Săptămâna Mobilităţii Europene este o campanie anuală privind mobilitatea urbană durabilă, organizată de Secretariatul european de coordonare cu sprijinul direcţiilor generale pentru Mediu şi Transport al Comisiei Europene. Între 16 şi 22 septembrie 2015, Săptămâna Mobilităţii Europene reprezintă oportunitatea autorităţilor locale europene de a introduce şi de a promova măsuri durabile de transport şi de a invita cetăţenii lor să încerce alternative la utilizarea propiilor autovehicule.
Săptămâna culminează cu acţiunea 22 Septembrie – În oraş fără maşina mea!, zi în care populaţia urbană este îndemnată să renunţe la deplasarea cu maşina personală în oraş şi să folosească mijloace de transport nepoluante sau mersul pe jos. Capacitatea drumurilor este într-o continuă creştere, ceea ce duce la sporirea poluării, a zgomotului, la reducerea spaţiului verde şi în principal la reducerea confortului şi sănătăţii cetăţenilor.
De la introducerea sa în 2002, impactul Săptămânii mobilităţii a cunoscut o creştere continuă a numărului oraşelor participante, atât în Europa cât şi în lume. Anul trecut s-a înregistrat în vederea participării un număr record de 2.011 de oraşe reprezentând aproximativ 237 de milioane de locuitori.
Tema ediției din acest an a Săptămânii Europene a Mobilității (SEM) este Multimodalitate. Alege. Schimbă. Combină. (Choose. Change. Combine). În anul 2015 Săptămâna Europenă a Mobilităţii și DO THE RIGHT MIX își unesc forțele pentru o promovare mai intensă a mobilității urbane durabile.
Scopul campaniei constă în promovarea formelor alternative de transport ecologic şi de a sublinia faptul că mobilitatea sporeşte în mod clar calitatea vieţii în oraşe, ajutând la reducerea poluării aerului, poluării fonice, a accidentelor şi la reducerea numărului persoanelor obeze.
Evenimente
Pentru a marca evenimentul, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor și Școala Gimnazială Dacia Oradea și Școala Gimnazială nr. 1 Cheresig vor organiza următoarele activități:
Concurs de desen, tema: Alegem cum ne deplasam pentru sănătatea noastră și a mediului (ex: mers pe jos, cu bicicleta, cu role, skateboard, cu barcă fără motor, călare, planorism).
APM Bihor în colaborare cu profesorii vor efectua activități educative în cadrul cărora li se va explica copiilor ce înseamnă Săptămâna mobilității, care sunt mijloace de transport și activități care ajută la menținerea sănătății omului și a mediului, ce putem alege și cum putem schimba. După aceste activități – elevii calselor primare vor realiza desene în baza temei stabilite, desenele vor fi evaluate și premiate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!