Pădurea din Felix a devenit temă în campania celor doi primari de unificare a Oradiei cu Sînmartinul. În perspectiva înglobării comunei vecine în municipiu, primăria ar iniţia un schimb de proprietăţi pentru a dobândi pădurea, şi ar transforma-o în parc, a spus primarul Ilie Bolojan. Ideea este susţinută şi de Lucian Popuş, primarul comunei vecine.
Delăsare
Aflată în proprietatea Romsilva, pista de alergare din Băi, ca întreaga pădure de altfel, arată ca un teren viran. Dacă, traseul de alergare este impracticabil iar o plimbare la întâmplare prin pădure poate scoate turistul în vreun maldăr de gunoi. „Acea pistă de alergare este în administrarea Romsilva. Noi am făcut demersuri să o trecem în proprietatea comunei dar ne-au cerut o sumă prea mare de bani, peste posibilităţile comunei. Ne-au cerut peste un milion de lei, aşa că proiectul a fost abandonat”, relatează Lucian Popuş.
Bolojan plusează şi zice că de unificarea localităţilor depinde introducerea pădurii într-un circuit turistic şi în viaţa comunităţii.
Schimb de păduri
„Unul dintre proiectele pe care le susţinem în comun, dacă se va face fuziunea dintre cele două localităţi, este preluarea pădurii din Băile Felix în domeniul public al oraşului Oradea. Asta se poate face în baza unui schimb de proprietăţi între oraş, care are 300 de hectare de pădure în zona Cetariu-Paleu şi Romsilva, care este proprietara pădurii din Felix. Aceasta are cam 135 hectare. În urma schimbului, proiectul discutat în comună este să facem cel mai mare parc din această zonă, cu piste de alergare pe pământ, piste cu îmbrăcăminte specială – tartan şi zone de promenadă şi acţiuni în natură, astfel încât turiştii care vin în Felix să aibă unde să se recreeze. Şi azi pădurea este loc de promenadă dar nu este îngrijită şi nu are iluminat public”, zice Bolojan.
Acesta anunţă că va iniţia un schimb de adrese cu conducerea Romsilva şi cu Ministerul Mediului, instituţii care au ultimul cuvânt în această problemă.
Se poate face
Iniţial, Adrian Florescu, şeful Direcţiei Silvice Bihor, s-a arătat rezervat faţă de ideea schimbului. A realizat că oportunitatea i-ar putea băga în straiţa direcţiei 300 de hectare lângă Oradea, faţă de 135 cât are statul acum în Felix. În plus, asta l-ar scăpa de bătaia de cap cu pista de alergare din Băi.
„N-o să meargă pe un schimb de unu la unu, dar se poate face. Ideea este fezabilă. Acesta e viitorul pentru pădurea din Felix”, crede Florescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!