Ca atare, l-am întrebat ieri pe administratorul Zoo dacă animalele nu sunt chiar mai înghesuite decât le ştiam când Grădina era deschisă publicului.
În ciuda logicii
„Deşi Zoo e în şantier din aprilie 2011, nu s-a finalizat niciun adăpost nou. Când am acceptat funcţia de administrator, în iulie 2011, mi s-a promis că animalele vor fi adăpostite în ţarcuri noi, pe măsură ce şantierul va înainta în vechea incintă. Aşa ar fi fost şi logic. Constructorii au avut la dispoziţie terenul din zona de extindere, dar nu am putut reloca acolo niciun animal.
Suntem nevoiţi la tot felul de jonglerii şi improvizaţii fiindcă ne tot restrângem în zona veche. Sigur că sălbăticiunile suferă de stresul picamărelor, flexurilor şi drujbelor. Când se lucrează intens lângă adăposturile lor încercăm să le mai alinăm cu delicatese, abătându-le atenţia cu diverse momeli. Şi îngrijitorii care le cunosc fac eforturi să le liniştească”, ne-a declarat ieri administratorul Duna Iosif.
Acesta ne-a descris măsurile pe care le-a putut lua în condiţiile date.
Astfel, porcii spinoşi au fost mutaţi temporar în clădirea carantinei iar oile cu coamă în ţarcul aferent carantinei. Cerbul carpatin Mişu a ajuns în ţarcul unde vor fi animale ne-expoziţionale, adică, practic, în viitorul „azil de bătrâni” al sălbăticiunilor „scoase la pensie”.
Căprioare în fier-beton
Căpriorii au fost cazaţi în ţarcuri improvizate din plase de fier beton.
„Lunea trecută ne-am înţeles că termină două încăperi pentru maimuţe. Atunci vom putea muta lupii în locul maimuţelor şi câştigăm ceva loc şi pentru mistreţi. Întretimp. am lansat în ţară şi în străinătate, la EAZA, pentru a ceda şase din cei 14 lupi pe care îi avem precum şi unul din cei doi masculi urşi. Aceasta fiindcă la noi, conform proiectului, mai pot rămâne doar urşii Feri şi Pamela. La Rezervaţia din Zărneşti ne-au acceptat în 2009 doi urşi şi patru lupi, dar acum nu mai au loc”, ne-a mai declarat Duna Iosif.
Termen de predare, 1 Septembrie
Termenul de predare al extinderii Grădinii Zoo este 31 august.
Potrivit interviului acordat de şeful de şantier, singurul adăpost la care n-au început lucrările este cel al urşilor şi mistreţilor. Restul adăposturilor sunt în diferite stadii de finalizare, unele fiind chiar gata. În speţă, căsuţele de lemn pentru cămila încă neachiziţionată, precum şi pentru berbec şi ibex.
De asemenea, sunt gata volierele pentru papagali, amenajat cu un spaţiu aparent stâncos respectivi pentru pelicani şi berze.
S-au mai finalizat zonele de manej şi minizoo, dar care nu pot fi folosite nici măcar temporar pentru sălbăticiunile mari.
Reptilariul va avea spaţii pentru acvarii dar şi pentru reptile şi chiar şi pentru un crocodil.
În aceste zile se mai finalizează ţarcurile de o mie de metri pătraţi pentru feline, dotate deocamdată cu adăposturi şi, în curând, cu bazine de apă pentru răcorire. Când vor fi gata, ele vor putea prelua măcar leii.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!