Recent, la C. T. Andrei Saguna Oradea, a fost momentul de bilanţ al activităţilor derulate în cadrul proiectului multilateral de tip Comenius „Europe on a Plate”. Şaguna în calitate de beneficiar al unui proiect pe teme de gastronomie, din partea Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, a mobilizat 5 clase de elevi, de la profilul servicii, calificarea bucătar, organizator banqueting şi tehnician în turism (a IX-a D, a X-a C, a XI-a F, a XII-a J, şi a XIII-a D) precum şi o echipă de cadre didactice din care nu puteau lipsi cele două maistre ale şcolii, de la catedra de alimentaţie: Popa Voichiţa şi Ciurez Virginia, şi d-nele prof. de la catedra de limbi moderne, Curpaş Anca şi Holhoş Felicia. Benefiicind de sprijinul ANPCDEFP, dar şi de îndrumarea ţării coordonatoare a proiectului, Polonia, echipa de proiect a României s-a străduit să organizeze o serie de activităţi, prin care să verifice modul în care s-a repercutat această experienţă deosebită în viaţa şcolii, dar şi să etaleze multitudinea de informaţii şi experienţe acumulate.
Festin gastronomic la Andrei Saguna
Un adevărat festin a avut loc în laboratoarele şcolii. A fost ocazionat de sărbătorirea Franţei şi a Portugaliei, tări vizitate de şagunişti. „În scopul informării întregului personal al şcolii, dar şi a comunităţii locale, echipa de proiect s-a străduit să creeze atmosfera specifică a celor două ţări, atât prin realizarea şi expunerea unor preparate culinare specifice, cât şi prin aplicarea unor chestionare elevilor implicaţi. Aceştia urmau să dovedească faptul că şi-au însuşit cunoştinţele despre cultura şi civilizaţia celor 6 ţări partenere, ce au fost pe rând gazde ospitaliere în cei doi ani de proiect şi prin care am avut „Europa pe o farfurie”: Polonia, Belgia, Bulgaria, Portugalia, Franţa, România”, spune Carmen Matiuţă, responsabil de proiect.
Pentru a inaugura aceste eveniment, d-na director Antiana Man a menţionat că „ne exprimăm recunoştinţa şi bucuria de a fi beneficiat de un proiect multilateral, prin care am reuşit să cunoaştem un colţ autentic din fiecare ţară parteneră şi am achiziţionat un complex bagaj de informaţii şi experienţe prin care am devenit mai bogaţi, mai înţelepţi şi care valorificate vor aduce măsura progresului în şcoala noastră…În cadrul acestui proiect am învăţat cu toţii, de la dascăl la elev, lecţia civilizaţiei europene, cât de aproape este bătrânul nostru continent şi ce ar trebui să facem pentru a fi europeni, în adevăratul sens al cuvântului . ”
Cei prezenţi la eveniment au fost surprinşi în mod plăcut de bogăţia şi acuitatea informaţiilor achiziţionate pe parcursul vizitelor de lucru, dar şi de modul în care elevii au fost îndrumaţi în timpul workshop-urilor şi al competiţiilor, sau de felul în care aceştia şi-au prezentat preparatele, după ce în prealabil şi-au expus la bucătărie priceperile dobândite. Astfel, bogata expoziţie culinară a însumat aperitive, meniuri, deserturi şi băuturi specfice bucătăriei portugheze şi franceze, dintre care amintim: Bacalhau cu feijoada, salată portugheză, Stroganoff portughez, Caldo verde, carne de porc a Alentejana, Gratiri Dauphinois, Bouf Bourgnon, Tarte Tatin, Tarte cu legume, Clafoutis aux pommes, Quiche cu somon, Petits chi etc.
În final s-au intonat cântece specifice fiecărei ţări, iar spectatorii ca şi actorii, au înţeles că fiecare proiect este un pas prin care Europa devine tot mai aproape şi că depinde de noi, modul în care înţelegem şi ne dorim să fim…Europeni!
Citiți principiile noastre de moderare aici!