E vorba, desigur, despre gazele de sist. Şi este vorba despre aceeaşi companie canadiană East West Petroleum către care s-a concesionat şi perimetrele de la Tria şi Tulca. Cu precizarea că pentru concesionarea acestor două perimetre Guvernul şi-a dat deja acordul, în luna decembrie!
Memorandum către Guvern
Primarul Lucian Popuş şi viceprimarul Nicolae Leuce se tem că urmează la rând perimetrul de exploatare a zăcământului din Felix – 1 Mai. Cum premierul Ponta este, mai nou, fanul gazelor de sist, temerea celor doi edili este pe deplin îndreptăţită.
Popuş şi Leuce ştiu că dacă Guvernul va trece peste vrerea localnicilor şi va aproba concesiunea perimetrului Felix, se pune cruce turismului balnear din jurul Oradiei. Din păcate, Cabinetul Ponta a arătat o lipsă de transparenţă îngrijorătoare, aprobând deja începerea lucrărilor în judeţul Bihor, la Tria şi Tulca, fără a se consulta cu niciun factor decident din judeţ.
Luni, Primăria Sânmartin intenţionează să transmită un memorandum către Guvern, prin care să înştiinţeze Palatul Victoria că locuitorii comunei nu doresc să vadă sonde pentru exploatarea gazelor de sist. Aceste sonde sunt, categoric, incompatibile cu turismul din Băile Felix şi Băile 1 Mai. De aceea, în aceste zile, Primăria Sânmartin a dat drumul la o campanie de strângere de semnături anti-gaze de sist.
Joi, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa (PNL), părea debusolat în faţa atitudinii Guvernului USL. Popa spune că nimeni din Guvern nu l-a consultat, înainte să se aprobe concesionarea perimetrelor de la Tria şi Tulca, prin Hotărâre de Guvern.
Exemplul occidental
Exploatarea gazelor de sist, prin tehnica fracţionării hidraulice, implică riscuri majore de mediu, precum şi asupra sănătăţii oamenilor. Există pericolul real al infiltrării gazelor în pânza freatică, iar în cazul perimetrului de la Felix, implicit contaminarea pungii de apă geotermală. De asemenea, s-a demonstrat că acest gen de exploataţii pot genera cutremure, aşa cum s-a întâmpla în Statele Unite, unde în state precum Ohio s-a dispus suspendarea exploatării gazelor de şist. Mai multe state europene au interzis sau au restricţionat exploatarea gazelor de şist: Franţa, Marea Britanie, landul german Westfalia – Renania de Nord, Danemarca, Olanda şi chiar Bulgaria.
Citiți principiile noastre de moderare aici!