lansat primul single în 2022, „Lost”, unde muzica şi animaţia se întâlnesc. Alături de producția lui Marius Pop la Rootz Music Studio, piese compuse de ea pe ukulele precum „(în)cerc” şi „Secvenţe” iau forma unui proiect pop alternativ bine definit.
Toate cele şapte poveşti vor putea fi ascultate vineri, 9 iunie, de la ora 19:00, la Fix Makerspace din Palatul Baroc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!