Bihorenii care suferă accidente cerebrale vasculare vor avea şanse în plus de a supravieţui şi de a trăi cu sechele mai puţine. Din cauza numărului tot mai mare de bihoreni care fac, la vârste tot mai tinere, AVC, dar şi în urma apariţiei unui ordin ministerial din decembrie 2009, secţia de neurologie a Spitalului de Neuropsihiatrie Oradea se va muta la Spitalul Judeţean, probabil etapizat.
Unitate Strok
Potrivit informaţiilor primite de la managerii celor două spitale, dr. Gheorghe Oros şi dr. Florin Bodog, s-a stabilit ca în următoarele săptămâni, circa 30 de paturi de la secţia de neurologie a Spitalului de Neuropsihiatrie să fie mutate în apropierea secţiei de terapie intensivă de la Spitalul Judeţean Oradea. În acest fel, bihorenii cu accidente vasculare cerebrale vor fi mai aproape de medicii din terapie intensivă care îi pot salva rapid, cu aparatură de specialitate, fără ca bolnavii să mai fie purtaţi pe maşini de pe Louis Pasteur până pe str. Gheorghe Doja.
Intenţia de a veni în ajutorul bolnavilor s-a concretizat în anii precedenţi prin înfiinţarea unei secţii de neurologie şi la Spitalul Judeţean, dar aceasta nu mai face faţă solicitărilor, iar la terapie intensivă nu sunt suficiente paturi. Tot în urmă cu vreo doi – trei ani, dr. Hadrian Borcea, medic-şef la UPU – SMURD Oradea, a reuşit, cu managerii de la Judeţean şi Neuropsihiatrie, să stabilească un protocol pentru bolnavii care fac AVC grav. Aceştia nu mai sunt duşi la secţia de neurologie a Spitalului de Neuropsihiatrie şi de aici la Judeţean ci, după primul ajutor medical acordat la faţa locului, ei sunt asistaţi medical până la Unitatea de Primire Urgenţe de la Judeţean, unde li se efectuează investigaţii de specialitate (tomografie urgentă – obligatorie în astfel de cazuri etc), sunt stabilizaţi la UPU sau internaţi la terapie intensivă şi abia apoi duşi înapoi la secţia de neurologie de pe Louis Pasteur. Dr. Oros a informat că de la stabilirea acestui protocol extrem de important, mortalitatea a scăzut totuşi, chiar dacă morbiditatea (numărul bolnavilor cu AVC) e în creştere.
Prin înfiinţarea unităţii Strok la Judeţean, se va elimina birocraţia fişelor de internare, iar bolnavii nu vor mai fi plimbaţi riscându-şi viaţa. „Aici, la secţia de neurologie nu avem aparatura necesară pentru ameliorarea stării bolnavilor cu AVC. Aceştia oricând pot face un nou AVC şi atunci se pierde timp şi cu transportul şi cu fişele de externare de la noi, internare la Judeţean.
Morbiditate
Dr. Bodog a confirmat mutarea a 30 de paturi de neurologie la Judeţean şi odată cu înfiinţarea unităţii de neurologie la Judeţean, vor fi transferaţi de la neurologie pe noua secţie şi medici neurologi.
Datele privind numărul de bolnavi cu AVC sunt încă dispersate, dar, la UPU a început din ianuarie 2009, întocmirea unei baze de date. Potrivit dr. Borcea, în ianuarie 2009, la UPU au ajuns 85 de bihoreni care au suferit AVC mai grav, pentru ca în decembrie anul trecut să ajungă la 195!
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!