„Este o centrală cum în România nu mai există, ea produce 45 de Megawaţi/oră energie electrică şi aproximativ 50 Megawaţi/oră energie termică. Cea mai mare parte a echipamentelor sunt la locul lor, foarte multe lucrări s-au facut în subteran şi nu se văd. Pe şantier se lucrează zilnic cu aproximativ 240 – 250 de muncitori. Miza noastră este ca, în decembrie cel târziu, să finalizăm toate lucrările de execuţie atât a instalaţiilor cât şi a platformelor şi a reţelelor care se vor poza aici, urmând ca ulterior întreaga instalaţie să intre într-un proces de testare care durează 1-3 luni”, anunţă edilul.
Conform acestuia cea mai mare parte a echipamentelor au fost deja livrate. Turbina şi cele două cazane de apă fierbinte au fost montate şi sala pompelor este aproape în întregime echipată. În septembrie, turbina va intra în teste dar fără gaz, la rece şi în luna octombrie, când ar trebui să fie rezolvată problema conectării la reţeaua de gaz, va începe proba cu gaz. „Cel mai important pentru noi este să primim finanţarea, să decontăm tot dacă se poate. Termenul de execuţie contractual este mijlocul lunii februarie dar miza noastră şi a executantului este să terminăm tot în acest an, ca să putem deconta pe fonduri europene”, insistă Mălan.
Iarna care vine, oraşul ar putea primi căldură din ambele surse dar, de prin februarie încolo, probabil va funcţiona cu noua intalaţie.
Noua centrală este finanţată în cadrul unui mega-proiect în valoare de 77,7 milioane euro, din care 54 milioane sunt alocaţi sursei noi.
În baza unui protocol între oraş şi Transgaz, centrala se va racorda direct la magistrală. Va primi gaz mai ieftin, la un preţ mai mic. Este nevoie de realizarea unei magistrale de aproximativ 950 de metri, instalaţie care va fi transmisă, apoi, către Transgaz.
Citiți principiile noastre de moderare aici!