Duminică, la Biserica reformata din Vadu Crişului a avut loc întâlnirea reformatilor plecati din localitate.Ajuns la a VII-a ediţie, evenimentul a adunat circa 200 de persoane, fii ai satului plecaţi în toate colţurile lumii. Dupa slujba religioasă, oficiată de preotul Csizmadia Tibor, sosit din localitatea Korosszegapati, comuna înfrăţită cu Vadu Crişului a avut loc lansarea cărţii de poveşti în limba maghiară Matyas Kiraly Korosreven.
Poveştile lui Geci Hegedus Sandor, pentru cei din Vadu Crişului, Sanyi bacsi, anul trecut au ajuns şi la urechile profesorului dr. Magyar Zoltan de la Academia de Ştiinţe Etnografice din Budapesta care le-a înregistrat şi le- a pregătit pentru publicare. Cartea a fost editată de către Asociaţia Pro Rev Egyesulet Vadu Crişului. După prezentarea cărţii de către prof. Juhasz Ibolya, autorul a fost felicitat şi de catre deputatul Derzsi Akos, iar preşedintele Asociatiei Pro Vadu Crisului, ing.Hasas Ioan, viceprimarul comunei l-a premiat pe Sanyi bacsi în, vârstă de 77 ani şi pe autorul cărţii cu premiul Pro Meritis oferit de către asociaţie acelor persoane din comună care prin activitatea lor ridică prestigiul comunei Vadu Crisului.
Maestru în artă populară
În luna mai 2012, Academia de Ştiinte Etnografice din Budapesta, Asociaţia din Vadu Crişului şi Asociatia etnografica Kriza Janos din Cluj l-au propus pe Sanyi bacsi la titlul de Maestru în artă populară, una dintre cele mai înalte distincţii oferite de statul maghiar. Premiul, care se acorda anual la 10 persoane din zona lingvistică maghiară, a fost înmânat joi, 16 august, de către prim -ministrul Ungariei la Muzeul Etnografic din Budapesta.
Jurnal bihorean a relatat , anul trecut povestea sergentului bihorean care l-a cunoscut pe şeful statului, când acesta era doar un copil, cu care a făcut o poză pe care o păstrează şi azi.
« „Cum l-am cunoscut pe Traian Băsescu?Am făcut armata în Basarabi, batalionul de Şcoală din Valea Seacă. Eram sergent şi responsabil cultural pe unitate. Erau şase companii într-un batalion. Eram tanchist, comandant de tanc, şi ochitor. Dar organizam şi orchestra armatei: Papp Janos din Rupea era cu trompeta, un coleg din Călăraşi cu acordeonul, unul din Jimbolia. Am organizat programul cultural pe batalion.Program pe care îl prezentam şi în şcoli. La un moment dat am prezentat un program artistic în comună, la o şcoală. La un moment dat văd un băieţel mai dezgheţat. „Cum te cheamă, măi băiete?”„Băsescu, Băsescu”.I-am chemat apoi pe copii să facem o fotografie. În urmă cu câţiva ani i-am arătat fotografia domnului profesor Tecsi Feri. Ştiam sigur că este Preşedintele. Mi-a rămas în minte că mi-a spus că-l cheamă „Băsescu, Băsescu” », ne-a povestit atunci Sanyi bacsi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!