Astfel, în cursul întregii săptămâni pompierii militari din cadrul Detaşamentul 2 de Pompieri Oradea, Secţiei de Pompieri Beiuş, Staţiei de Pompieri Aleşd, Detaşamentului de Pompieri Marghita au localizat şi lichidat cinci incendii provocate, cel mai probabil de coşurile de fum, la locuinţe din localităţile Oradea, Beiuş, Prisaca, Vadu Crişului şi Viişoara, iar membrii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Lăzăreni, Popeşti şi Borş au intervenit la alte trei evenimente similare produse la gospodăriile populaţiei .
Un incendiu a avut loc în localitatea Tileagd unde, alertate, echipajele Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Tileagd, au intervenit pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o gospodărie. Acesta a fost soldat cu arderea funinginii din interiorul coşului de fum.
În cursul zilei de 05 decembrie, Detașamentul 2 de Pompieri Oradea a fost sesizat cu privire la producerea unui incendiu situat pe strada Paleului. La adresa indicată de apelant au fost mobilizate de urgenţă echipajele de pompieri militari care au localizat și lichidat incendiul cu operativitate, limitând pagubele la aproximativ 10 metri pătraţi de astereală, şipci şi grinzi. Cercetările efectuate au indicat drept cauză probabilă a evenimentului coşul de fum al casei, în acest caz, neprotejat termic faţă de materialele combustibile.
Un alt incendiu a avut loc marți, 06 decembrie, când echipajele Gărzii de Pompieri 1 Mai au intervenit în localitatea Haieu, pentru stingerea unui foc izbucnit la coșul de fum al locuinței. Pompierii militari au localizat şi lichidat incendiul, împiedicând propagarea flăcărilor la întreaga locuință. Conform indiciilor preliminarii, incendiul ar fi fost provocat cel mai probabil de un coş de fum necurăţat de funingine.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor reaminteşte cetăţenilor faptul că, burlanele şi coşurile de fum reprezintă una din cauzele frecvente de incendiu în lunile reci ale anului.
„Împrejurările determinante ale unor astfel de evenimente sunt legate de necurăţarea periodică a funinginii depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori), neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum, precum şi existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului pentru a menţine o temperatură mai ridicată şi pentru afumarea cărnii”, a declarat cpt. Camelia Rosca, purtător de cuvânt ISU Crișana.
Citiți principiile noastre de moderare aici!