Aflat la a treia ediţie, acest atelier de lucru în aer liber este o certitudine ce situeaza România pe harta evenimentelor notabile din domeniul artelor vizuale contemporane. Organizat sub egida AIESM (Asociatia Internaţională a Evenimentelor Sculpturale Monumentale), simpozionul îmbogăţeşte anual parcul de sculpturi monumentale de la Ineu de Criş. Complexul Kings Land şi Primăria din Ineu confirmă an de an că pot oferi în România condiţii competitive optime, similare unor simpozioane recunoscute în domeniu.
Robust şi capricios, stejarul cu potenţial sculptural deosebit provoacă imaginaţia şi ambiţia sculptorilor veniti din Europa sau Japonia să-şi demonstreze virtuozitatea în crearea unor forme artistice originale. Tema armoniei dinamice a rezonat profund încă din faza de anunt on-line a simpozionului atrăgând în competitive zeci de propuneri de proiecte deosebite venite din toate colţurile lumii la Bucureşti. Anul acesta, la Ineu se vor întâlni rafinamentul italian (Isabela Corni), robusteţea germană (Michael Rofka), sinteza ceha (Pavel Spelda), tradiţia japoneza (Ishihara Ioshinori) şi ospitalitatea românească (Hiristea Cosmin), într-o atmosferă de convivialitate şi schimb cultural umanist. La aceaste demonstraţii succesive de măiestrie artistică este invitat să asiste publicul orădean iubitor de artă în natură.
Isabela Corni, născută în 1976 în Italia, pregătire de sculptor şi architect la Torino, participă la simpozioane naţionale şi internaţionale de sculptură din Italia, Franţa, Belgia, Elveţia, Cehia.
“Pproject” reprezintă o figură drapată, poate o Junona contemporană într-o atitudine de relaxare specifică vechilor zei ai abundenţei.
Michael Rofka, născut în 1964 în Germania, deţine studii de pictură şi sculptură la Dresda, participă la simpozioane naţionale şi internaţionale de sculptură din Germania, Italia, Taiwan si Rusia şi este prezent în numeroase expoziţii colective de pictură şi sculptură. Portofoliul sau artistic cuprinde şi intervenţii land-art şi proiecte creative cu copii.
Artişti şi lucrări
“Swinging tree ” reprezintă o coloana modulara de elipse intercalate şi înlănţuite într-o compoziţie structurată dinamic pe verticală.
Pavel Spelda, născut în 1976 în Cehia, deţine diploma de sculptor şi restaurator din 2007 la Praga, participă la numeroase simpozioane naţionale şi internaţionale de sculptură în lemn şi gheaţă din Cehia, Germania, Australia, Italia, Elveţia, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, USA, Portugalia. Predă cursuri artistice elevilor şcolilor de arta din Cehia.
„Dream ”, 2012 reprezintă o figură feminină care armonizează frumuseţea robustă a lemnului de stejar cu linia ondulată a figurii umane.“Human spirit” 2013 reprezintă perechea masculină a figurii feminine din 2012. Ishihara Ioshinori, născut în 1972 în Japonia, absolvent al şcolii de sculptură tradiţională în 1999, regiunea Inami – unde se concentrează cea mai cunoscută colonie de artişti budişti din Japonia. Participa la festivalul sculpturilor de ceară din Tailanda unde ciopleşte o sculptură sacră de trei metri. Obţine marele premiu la festivalul artelor tradiţionale din prefectura Toyama, Japonia. Cosmin Hristea , născut în 1974 la Cluj-Napoca, deţine diploma de sculptor din 1998, de master în 1999 şi de doctor în 2007 la Cluj-Napoca, participă la simpozioane internaţionale de sculptură în lemn, marmură, bronz şi metal din Italia, Franţa, Germania, Turcia şi China. Premii şi distincţii la expoziţii, concursuri şi simpozioane internaţionale de sculptură. Proiecte creative de modelaj cu copii.
„Free frizian ”, 2011 reprezintă un cap de mânz supradimensionat din rasa friziană, cioplit cu dălţi de diferite tipuri şi mărimi.
„ Flying space ”, 2012 reprezinta o aripă stilizată care se înşurubează vertical în spaţiu. “ Dinamic Harmony” 2013 reprezintă o compoziţie în care alternanţa elementelor geometrice şi organice creează o mişcare dinamică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!