Se întâmplă destul de rar în Bihor să vezi cum se construiește o școală. La Aleșd se află în plin șantier construcția unui corp nou în incinta Liceului Teoretic „Constantin Șerban”. Turnarea planșeului peste parterul clădirii a început în a doua jumătate a lunii decembrie 2021.
„Proiectul este implementat prin Programul Național de Dezvoltare Locală II, iar finanțarea este asigurata prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, dar și din Bugetul Local al Orașului Aleșd. Prin această investiție, ne propunem îmbunătățirea condițiilor în care învață elevii noștri și a mediului în care lucrează cadrele didactice, dotarea școlii la standarde de calitate cu un corp nou, în regim P+2E. Construcția va beneficia de anvelopare termică cu vată bazaltică de 10 cm, geamuri, uși interioare /exterioare din PVC, de finisaje interioare, gresie, parchet, grupuri sanitare. La parter, noul corp al școlii va avea o suprafață de 354 mp, vor fi 4 săli de clasă, 3 grupuri sanitare, un coridor și un hol. La etajul 1, planul e același. Tot 354 mp avem și la etajul II, unde va exista o sală multifuncțională, câte un grup sanitar pentru fete și pentru băieți, un hol și un coridor”, explică Ioan Todoca, primarul Aleșdului.
[eadvert]
Un alt șantier așteptat cu nerăbdare să se finalizeze este Complexul Sportiv Pădurea Neagră, o investiție inspirată, având ca scop revitalizezea localității. Primarul Todoca a fost singurul care a intuit povara bazinelor sportive construite în județ, care necesită cheltuieli suplimentare de 10.000 de euro /lună și pentru a căror funcționare, primarii orașelor caută soluții de finanțare de la Ministerul Dezvoltării, cel al Sănătății sau al Tineretului și Sportului. Acest complex a fost oferit de administrația Pásztor Sándor, în contrapartidă cu refuzul primarului Todoca de a construi un bazin de înot, deoarece în oraș există un ștrand. Recent, primarul a fost pe șantierul Complexului Sportiv Pădurea Neagră și a afirmat că stadiul lucrărilor este de aproximativ 15%.
Ritmul lucrărilor nu e probabil cel dorit, având în vedere că ordinul de începere a fost emis în data de 17.06.2020. „Prin acest proiect, se propun lucrări de construcție pentru o pensiune cu restaurant, parcare, teren de sport de mare dimensiune (90m x 60m), un teren multisport (handbal, baschet, tenis), un teren cu aparatură fitness outdoor și un bazin de înot (încălzit). Finantarea este asigurata de Consiliul Județean Bihor, prin Agenția de Dezvoltare Durabilă Bihor, precum și din bugetul local al orașului Aleșd”, a reamintit șeful Primăriei Aleșd. La capitolul lucrări finalizate, primarul a prezentat podul peste Canal, unde ordinul de începere al lucrărilor a fost dat în 01.07.2021. Finalizarea lucrărilor la pod a permis deschiderea traficului. Valoarea investiției a fost de 704.666,53 lei fără TVA. Această investiție a fost realizată din bugetul local al orașului Aleșd.
Eficientizări energetice
Pentru cantina socială s-a apelat la fonduri europene. Primarul a anunțat ordinul de începere a lucrărilor pentru proiectul de Reabilitare și dotare a Cantinei Sociale din Orașul Aleșd. „Este primul obiectiv din cadrul proiectului «Abordare integrată pentru revitalizarea și dezvoltarea orașului Aleșd». Cantina socială din cartier Șoimul, spațiu multisport în orașul Aleșd și Centru de zi pentru copiii de etnie rromă din oraș, unde încep lucrările, respectiv shared space – design urban în strada Cartierul Șoimul sunt cele patru obiective din proiect.
Lucrările la cantina socială se referă la: eficientizarea energetică a clădirii, înlocuirea sistemului de încălzire pe lemne cu un sistem de încălzire bazat pe pompe de căldură cu foraj de adâncime; reabilitarea și modernizarea interioară a clădirii, care va avea sală de mese, grupuri sanitare, bucătărie, vestiare, birou administrator, depozite; refacerea totală a pardoselilor; crearea de facilităţi/ adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilităţi; reabilitarea/ modernizarea instalaţiilor de iluminat în clădiri. Am prevăzut și instalarea de sisteme alternative (panouri solare) pentru asigurarea necesarului de apă caldă menajară, instalarea sistemelor de detecție și avertizare în caz de incendiu, instalare sisteme de supraveghere video, sisteme de sonorizare. La exterior vom desface asfaltul, iar locul acestuia va fi luat de alei pietonale și spații verzi.
Contractul de lucrări are valoarea de 1.401.648,96 lei fără TVA. Durata contractului este de 17 luni”, spune primarul Todoca.
Proiectul de eficientizare energetică a Spitalului de Pneumoftiziologie (TBC) Aleșd se la final.
Contractul de execuție a lucrărilor a fost semnat în luna mai 2020. Aici au fost executate lucrări de: înlocuirea acoperișului, anvelopare exterioară, înlocuirea tâmplăriei de geamuri și uși, înlocuirea sistemului de încălzire pe lemne cu un sistem bazat pe pompe de căldură cu foraj de adâncime. Finanțarea proiectului s-a realizat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și are o valoare de 4.275.347 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!