De altfel, soluția pentru apă geotermală este una cât se poate logică, dată fiind proximitatea pârâului geotermal Peța, a sondelor de captare a apelor termale și chiar a acelui punct termic geotermal din proximitate, de la Universitate. Municipalitatea orădeană a realizat deja noua piață Ocska, botezată Piața 100, pe Centură, vizavi de cartierul Europa. Activitatea în Piața 100 va debuta sâmbătă, 3 noiembrie. Astfel, se face loc șantierului care trebuie să înceapă, la noua sală polivalentă. Aceasta va fi ridicată pe locul actualei Ocska.
Lucrările la noua sală polivalentă a Oradiei ar trebui să înceapă până la finalul acestui an. Sala ar trebui finalizată în 2020, dacă nu apar noi întârzieri.
Cel mai probabil, nu Construcții Erbașu București va construi sala, ci Selina – Trameco. De la începerea lucrărilor, constructorul are termen de realizare doi ani. Cele două companii au câștigat lucrarea în parteneriat, însă compania din Oradea, patronată de Beniamin Rus, are toate resursele să o construiască, în ciuda faptului că Erbașu e lider de proiect.
Proiectul și execuția sălii de la Oradea se ridică la valoarea de 59,88 milioane de lei, finanțată de Compania Națională de Investiții, din subordinea Guvernului.
Deși proiectul ar fi trebuit finalizat de Erbașu în primăvara acestui an, situația s-a tărăgănat, inclusiv datorită faptului că Primăria Oradea – beneficiarul lucrării – a insistat ca sursa de energie termică să fie apa geotermală, și nu încălzirea cu fibră de carbon și panouri fotovoltaice.
Sala nu va fi doar încălzită, ci și răcită, cu chillere, folosindu-se resursa geotermală. Pentru tratarea aerului din sală vor fi folosite vintiloconvectoare, tot prin intermediul apei geotermale. Vor fi șase centrale uriașe de tratare a aerului. Sala mare de jocuri va beneficia de încălzire în pardoseală, gradenele de beton urmând a fi străbătute de tubulatura specifică acestei tehnologii.
O altă provocare stă în pânza freatică situată la doar 2,4 – 2,8 metri adâncime.
Capacitate: 5.000 – 7.000
Noua sală polivalentă din Oradea va dispune de 5.534 de locuri pentru baschet și volei, 5.234 de locuri pentru handbal și 7.224 de locuri pentru diverse concerte și spectacole. Flexibilitatea spațiului este obținută prin utilizarea gradenelor retractabile, precum și dotarea spațiului de competiții cu o suprafață de joc ușor demontabilă.
Sunt prevăzute 459 locuri de parcare pentru public și 166 locuri de parcare pentru sportivi, oficialități, presă și personal. Așadar, nu foarte multe, pentru o sală de 5.000+ locuri. Ca norocul că în zonă sunt și alte locuri de parcare, ce deservesc spațiile comerciale Auchan și Jumbo, respectiv a fost deja amenajată parcarea Pieței 100, dincolo de Centură, vizavi de cartierul Europa, aflată la zece minute de mers pe jos, de viitoarea sală polivalentă.
Minimum 30% din suprafața terenului adiacent sălii va trebui amenajată cu spații verzi.
25 de metri înălțime
Sala are un regim de înălțime de P+2E, cu o suprafață desfășurată de 17.091 mp, suprafața terenului fiind de 76.075 mp, pe amplasamentul actualei Pieței Obor/Ocska. Fațada sălii va fi orientată spre strada Traian Blajovici și, implicit, spre centrul comercial Auchan, în timp ce fațadele laterale vor da spre Peța, respectiv spre strada Islazului, ce delimitează cartierul Europa.
Înălțimea maximă a sălii va fi de 25 de metri de la sol. Pe lângă sala de jocuri, unde se vor desfășura partidele oficiale (185.920 mc), polivalenta va dispune și de o sală de antrenament (18.965 mc). Anexele vor avea 4.460 mc.
Construcția va fi deservită de două accese pietonale și auto dinspre strada Traian Blajovici, precum și un acces de evacuare, spre str. Islazului, dar cu dublu sens.
Citiți principiile noastre de moderare aici!