2018 marchează debutul celei de-a treia etape în modernizarea sistemului municipal de termoficare, finanţate, în proporţie de 95%, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).
Lucrările se referă la înlocuirea de magistrale, la intervenţii în punctele termice şi la montarea de module termice în unele zone.
Oradea are alocată pentru acest proiect suma de 32 milioane de euro.
Magistrale
23 km de rețele principale sunt prevăzuți pentru înlocuire, alocarea în acest scop fiind de circa 15,8 milioane de euro. Pe o lungime de 1,3 km, în zona Centrului istoric, reţelele secundare vor fi transformate în magistrale.
„Având în vedere că magistralele din Nufărul vor fi reabilitate pe proiectul depus pe Axa 6.1 – Geotermal și că 2 km de magistrală din zona căii ferate spre Velența vor fi dezafectați, iar cei 5,5 km de rețea spre Sînmartin vor fi reabilitați din bugetul local, rezultă că la finalul acestei perioade de finanțare, în 2020, peste 95% din rețelele termice vor fi reabilitate”, transmite Municipalitatea.
În acest context, primarul Ilie Bolojan apreciază că, cu reducerea pierderilor pe reţele, Termoficare SA va putea oferi clienţilor „un preţ sustenabil la gigacalorie”. În opinia sa, preţul încălzirii „va rămâne relativ constant”, pe măsură ce subvenţia va scădea, banii economisiţi de Primărie astfel urmând să meargă în alte proiecte.
42 puncte termice
Contractul pe termoficare conţine şi modernizarea a 42 de puncte termice, respectiv realizarea automatizărilor interioare și a instalațiilor. Asta împreună cu reabilitarea rețelelor de transport secundar, inclusiv sistemul de recirculare la blocurile deservite de aceste puncte termice. Pentru această categorie sunt alocați 8,5 milioane euro (pentru PT) + 1,9 euro pentru rețelele secundare.
„Din 148 de puncte termice, până acum au fost reabilitate și automatizate un număr de 27, urmând ca până în anul 2020 peste jumătate din punctele termice să fie complet automatizate și rețelele secundare reabilitate”, a completat primarul Ilie Bolojan.
Module termice în Centru
A treia componentă a acestei etape vizează zona centrală și urmărește înlocuirea a 5 puncte termice mari cu minipuncte termice pentru fiecare consumator, suma alocată în acest scop fiind de 7 milioane euro. Zona vizată este cea de case, precum Piața Creangă, Parcul Petofi, B-dul Magheru.
„Acest proiect va fi dublat în a doua jumătate a lunii martie cu un proiect de 19 milioane de euro, care va fi depus pe o altă axă din POIM; este vorba de Axa 6.1 – Energii regenerabile. Cofinanțarea orașului Oradea este de 4 milioane de euro, iar granturile europene de 15 milioane de euro. Acest proiect presupune că întreg cartierul Nufărul va fi reabilitat din punct de vedere termic, toate actualele puncte termice urmând să fie dezafectate și înlocuite cu circa 280 de module pentru fiecare scară de bloc”, a mai spus primarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!