Sub presiunea condiţiilor de lucru pe străzile înguste din Centrul istoric, Compania de Apă a Oradea (CAO) şi Primăria au obţinut de la finanţatorul programuluio Aparegio schimbarea soluţiei tehnice de reabilitare a canalizării menajere. Aşa se face că, în loc de săpături la adâncimi cuprinse între patru şi şase metri, orădenii vor avea în centru un o intervenţie „edoscopică”, de la un canal de vizirare la altul. Tehnologia nouă, denumită cămăşuire, nu scuteşte oraşul de blocajele rutiere dar cu siguranţă este lipsită de mizeria, hărmălaia şi disconfortul pe care-l aduc utilajele şi excavajele. În plus, tehnologia nouă este şi mult mai rapidă. Prin săpătură clasică se pot înlocui aproximativ 12 metri de reţea pe zi, faţă de 60-80 de metri pe zi, cât permite soluţia firmei japoneze ale cărei servicii le-a subcontractat Gavela.
În oglindă
Viceprimarul Mircea Mălan şi conducerea CAO în frunte cu directorul Ovidiu Gavra a prezentat, joi, soluţia tehnică, în comparaţie cu metoda clasică.
În strada Constantin Brâncoveanu, în cadrul aceluiaşi proiect Aparegio, riveranii trăiesc zilnic efectele şantierului tradiţional, cu săpătură la minus patru metri: jegul gros şi accesul îngustat, inclusiv cel pietonal, sunt doar cele mai vizibile.
Spre comparaţie, în Calea Aradului, unde se lucrează la „cămăşuirea” vechilor conducte de beton, lucrarea avansează sub trafic, circulaţia este blocată pe o singură bană. Maşinile firmei japoneze Sekisui sunt plasate lângă canalele de vizitare. Deşi o premieră pentru Oradea şi pentru restul ţării, cu excepţia Bucureştiului, tehnologia se foloseşte în Europa de 15 – 20 de ani. „Este primul contract din cadrul proiectului Aparegio în care folosim această nouă tehnologie. Ea va fi folosită pe 9 străzi din Oradea, pe o lungime totală de 2,6 km. Iniţial contractul a fost adjudecat cu tehnologia veche, dar am intervenit pe lângă finanţator şi pe lângă firma care asigură consultanţa ca să folosim acestă nouă tehnologie, care pe lângă faptul că nu mai presupune niciun deranj, prezintă o eficienţă mult mai mare, putându-se reabilita pe zi 60 metri liniari de canalizare, faţă de 10-12 metri, cât se putea face cu vechea metodă, prin săpare”, a spus vicele.
Durata de viaţă a noilor canale, realizate dintr-un plastic special, este de 50 de ani.
În interiorul reţelei vechi
Acesta a descris din ce constă, de fapt, „cămăşuirea”: „în prima etapă are loc curăţarea şi spălarea conductei din beton cu soluţii speciale, după care robotul face o inspecţie video pentru a se constata starea conductei. Apoi robotul elimină, cu ajutorul unui disc, asperităţile găsite. Cămăşuirea constă în construirea dintr-un material special a unei noi conducte în interiorul conductei vechi. Când operaţiunea de cămăşuire ajunge în capătul canalului, prin tăierea firelor care o reţin la un diametru mai mic decât al conductei vechi din beton, conducta nouă se expandează pe pereţii celei vechi. În partea de jos se introduce un ciment special. La finalul operaţiunii, se face decuparea în dreptul fiecărui racord, iar un alt robot execută lipirea”.
Joi, peste 500 de metri din canalizarea de pe Calea Aradului fuseseră deja reabilitaţi şi, în cel mult două săptămâni ar trebui să înceapă reabilitarea canalizării pe străzile din Centru. Într-o primă fază se vor reabilita, prin această metodă, Calea Aradului, Parcul Traian, Andrei şaguna, Moscovei, Teatrului, George Bariţiu, Postăvarului, Pârâului şi George Coşbuc. Acestea ar trebui terminate până la finalul anului.
În continuare, acestă metodă de reabilitare a conductelor de canalizare se va folosi şi pe străzile George Enescu, Mihai Viteazul, Traian Moşoiu, Piaţa 1 Decembrie, Aurel Lazăr, acest pachet de lucrări este, acum, în licitaţie, urmând ca reabilitarea să se întindă şi pe durata anului viitor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!