Ignorate complet de autoritățile locale, blamate de biserici şi abuzate de orădenii care nu sunt de acord cu evenimentele comunității LGBTQIA+, manifestările din cadrul Pride Week vor fi organizate la Oradea. Inițial, gazdă urma să fie MA hub, din Parcul I.C. Brătianu, dar pe ultima sută de metri, organizatorii au anunțat schimbarea locației. Săptămâna Pride s-a mutat la Lokal, pe strada Aurel Lazăr.
Jurnal bihorean a stat de vorbă cu organizatorul Pride Oradea, Zsigmond Yry, o activistă locală, despre eveniment, scopul manifestărilor organizate cu această ocazie şi aşteptări. Totodată, am discutat cu reprezentanții bisericilor, pentru a înțelege motivul opoziției față de acest eveniment, cu un psiholog care ne-a explicat de unde vine intoleranța care caracterizează încă societatea noastră, dar şi cu Primăria Amsterdam, care organizează cele mai cunoscute manifestări Pride din lume. Am vorbit şi cu doi români din Amsterdam, printre care şi Cătălina Negru, cea care a coordonat barca Fundației ROMPRO (Români Pentru Români Țările de Jos) pentru Pride Amsterdam. Iar Ioan Nemeş, tot din Amsterdam, ne-a dat exemplul bisericii de acolo, care manifestă toleranță şi deschidere față de comunitatea LGBTQIA+.
[eadvert]
Pride Week a fost anunțat la începutul lui iulie, iar în urmă cu câteva zile a fost publicat și programul evenimentelor din săptămâna 7-13 august.
„Vă invităm să celebrăm împreună, între 7-13 august, experiențele queer și să ne arătăm solidaritatea față de comunitatea LGBTQIA+ în efortul de a revendica spațiul și drepturile de care încă este privată în România! Timp de o săptămână vom participa la ateliere, concerte, expoziții și alte evenimente prin care căutăm să oferim o imagine autentică a istoriei și situației actuale a persoanelor LGBTQIA+ din țară”, se arată în anunțul organizatorilor.
Încă din momentul în care Pride Week a fost anunțat, au apărut și primele „proteste”. Asociația Sfânta Treime din Oradea a lansat o petiție împotriva organizării evenimentului. Până la publicarea acestui articol, inițiatorii au mobilizat aproape 9000 de semnatari.
„Asociația Sfânta Treime Oradea, împreună cu toți credincioșii din zonă, solicităm anularea evenimentului Pride Week din Oradea, organizat în prima parte a lunii august 2023, întrucât această manifestare de tip Pride contravine valorilor noastre morale și creștine. Comunitățile creștine din Oradea se bazează pe principii conservatoare, trăind după învățăturile Scripturii și prin respectarea Codului Civil «familia fiind definită ca fiind formată dintr-un bărbat și o femeie». Solicităm anularea evenimentului întrucât dorim în continuare transmiterea către urmașii noștri a unei învățături și comportament bazate pe Sfânta Scriptură și susținut cu devotament de bisericile creștine din zonă. Din El, prin El și pentru El sunt toate lucrurile!”, este textul petiției.
Petiției i se adaugă sutele de comentarii homofobe ale orădenilor, postate pe social media, prin care aceștia condamnă Pride Week. Totodată, social – democratul Florian Sîrca a postat și el pe pagina de Facebook, cu o trimitere la petiția Asociației Sfânta Treime, un mesaj legat de eveniment. Postarea politicianului este însă o dezinformare. La fel ca alții care au reacționat imediat ce au văzut cuvântul „Pride”, Florian Sîrca a presupus că Oradea va fi și gazda unei parade.
Fără să se informeze, el a publicat următorul mesaj: „Nu vă atingenți de inocența copiilor! LGBT în dormitoarele voastre și nu pe bulevarde”.
La data la care el a postat acel mesaj și a fost lansată petiția, Ark nu publicase încă programul Pride Week. Însă organizatorii evenimentului au precizat clar, de la început, că nu va exista o paradă. Sîrca mai susține, în postarea sa că „politicienii trebuie să lupte pentru identitatea neamului românesc”.
Ce spun reprezentanții bisericilor
Contactat, reprezentantul Asociației Sfânta Treime, înființată de pastorul penticostal Vladimir Pustan, a refuzat să facă orice comentariu, spunând că „în text apar motivațiile noastre, am dat toate motivele acolo”. El a instistat și că nu vrea să asocieze nici un nume cu această petiție, doar asociația, „nu e important nume de persoană, ci că nu suntem de acord cu acel eveniment”.
Andi Bacter, purtător de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe din Oradea, susține că ei nu s-au implicat în realizarea petiției, „doar eu personal am semnat o astfel de petiție”.
„Viziunea noastră creștină nu este deloc compatibilă cu astfel de evenimente și sunt numeroase motivele pentru care ar trebui să fim împotrivă. E cert că oamenii aceștia nu sunt acceptați și nu sunt înțeleși. Noi, ca Biserică, considerăm că este un alt mod de a întâmpina astfel de problematici cu care ei se confruntă ca persoane. Nu sunt de acord nici cu extremismul care ne caracterizează, nu trebuie să fim talibani, nu trebuie să ne năpustim asupra lor, așa cum nici ei nu trebuie să aibă o atitudine agresivă față de biserică. Așa cum nu toți preoții sunt grozavi, nici ai lor nu toți sunt cei mai incisivi și cei mai răi oameni de pe pământ, care vor răul societății. Intențiile oamenilor care fac parte din mișcarea aceasta sunt bune, dar eu cred că contextul este mult mai amplu de atât și cauza pentru care ei se bat este diferită. De exemplu, acceptarea persoanelor homosexuale, lesbiene, e doar un vârf de iceberg. Dacă ne uităm în Occident, în State Unite ale Americii, vedem cum mișcarea e cu totul haotică a căpătat cu totul alte proporții. Vorbim de intervenții chirurgicale la minori, li se dă mult prea multă putere și libertate copiilor de a alege ce să facă cu viitorul lor. Sunt bugete uriașe alocate pentru intervenții chirugicale, este o măcelărie cu totul nepotrivită și meschină, care nu are de-a face cu libertatea omului de exprimare”, ne-a declarat Bacter.
Reprezentanții Bisericii Penticostale Speranța Oradea ne-au declarat că: „Noi nu ne-am implicat în treaba asta. În rest, numa bine la toată lumea”.
Primăria Oradea se face că nu știe….
Jurnal bihorean a contactat și Primăria Oradea, pentru a afla dacă susține evenimentul Pride Week de la Oradea. Am cerut să ne comunice, în caz că nu îl susține, care sunt motivele.
Răspunsul primit de la municipalitate este, de fapt, o încercare de a evita să răspundă.
„Prin prezenta vă comunicăm faptul că, în baza Legii nr. 60/2023, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată, până la data de 19.07.2023, nu a fost depusă nici o solicitare pentru organizarea evenimentului Pride Week pe domeniul public al municipiului Oradea”, ne-a transmis PMO.
Primăria Amsterdam, partener al comunității LGBTQIA+
Jurnal bihorean a contactat și Primăria Amsterdam, pentru a afla cum gestionează unul dintre cele mai mari și cunoscute evenimente Pride.
În 2022, la Pride Amsterdam au participat aproximativ 500.000 de oameni din toată lumea. Doar pe cele 80 de bărci care au participat la parada de pe canalele din capitala Țărilor de Jos, au fost peste 7.400 de participanți, potrivit unui document intern al primăriei. Într-o analiză făcută de Van der Waal & van der Heyden (2019), costurile Pride Amsterdam au crescut de la 350.000 de euro la 1,5 milioane de euro anual. Municipalitatea participă cu 250.000 de euro, restul finanțării fiind asigurată din sponsorizări.
„Anul acesta este un an special, deoarece Queer & Pride este o sărbătoare de două săptămâni, cu și mai multă atenție la diversitate și incluziune. Două organizații, Stichting Pride Amsterdam și Queer Amsterdam, sunt forțele organizatoare din spatele acesteia, împreună cu municipalitatea din Amsterdam”, ne-a transmis Marit van Kooij, purtătorul de cuvânt viceprimarului Touria Meliani. Gay
Pride este programat să aibă loc în weekend-ul 4-6 august.
„În acei doi ani fără Pride, comunitatea în special a simțit cât de important este evenimentul, ca loc de întâlnire, o manifestare de vizibilitate și diversitate și un moment de protest împotriva inegalității și discriminării”, a mai spus Marit van Kooij.
Ea a subliniat că autoritățile din Amsterdam consideră că „lupta LGBTIQAP+ pentru drepturi și libertăți egale este departe de a fi încheiată”.
„Noi, ca oraș, ca societate, trebuie să le oferim spațiu. Cu o atenție specială pentru grupurile care sunt marginalizate. Ca oraș, sprijinim aceste și alte mișcări sociale care luptă pentru dreptate și egalitate. Ei vorbesc și cer atenție și înțelegere, abordează adevărul inconfortabil că multe dintre aceste persoane nu au drepturi sau libertate și luptă pentru locul lor în societate”, a subliniat sursa citată.
Prima barcă românească la Pride Amsterdam
2022 a fost anul cu prima barcă Românească la parada de pe canalele Amsterdamului, sub sloganul „East, West, Love’s Best” (n.red. – Est, Vest, Dragostea e cea mai bună) Cătălina Negru este cea care a coordonat barca Fundatiei ROMPRO(Romani Pentru Romani Tarile De Jos) pentru Pride Amsterdam. Scopul bărcii românești a fost acela de a „împărtăși experiențe, de a învăța unii de la alții”.
„Pe barca noastră de la Pride au avut loc toți cei care au vrut să participe. Am avut foarte multe „culori” pe barcă, inclusiv oameni de alte naționalități. A fost o barcă a comunității românești, nu numai pentru cei care sunt aici acasa, dar si pentru cei care locuiesc aici temporar, muncitori, migranți, fiecare cu diverse experiențe în Olanda, mai mult sau mai puțin deschiși pentru subiect. Prin această barcă am deschis discuția (n.red. despre LGBTIQAP+) și am reușit să apropiem oamenii unii de ceilalți”, ne-a povestit Cătălina.
„Pride-ul are o experință îndelungată, a fost început pentru a se asigura că Amsterdam este pentru toată lumea. Poate pentru cei care nu sunt obișnuiți pare puțin prea flamboaiant. Toate orașele care organizează pentru prima dată Pride găsesc manifestările un pic extravagante. Dar prezența asta un pic excesivă și colorată este parte din identitatea fiecăruia. Aici, în Amsterdam, fiecare este liber să fie cine vrea, se militează foarte mult pentru a-l lăsa pe fiecare în puterea lui și acceptarea identității”, a subliniat românca.
Potrivit Cătălinei, organizarea Pride Amsterdam începe cu luni înainte, cu foarte multă planificare și, mai ales, cu foarte multă grijă față de locuitorii orașului, mai ales care sunt direct afectați de manifestări.
„Organizarea, în tot șirul ăsta de pregătiri, are grijă să deranjeze cât mai puțin locuitorii. Ei sunt anunțați din timp, se anunță blocajele de orice natură. Manifestarea este lăsată să se integreze în viața orașului, cu eforturi din partea primăriei, dar și cu reguli puse participanților”, ne-a explicat Cătălina Negru. „Nimic nu apare din senin. Se știe din timp, se anunță, se lasă loc la obiecții, cetățenii sunt foarte obișnuiți să participe la viața orașului, ei sunt implicați în planurile care se fac. Toți sunt ascultați, iar deciziile se iau bazate pe interesul orașului și al tuturor cetățenilor”.
Pentru a se asigura că va avea parte de înțelegerea locuitorilor, Primăria Amsterdam organizează multe acțiuni de informare și dezbateri. Tineri ambasadori merg în școli, unde răspund întrebărilor venite de la copii, pe marginea evenimentului. „Si noi am făcut asta, am făcut șezători în comunitatea românească. E important să stăm la masă și să disctăm unii cu ceilalți”, a mai spus sursa citată.
„Culorile Oradei nu sunt doar culorile clădirilor frumoase din oraș, sunt ale oamenilor care locuiesc acolo”
Ioan Nemeș a fost adjunctul Cătălinei în organizarea bărcii Pride. El a ținut să ne povestească despre experiența lui cu biserica din Amsterdam, în contextul opoziției pe care cea din Oradea o are față de evenimentele Pride Week.
„Eu sunt botezat ortodox, însă de câțiva ani buni sunt membru al Bisericii Protestante din Amsterdam. Ea nu numai că acceptă acest eveniment, dar îl și susține pe deplin. Biserica Protestantă din Amsterdam arborează steagul LGBT în ziua Pride-ului. Înainte de Pride-ul din 2022 am participat la un pelerinaj LGBT, în care bisericile din Amsterdam și-au deschis porțile pentru a asculta poveștile persoanele LGBT și a-și calibra punctul de vedere, pentru a vedea cum pot să sprijine comunitatea”, ne-a spus Ioan. „Cred că este misiunea lor creștină de a fi o comunitate care, cel puțin în principiu, ar trebui să stimuleze deschiderea inimii către cei din jur, să accepte diversitatea”, subliniază românul. „Eu sunt membru al Bisericii Protestante pentru că am găsit un loc unde am fost acceptat așa cum sunt. Și a acceptat să mă căsătorească cu soțul meu. Asta mă face să mă simt parte a societății, un membru cu drepturi egale. Asta e mesajul pe care biserica mea îl trimite comunității”, a mai spus Ioan.
El consideră că Pride are mai multe dimensiuni, una de a asigura o vizibilitate asupra comunității, de reafirmare a dreptului celor din comunitatea LGBTQIA+ de a fi tratați ca persoane cu drepturi egale și „de a ne prezenta societății, de a face cunoștință cu noi”. Mai mult, este un prilej pentru instituțiile statului și instituțiile locale, inclusiv cele din Oradea, pentru organizații și biserici, „de a reflecta asupra legilor pe care le pun în practică, asupra felului în care își tratează cetățenii.
„Ei pot arăta, autoritățile locale pot arăta că Oradea este un oraș modern și că este un oraș care acceptă diversitatea și că este parte din Europa”, crede Ioan.
„Pentru societate e un prilej de a sărbători diversitatea, este un moment în care societatea își arată culorile ei, arată cât este ea de primitoare. Și pentru Oradea, un oraș despre am auzit că e deosebit de frumos, mai ales după ce a fost renovat în ultimii ani, este un prilej de a arăta că culorile Oradei nu sunt doar culorile clădirilor frumoase din oraș, sunt ale oamenilor care locuiesc acolo și acei oameni, fiecare are o altă culoare, are au bagaj cultural diferit, o experiență diferită, provine din familii diferite. Fiecare dintre noi suntem diferiți și Pride este un moment de a sărbători chestia asta. Eu așa i-aș invita pe orădeni la evenimentul ăsta”, a conchis Ioan Nemeș.
De ce suntem intoleranți? Părerea psihologului
Am întrebat un psiholog, care sunt motivele pentru care suntem atât de intoleranți cu minoritățile, ca societate.
„Chiar dacă drepturile fundamentale au în vedere drepturi egale indiferent de vârstă, etnie, dizabilități, religie, orientare sexuală, oamenii continuă să facă judecăți de valoare, să discrimineze, să sancționeze orice care li se pare a fi nefiresc, în special pe cei care au o altă orientare sexuală decât cea considerată firească, «normală».
Noi, românii am fost dintotdeauna un popor conservator în privința valorilor în care am crezut, cu puternice influențe religioase. Românii resping fenomenul LGBT întrucât îl consideră ca pe un act de credință, iar pe cei care fac parte din comunitatea LGBT îi consideră «anormali», bolnavi, posedați.
Din perspectiva studiilor și cercetărilor medicale realizate până la ora actuală, nu s-a putut demonstra că persoanele care fac parte din comunitatea LGBT suferă de o anumită boală genetică sau de orice altă natură. Nu a fost identificată nici o genă care să determine aceste trăsături unei persoane. Există unele teorii legate de posibile traume pe care le-ar fi suferit fătul în perioada intrauterină sau traume suferite de bebeluș sau de copil în primii ani de viață care ar putea cauza modificarea comportamentului sau a preferințelor sexuale, însă sunt doar teorii care nu au fost deocamdată demonstrate științific.
Din perspectivă psihologică, am putea concluziona că, românul religios respinge comunitatea LGBT întrucât consideră că astfel respectă valorile moral creștine. Societatea ar trebui să aibă la bază respectul pentru fiecare individ în parte. Putem să nu fim de acord cu cineva, să nu credem în aceleași lucruri sau valori, însă asta nu ne conferă dreptul de a judeca sau marginaliza o anumită categorie din populație”, ne-a spus psihologul Ioana Bugle.
Marșul pentru normalitate, anulat
Anunțat pe mai multe grupuri de Facebook, Marșul pentru normalitate era programat pentru data de 5 august, în Piața Unirii. Din postări, reieșea că este organizat de reprezentanții AUR Bihor. Chestionată, Diana Noane, coordonatorul AUR, ne-a spus că marșul a fost anulat, fără să menționeze motivele, și a ținut să sublinieze că „nu a fost o acțiune organizată de AUR”.
Trimite articolul
XMarsul pentru care normalitate? Sau normalitate din punctul cui de vedere??
-
Nu toti oamanii sunt la fel si a-i accepta pe fiecare asa cum este, se numeste normalitate.
-
Bine zis.a-i accepta. , dar nu a-i promova ! Diferenta mare.
-
Amster atunci hai sa ii acceptăm și pe violatori,ucigașii că și ei îs oamenii…..oare gândești când spui ca ii o normalitate…..am ajuns că o minoritate sa impuna
-
Accepta-i tu. Eu merg pe strada sa spun tuturor cand sunt eu de mandru ca sunt cu o femeie si nu cu un barbat ?! Nu am nimic cu ei, sa si-o frece cat vor in mediul lor in casa lor dar cand merg in fata copiilor si le spun : stii, tu baiat fiind poti deveni o fetita..nu ai vrea sa incerci ? asta ti-se pare normalitate ?
-
Anormalul se cere acceptat ca normal in loc sa fie izolati ei sunt promovati acesti dezaxati vor sa se casatoreasca sa adopte copii pe care vor sai educe in spiritul lor deci sai transforme in poponari lesbiene etc eu zic ca trebuie primiti mai altfel asa sa le treaca de acceptari pentru todeauna, n ise rupe de Olanda aia sunt un popor de poponari nu au decat sa migreze toti in tara lor sa se casatoreasca acolo sai adopte pe toti prunci olandezi sa scrie Olanda LGBT o tara de bolnavi, izolati si sa traiasca in legea lor
Daca eu m-as crede avion, as avea dreptul sa alerg pe pista de la aeroport sau m-ar interna la neuro-psihiatrie? Dar daca ar mai fi unul care se crede turn de control, am putea deschide oare un aeroport?
-
Dl Mironel sunteți foarte tare și voi folosi comparația dvs. Legat de afiș, cu adevărat vom ști la momentul judecății. Dacă ne luăm însă după Vechiul Testament, nu sunt așa sigur că Jahveh ii iubește (episodul Sodoma e destul de elocvent).
Parinti, protejati-va copiii de acesti bolnavi !
-
Idem protejatii de cei care cred in divinitati imaginare!
Nu-i lasati sa-i infecteze pe copii cu boala lor!
Puteti pleca linistiti de la noi! Nu sunteti primiti! Nici nu veti fi. Veti lupta cu morile de vant. Vrem normalitate pentru copii nostri, iar normalitatea voastra nu e si normalitatea noastra! Sunteti doar niste clovni colorati!
LGBT = Liberty, Guns, Beer, Tits