La începutul acestei săptămâni, constructorii au intrat pe amplasamentul pieței centrale din Ioșia, în cadrul proiectului european de redefinire a unui centru de cartier. Lucrarea se face în cadrul proiectului „Mobilitate policentrică în Municipiul Oradea – coridor Magnolia, Cazaban, Nufărului”, la pachet cu celelalte piețe din cartierele Rogerius sau Nufărul.
[eadvert]
Primele intervenții din teren se referă la demolarea gardului din jurul Bisericii Sf. Duh Mângâietorul. Acum se lucrează la desfacerea pavajului din fața și din jurul bisericii, urmând ca lucrările să fie continuate în zona terasei din fața restaurantului Cristal, înspre platou, unde se va amenaja piațeta scufundată.
Lucrarea a fost adjudecată de Erbașu Construcții, iar prețul contractului este de peste 12,3 milioane de lei fără TVA. Durata de execuție asumată prin contract este de 15 luni.
În proiect sunt prevăzute, într-o primă etapă, lucrări de curățare a terenului, desfaceri și decapări ale straturilor existente, urmând ca apoi să se treacă la înlocuirea rețelelor de utilități din subteran. Piațeta va fi prevăzută cu o fântână arteziană situată în zona centrală a acesteia, respectiv în zona cuprinsă între biserică și Casa Tineretului.
Fântâna va avea trei linii de apă, fiecare prevăzută cu 7 duze cu jet vertical, cu o înălțime a jetului de 2 m. Pentru zona fântânii sunt prevăzute spoturi cu emisie de lumină, corelată cu dimensiunea și forma jeturilor de apă. Zona din jurul bisericii își va păstra în mare parte caracterul și vegetația existentă, refăcându-se peluza prin plantare de arbuști decorativi și plante decorative. La acestea se va adăuga instalația de iluminat cu LED.
Zona din vecinătatea imediată a blocurilor va cuprinde într-o pondere mai mare spații verzi, respectiv gazon natural, arbori și arbuști noi.
Pe latura dinspre Arena Antonio Alexe”, adiacent pieței, se propune o pistă de biciclete, realizată pe același paviment ca restul pieței. Tot prin proiect, se propune amplasarea de bănci modulare din lemn, așezate în jurul jardinierelor din piața centrală.
Mobilier asemănător se va amplasa și în restul spațiilor, în piațeta dintre blocuri, respectiv în zona din spatele bisericii.
Suprafața întregii piațete va fi de 10.397 mp, din care suprafața plantată va fi 1.506 mp, suprafața dalată de 7.823 mp cu paviment compozit, suprafață permeabilă din nisip compactat – 441 mp, gazon – 155 mp, jardiniere metalice – 155 mp, rigole – 285 mp și borduri 47 mp. Contractul acoperă și costul cu plantarea a 72 de arbori.
Trimite articolul
XSi toate masinile care parcau acolo si parcarea mare de unde se dadeau examenele auto, unde vor parca atatea masini?
-
Deși știu că-mi vor sări în cap toți după treaba asta, eu sper să arate măcar pe jumătate cât arată în acele imagini ale proiectului. Vreau spații verzi, unde să mă plimb fără să respir noxe și fără gălăgie de motoare.
-
dar tu unde vezi in proiect ca se atinge de parcarea mare de unde se dau examenele? comentezi doar ca asa te-a obisnuit sefutul sa fii postac….acuma mergi din inertie
-
Parcarea desfiintata va fi cea din fata Casei Tineretului. Aia mare e ocupata cu camioanele scolilor de soferi. Asa ca masinile care vin de fiecare data cand e vreun eveniment la Sala sporturilor sau duminica la biserica vor parca exact pe spatiile verzi sau pe pietonala proaspat construita. Ca sa nu mai vorbim ca peste drum, langa fostul bar Cristal, avem un trotuar impracticabil pt. pietonii nevoiyti sa mearga pe carosabil din cauza dubelor parcate. Asa ca mi-e yteama ca frumusetea de piateta pavata cu porfir va fi invadata oricum de masini. Halal relaxare… Pe de alta parte nu pot sa nu-mi aduc aminte ca Polivalenta, cum era cunoscuta atunci cand s-a construit a fost prevazuta cu 4 spatii largi de parcare, chiar daca pe vremea aceea erau mult mai putine masini. Dar proiectantul a gandit corect. De atunci pe una dintre parcari s-a construit biserica, fara nici o legatura cu regimul cladirilor din zona. Parcarea mare din fata a fost cotropit de scolile de soferi, care au transformat-o in parcare permanenta de camioane si remorci, cu acordul tacit al Politiei rutiere care de aici isi organizeaza plecarile la examene. Si, in sfarsit, acuma o desfiinatm si pe cea din fata bisericii. Ce a pus Primaria in loc? Un alt proiect fara cap, cu impact permanent asupra vietii localnicilor.
-
Cand sa inceapa lucrarile, daca nu la sfarsit de Septembrie….?
daca nu se facea si fantana arteziana era o lucrare ce se putea executa in max 3 luni …
Wow.
Ce fain e!
Copacii aia de minim 15 ani au pe poze. O sa planteze copaci de dimensiunea respectiva?
Prea utopic. Nucred ca asa o sa arate. O sa fie iste bati cu frunze care dupa 2 ani se usuca. O sa arate fix invers ca in poze.
Spor la demolat
-
Nici un proiect finalizat in oras, nu a aratat ca in proiectul prezentat initial. Normal ca vor fi bete de copaci , care dupa 1 an jumate vor fi uscati.
Pt ce dracu nu face nimic primaria cu intrarea dinspre Cluj spre Centru. Doar Nufaru Centru Gara, exact ce vad taranii din oras. Pe cand Clujului arata ca intrarea intr-un sat, o comuna mare, nici decum ca un oras. De ce dracu nu se expropiaza pe acolo, sa se faca blocuri sa se schimbe la fata tiganimea aia de zona. Aia e poarta principala de intrare in oras e E60. Dar primaria nu stie sa faca ceva maret, doar distruge acum locuri de parcare pt piatete. Piatete cum sunt in Correa de Nord unde se aduna populimea proasta sa se zbenguie ascultand discursuri de a lui Kim Jong Bolovan. Faceti sa arate Calea Clujului, Averescu, si Matei Corvin ca niste bulevarde de oras, nu ulita de Birtin. Din cauza asta clujenii ne fac sat cu blocuri.